Τιμητική εκδήλωση για τον Ηλία Εμμ. Βασιλαρά πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου

Τιμητική εκδήλωση για τον Ηλία Εμμ. Βασιλαρά  πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου

Τιμητική εκδήλωση για τον Ηλία Εμμ. Βασιλαρά πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3076 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Κατερίνα Μαρινάκη
στο livetotravelandtaste

 

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον άοκνο συγγραφέα και χαλκέντερο ερευνητή της Καρπαθιακής Λαογραφίας Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Αυγούστου, στις 19:30, στο κατάμεστο με εκατοντάδες Καρπαθίους και φίλους του νησιού Εκκλησιαστικό Μέγαρο Ευαγγελιστρίας, στα Πηγάδια Καρπάθου.

Την λαμπρή και βαρυσήμαντη εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα Παραρτήματά του στην Κάρπαθο και στο πλαίσιό της έγινε αφενός η παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του τιμώμενου, με τίτλο «Τα Ακριτικά μου:

Καρπαθιακή Λαϊκή Ποίηση», ενώ παράλληλα ακούστηκαν και ποιήματα του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά με μουσική επένδυση από γνωστούς καρπάθικους σκοπούς, αφετέρου δε απονεμήθηκε στον ακούραστο ερευνητή Τιμητικό Δίπλωμα, με το οποίο αναγορεύεται επαξίως σε Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου.


Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ πολλών άλλων, με την παρουσία τους: ο Πανοσιολογιώτατος Καλλίνικος Μαυρολέων – Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου,

ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς, η Έπαρχος Καρπάθου & Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος, οι Αντιδήμαρχοι Μανώλης Παραγιός και Γιώργος δήμαρχος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Διακολιός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπάθου Ιωάννης Τσακιράκης, πολλοί εκπρόσωποι των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, καθώς και των Συλλογικών Φορέων του τόπου.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπάθου Ιωάννης Τσακιράκης και ο Δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπάθου Ιωάννης Τσακιράκης και ο Δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος


Ο Ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και η Διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. Σοφία Παράσχου – Χατζηδημητρίου, παρουσίασαν την προσωπικότητα και το έργο του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, ενώ ποιήματά του απήγγειλαν οι Εκπαιδευτικοί Εύη Μελά-Αλεξιάδη και Σοφία Χατζηγεωργίου-Τούμα, η οποία είχε και την απαιτητική ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης και η οποία τόνισε κατά την έναρξή της:

«Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε ένα ξεχωριστό, αξιόλογο και σεμνό συμπατριώτη και φίλο μας. Έχει ένα μοναδικό χάρισμα, ένα ταλέντο από τον Θεό να συνθέτει μαντινάδες και να έχει ταυτόχρονα και τον ρυθμό μέσα του. Γνωρίζει άριστα όλον τον λαϊκό πολιτισμό της Καρπάθου. Δίκαια ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης τον αποκαλεί καθηγητή της βιωμένης και ζώσας εφαρμοσμένης Καρπαθιακής Λαογραφίας». Στη συνέχεια, προσκάλεσε στο βήμα τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου και πρόεδρο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, αλλά και αδελφικό φίλο του Ηλία Βασιλαρά.
Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Λαογράφους για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας: «Το “αδελφικός φίλος” μου άρεσε περισσότερο απ’ όλα, είμαστε φίλοι από το 1960».

Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Η σημερινή εκδήλωση είναι οφειλόμενη τιμή σε έναν ακάματο ερευνητή της Καρπαθιακής Λαογραφίας, εξέχοντα λαϊκό ποιητή της Καρπάθου και πρόεδρο του Κεντρικού Παραρτήματος του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού της Καρπάθου, πρώην αντιπρόεδρο του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης Παιδείας (Κ.Ο.Π.Α.Π.) και μέλος πολλών Καρπαθιακών Συλλόγων.

Το τεράστιο έργο του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, γι’ αυτό και ο ομιλών εισηγήθηκε στον Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) να μελετηθεί το έργο του σε ειδική πολυσέλιδη μονογραφία, η οποία ανατέθηκε στην άριστη Μεταπτυχιακή φοιτήτριά μου Κατερίνα Ελ. Μαρινάκη, από τη Φολέγανδρο των Κυκλάδων.

Η κυρία Μαρινάκη ολοκλήρωσε το έργο αυτό μελετώντας περισσότερες από 8.000 μαντινάδες του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά και θα λάβει το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Master πριν το τέλος του 2023. Τίτλος του βιβλίου της, που αποτελείται από σχεδόν 550 σελίδες, είναι: “Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς, ένας σύγχρονος λαϊκός ποιητής της Καρπάθου”

. Με βάση το βιβλίο αυτό και τα πολλά άλλα δημοσιεύματα του Ηλία Βασιλαρά, αλλά και τις συναφείς δραστηριότητές του, οι καθηγητές της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου αποφάσισαν να του απονείμουν τον τίτλο του Επιστημονικού Συνεργάτη του Ινστιτούτου, τίτλο που με προθυμία συνυπέγραψε και ο δήμαρχος Καρπάθου.

Πανοραμική άποψη της εκδήλωσης
Πανοραμική άποψη της εκδήλωσης

Ο τίτλος τού απονέμεται επαξίως και δικαίως, διότι αν και δεν διαθέτει Πανεπιστημιακό Πτυχίο, η ομόφωνη απόφαση των καθηγητών του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, η υπογραφή των Πρυτανικών Αρχών του Ε.Κ.Π.Α. και η άποψη δύο ειδικών Ακαδημαϊκών, Τακτικών Μελών της Ακαδημίας Αθηνών, υπαγορεύει το αυτονόητο.

Άλλωστε, η λέξη επιστημονικό, όπως όλοι γνωρίζουμε, προέρχεται από το ρήμα επίσταμαι, που σημαίνει γνωρίζω καλά και ο Ηλίας Βασιλαράς γνωρίζει άριστα τον λαϊκό πολιτισμό της Καρπάθου και ο ίδιος είναι δημιουργός Λαογραφικής Θεματικής». Ακολούθησε η συνοπτική παρουσίαση της εκτεταμένης Εργογραφίας του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, μέρος της οποίας παρατίθεται στο τέλος του άρθρου. Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η μονογραφία για τα Σπόα είναι η μοναδική που έχει γραφεί για χωριό της Καρπάθου.


Στη συνέχεια ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης παρουσίασε αναλυτικά το πιο πρόσφατο βιβλίο του Ηλία Βασιλαρά, με τίτλο «Τα Ακριτικά μου, Καρπαθιακή λαϊκή ποίηση», διαβάζοντας και αποσπάσματα από τον Πρόλογο του διακεκριμένου και επιφανούς Ομότιμου καθηγητή και πρώην Προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχαήλ Γ. Μερακλή, ο οποίος τονίζει ότι: «Ο Ηλίας Βασιλαράς γίνεται ο κρίκος που συνδέει το παρελθόν και το παρόν του δημοτικού τραγουδιού».


Μετά τον καθηγητή Αλεξιάδη το λόγο πήρε η διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. Σοφία Παράσχου – Χατζηδημητρίου, συγγραφέας 40 και πλέον βιβλίων, η οποία ανέλυσε ποιήματα του βιβλίου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι ένα έργο βγαλμένο μέσα από την καρδιά και τον συναισθηματικό κόσμο του δημιουργού του. Θα μιλήσω, λοιπόν, κι εγώ με το συναίσθημα!

Ο τίτλος του βιβλίου μαρτυρά τη θέληση του δημιουργού να συνδέσει το έργο του με την παράδοση του δημοτικού τραγουδιού και μάλιστα με την αρχαιότερη μορφή του, το ακριτικό τραγούδι.

Ο Ηλίας Βασιλαράς στο προλογικό του σημείωμα αυτοχαρακτηρίζεται ως Γηγενής Ακρίτας, επειδή προφανώς και ο ίδιος αισθάνεται ως αποστολή του την υπεράσπιση του ακριτικού μας νησιού και της παράδοσής του. Το βιβλίο περιέχει 28 αριθμημένα ποιητικά τραγούδια, ενώ προτάσσεται ένα ποίημα, σπαρακτικός ύμνος αγάπης για την πρόωρα χαμένη σύζυγό του Ντίνα Βασιλαρά.

Η παρουσίαση των τραγουδιών γίνεται χρονολογικά, από τα παλαιότερα στα νεώτερα, το πρώτο εκ των οποίων γράφτηκε το 1977 και το τελευταίο το 2015. Όλα συνοδεύονται από ένα διαφωτιστικό εισαγωγικό σημείωμα. Τα περισσότερα τραγούδια είναι γραμμένα σε 15σύλλαβο ιαμβικό στίχο, ενώ η γλώσσα τους διακρίνεται για τη δύναμη, την παραστατικότητα και τη ζωντάνια της.

Οι λέξεις έχουν αντληθεί κυρίως από το ανεξάντλητο ορυχείο της ντοπιολαλιάς της Καρπάθου και κυρίως του ιδιώματος της Βόρειας Καρπάθου, της Ολύμπου και των Σπόων. Ως προς το περιεχόμενό τους διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες, τα ιστορικά τραγούδια και αυτά της καθημερινής ζωής, με κυρίαρχα όσα αναφέρονται στην αγάπη και το θάνατο. Την επιμέλεια του βιβλίου είχε η Παρασκευή Κανελλάτου».

Η καθηγήτρια ολοκλήρωσε ποιητικά την ομιλία της λέγοντας:
«Όταν μιλάει η καρδιά τα χείλη να σωπαίνουν, γιατί μπροστά στα αισθήματα λέξεις δεν παρεβγαίνουν».
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ο δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος απένειμε στον Ηλία Εμμ. Βασιλαρά το Τιμητικό Δίπλωμα, τονίζοντας ότι αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς υπήρξαν συμμαθητές στο Γυμνάσιο Απερίου Καρπάθου.

Ο Ηλίας Βασιλαράς παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο δήλωσε ότι αισθάνεται βαθιά συγκινημένος και τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα τρία κυκλάμινα που κοσμούν το εξώφυλλο του βιβλίου συμβολίζουν τα τρία μου παιδιά, τον Μανώλη, τον Χάρη και τον Άκη, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτό τον βράχο, όπως φυτρώνουν και μεγαλώνουν τα κυκλάμινα στα σκληροτράχηλα βουνά της πατρίδας μας.

Το περιεχόμενο των τραγουδιών είναι ιστορίες αγάπης, έρωτα, θρύλοι και παραδόσεις, που μπορούν να μελοποιηθούν και να τραγουδιούνται με τους γνωστούς καρπάθικους σκοπούς. Το βιβλίο μου συνοδεύεται από CD, στο οποίο τα 28 Ακριτικά διαβάζονται από Καρπάθιους καταγόμενους από όλα τα χωριά της Καρπάθου, με απώτερο στόχο τη διατήρηση της τοπικής διαλέκτου».


Ο Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς ευχαρίστησε ακολούθως όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, την Επιτροπή του Εκκλησιαστικού Μεγάρου Πηγαδίων και τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο, τους διακεκριμένους ομιλητές Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και τις τρεις φίλες από τα παλιά και μελίφθογγες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρίες Σοφία Παράσχου – Χατζηδημητρίου, Εύη Μελά-Αλεξιάδη και Σοφία Χατζηγεωργίου-Τούμα.

Ευχαρίστησε την Διοικούσα Επιτροπή του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου αποτελούμενη από τους καθηγητές Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, Μανώλη Βαρβούνη, Βασιλική Χρυσανθοπούλου και Γιώργο Κούζα, που με την ομόφωνη απόφασή τους τον ανακήρυξαν Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου.

Επίσης, ευχαριστίες απηύθυνε στο Δ.Σ. του Κεντρικού Παραρτήματος του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, του οποίου πρόεδρος είναι ο ίδιος και αποτελείται από τους: Ρούλα Κατωγυρίτη

(αντιπρόεδρος), Πόπη Ιωαννίδου (γενική γραμματέας), Σοφία Κωνσταντή (Ταμίας), Σοφία Μπον (μέλος), Ευάγγελος Ρουσσάκης (Αν. μέλος). Ευχαρίστησε, τέλος, τους μουσικούς που παρουσίασαν τα μελοποιημένα τραγούδια πάνω σε γνωστούς σκοπούς της Καρπάθου, καθώς και τις κυρίες που παρασκεύασαν τα μεζεδάκια και τα γλυκίσματα, που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, με την οποία ολοκληρώθηκε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση. Και βέβαια, θερμές ήταν οι ευχαριστίες του και προς το πολυπληθές ακροατήριο, ζητώντας απ’ όλους να θυμηθούν έστω για μία στιγμή τη σύζυγό του Ντίνα Βασιλαρά, στην οποία και είναι αφιερωμένο το εν λόγω βιβλίο του.


Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της βραδιάς, με τη μελοποιημένη ποίηση του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, την οποία διάνθισαν με τις εξαιρετικές απαγγελίες τους οι εκπαιδευτικοί Εύη Μελά- Αλεξιάδη και Σοφία Χατζηγεωργίου-Τούμα, ενώ το χορό άνοιξαν παλαιά διοικητικά στελέχη του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου, με τον Αρχιτέκτονα Γ. Γεργατσούλη να σέρνει τον κάβο.


Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής χαιρετισμούς στο πολυπληθές κοινό απηύθυναν: ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος, η Έπαρχος Καρπάθου & Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου και ο αστυνομικός διευθυντής Καρπάθου Ιωάννης Τσακιράκης.

Τον συγκινητικό και γεμάτο σεβασμό και υπερηφάνεια χαιρετισμό των παιδιών του Μανώλη, Χάρη και Άκη Βασιλαρά ανέγνωσε η σύζυγος του Μανώλη, Σοφία Σισαμή Βασιλαρά. Η Φανή Μαραγκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σπόων «Η Πρόοδος» απηύθυνε χαιρετισμό με μαντινάδες, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Θερμά συγχαρητήρια από το Σύλλογό μας, τιμάτε τον Ηλία μας μαζί και το χωριό μας».
Η Φανή Αναστασιάδου-Σισαμή εκ μέρους όλων των κατοίκων των Σπόων επίσης χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ ο τελευταίος χαιρετισμός ήταν αυτός του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιου, ο οποίος τόνισε και τη δράση του τιμώμενου ως χοροδιδασκάλου.


Η βραδιά έκλεισε με τον πλέον συγκινητικό τρόπο, με την ανθοδέσμη που προσέφερε στον παππού του ο μικρός εγγονός του Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς.
Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι του Πωλ Βιττωρούλη.

MΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΕΜΜ. ΒΑΣΙΛΑΡΑ
H πλήρης Eργογραφία του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, που αποτελεί μέρος της Πτυχιακής Εργασίας της γράφουσας, με τίτλο «Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς, ένας σύγχρονος λαϊκός ποιητήςωτης Καρπάθου» περιλαμβάνει πλήθος δημοσιευμένων άρθρων, μελετών, ομιλιών και ανακοινώσεών του, σε τοπικά ή πανελλαδικά περιοδικά και εφημερίδες, τόμους Πρακτικών Συνεδρίων κ.λπ.


1. Συγγραφικό έργο
1. Σπόα: Ένα μικρό χωριό της Καρπάθου. Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς – Στέλιος Γ. Βαλέτας, Αθήνα, 2006.
2. Το Μοιρολόι της Παναγίας στο Σπόα και άλλα χωριά της Καρπάθου. Αυτοέκδοση αφιερωμένη στην μνήμη της Μαρίας Θ. Λιγνού (μητέρας της συζύγου του Ντίνας), Κάρπαθος, Απρίλης 2011


3. Τα Ακριτικά μου. Έκδοση του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2019.
4.Τραγούδια της γαμήλιας πομπής στην Κάρπαθο: «Γυριστά» – «Συρματικά» – «Του Λαλημάτου». Στο Κάρπαθος και Λαογραφία, Β΄ Διεθνές Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας [Κάρπαθος, 26 – 29 Σεπτεμβρίου 2001], έκδ. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καρπάθου & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου – Επαρχείο Καρπάθου, σελ. 111 – 139 Πρακτικών (και ανάτυπο), Αθήνα 2003.


5. Οι Τρικάντουνες Μαντινάδες της Καρπάθου. Στο Κάρπαθος και Λαογραφία, Γ΄Διεθνές Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας [Κάρπαθος, 21-26 Μαρτίου 2006], έκδ. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καρπάθου & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου – Επαρχείο Καρπάθου, σελ. 215 – 256 Πρακτικών (και ανάτυπο).


6.Δεσποτίνα: Διαχρονικό σύμβολο μετανάστευσης για τους κατοίκους Σπόων-Μεσοχωρίου. Στο Κάρπαθος και Λαογραφία, Δ΄Διεθνές Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας [Κάρπαθος, 8 – 12 Μαΐου 2013], έκδ. Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Τμήματος Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.-Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης Παιδείας, σελ. 251 – 266 Πρακτικών.


7. «Τα Σύρματα» η αρχαία Διελκυστίνδα στο Σπόα της Καρπάθου. Στο Καρπαθιακά, [Πρακτικά Γ’ Καρπαθολογικού Πολιτιστικού Συνεδρίου, Ρόδος, 7-8 Δεκεμβρίου 2007], Τόμος Γ’, έκδ. Κέντρο Καρπαθιακών Ερευνών, Ρόδος 2009, σελ. 527-62.


8. Λαογραφικά Ημερολόγια Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου, με επιμέλεια του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, ετών: 1999, 2000 (επετειακό των 50 χρόνων λειτουργίας του, 1949 – 1999), 2001 (με τίτλο «Έχει ο Θεός»), 2002, 2004 (με υπότιτλο «Το ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004»), 2005.


9. Ιστορικό Οδοιπορικό με μαντινάδες 1912-1947. Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση, που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο Ρόδου, την Κυριακή 7 Μαρτίου 1999, στο πλαίσιο τριημέρου αφιερώματος με αφορμή την 50ή επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.


10. «Τα Εφτά». Στο Σημειώσεις από ένα Χορευτικό Σεμινάριο [1ο Χορευτικό Σεμινάριο Δωδεκάνησα, Κάρπαθος 22 – 26 Αυγούστου 1999], Αθήνα 2001, Λύκειο των Ελληνίδων.


11. Η Κάρπαθος και η ξενιτιά. Θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε στο New Jersey της Αμερικής, στις 27 Μαρτίου 2004, αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Αθήνα, στις 22 Νοεμβρίου 2004.


Πρόκειται για ένα μοναδικής έμπνευσης και εκτέλεσης θεατρικό έργο, στο οποίο εναλλάσσεται η αφήγηση, η ποίηση, το έθιμο, ο χορός, το τραγούδι, η χαρά και η λύπη, με την παράλληλη προβολή ιστορικών φωτογραφιών και video.
12.Η τυπογραφία στην Κάρπαθο 1918-2008. Σειρά άρθρων στο περιοδικό Τετράπολις (μηνιαίο έντυπο της Καρπάθου). Το σύνολο του άρθρου κυκλοφόρησε και ως 12σέλιδο ανάτυπο (+εξώφυλλα), το οποίο διανεμήθηκε με το περιοδικό Τετράπολις, τεύχος 4, Ιούλιος 2008.


13.Βηματισμοί στην Καρπαθιακή Βιβλιογραφία. Γνωριμία με Καρπαθιακά βιβλία και τους συγγραφείς τους. Σειρά άρθρων στο περιοδικό Ίστια, στην στήλη Καρπαθολο(γ)ήματα.


14.Μαντινάδες που γράφτηκαν με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας και δράσης του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων. Δημοσίευση εφημερίδα Καρπαθιακή, τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 1995.


15.Κάρπαθος: η άγνωστη κανακαρά του Αιγαίου. Άρθρο στο περιοδικό Αζιμούθιο, που εκδίδει ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Βούλας, τεύχος 40, Απρίλιος – Ιούνιος 2005, σελ. 72 – 76.
16.Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Καρπάθικο Γλέντι. Συμμετοχή στην 4μελή Συντακτική Επιτροπή του σχετικού Φακέλου, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου και Ερευνητή της Καρπαθιακής Λαογραφίας. Το Καρπάθικο Γλέντι εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το καλοκαίρι του 2019.


2. Ομιλίες
1. Η παράδοση της Αποκριάς, ανακοίνωση στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007 με ταυτόχρονη αναμετάδοση από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ΕΡΑ 103,7.


2. Μια Καστελοριζιά στην Κάρπαθο – Η Χρυσάνθη Σταμπολή μέσα από την ποίηση του Μανώλη Βασιλαρά («Χρυσάνθη» Μανώλη Βασιλαρά, Έκδοση 1988). Ανακοίνωση στο πλαίσιο του ΙΕ΄ Συνεδρίου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, Καστελόριζο, 2-4 Ιουλίου 2007.


3. Ψηφιακοί δίσκοι
1.Ήλιε που μεσουράνησες. Ψηφιακός δίσκος και έντυπο ένθετο με μαντινάδες αφιερωμένες στον Σποϊτο-Μεσοχωρίτη λυριστή Μηνά Παπαμηνά. Επιμέλεια Ηλίας Βασιλαράς και ποίηση στα κομμάτια Ι και ΙΙ. Ένωση Μεσοχωριτών Ρόδου, Cretaphon, Κρήτη, 2014.


4. Ντοκιμαντέρ
1.Κάρπαθος: Ξεκλειδώνοντας Μυστικά με τα Μάτια της Ψυχής. Ιστορική έρευνα και συντονισμός: Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς, σκηνοθεσία: Μανώλης Δημελλάς και Φίλιππος Αλαβέρας, επιμέλεια: Μάκης Σταύρου και Δέσποινα Κουρουπάκη, Άγιος Νικόλαος: Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Βούλας, γλώσσα Ελληνική, διάρκεια 01:10:06, έτος παραγωγής 2005.


2. Η Μένουλα της Μιλάθθας. DVD διάρκειας περίπου 2,5 ωρών, που αναφέρεται στο ψάρι με την κοινή ονομασία Μένουλα, το οποίο κάνει την εμφάνισή του σε κοπάδια στην θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, για να γεννήσει.


Το DVD κυκλοφόρησε το 2006 και από το υλικό αυτό προέκυψε το σαραντάλεπτο ντοκυμαντέρ «Το θεριό του Μάρτη», που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του 9ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 16-25 Μαρτίου 2007 και προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα και στην κατηγορία Ελληνικό Πανόραμα.


3.Το ντοκιμαντέρ «Το θεριό του Μάρτη», βασισμένο σε Ιδέα και Σενάριο του Ηλία Βασιλαρά και παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Εφταμπατούσα» Αγίου Νικολάου Σπόων Καρπάθου, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του 9ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 16-25 Μαρτίου 2007 και προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα και στην κατηγορία Ελληνικό Πανόραμα.


4.Κάρπαθος, Μυστικό καλά κρυμμένο. Επιμέλεια: Αναστασία Φραγκούλη και Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς, σκηνοθεσία: Philip Alaveras και Μανώλης Δημελλάς, Κάρπαθος: Δημοτικός Οργανισμός Τουρισμού Δήμου Καρπάθου, γλώσσα Αγγλική, διάρκεια 00.29.46, έτος παραγωγής 2011.


5.Το ντοκιμαντέρ «Αμαρτωλά κρανία;», βασισμένο σε Ιδέα – Ιστορική Έρευνα & Σενάριο του Ηλία Βασιλαρά και σκηνοθεσία του Μανώλη Δημελλά, διερευνά τη μυστηριώδη ομερτά που καλύπτει την εκτέλεση τριών νεαρών αγοριών από την Κάρπαθο, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ντοκυμαντέρ προβλήθηκε στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Διαγωνιστικό Τμήμα), που πραγματοποιήθηκε 13 – 22 Μαρτίου 2015.

 

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας