Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της χελώνας Caretta Caretta

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της χελώνας Caretta Caretta

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της χελώνας Caretta Caretta

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2351 ΦΟΡΕΣ

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας θηλυκής θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta που βρέθηκε τυλιγμένη με πετονιές και αγκίστρια παραγαδιών μέσα στη Νέα Μαρίνα της Ρόδου.

Όπως έγινε γνωστό εργαζόμενοι της Rhodes Marina άμεσα αφαίρεσαν τον αλιευτικό εξοπλισμό γύρω από τον λαιμό καθώς και μέσα από το στόμα της χελώνας κι έπειτα την απελευθέρωσαν.

Οι χελώνες και τα πλαστικά
Η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά είναι στις μέρες μας μία παγκόσμια απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν καταγραφές ότι διάφορα είδη θαλασσίων χελωνών καταπίνουν κομμάτια πλαστικού είτε κατά λάθος είτε επειδή τα μπερδεύουν με τη τροφή τους. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τα ελληνικά ύδατα είναι ελάχιστες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε η ομάδα θαλασσίων απορριμμάτων του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας/ ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., συλλέχθηκαν 56 νεκρές (Caretta caretta και Chelonia mydas) από την ελληνική ακτογραμμή και ομαδοποιήθηκαν στις τέσσερις κύριες περιοχές των Ελληνικών Θαλασσών: Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Λεβαντίνη και Ιόνιο.

Ο γαστρεντερικός σωλήνας των χελωνών αναλύθηκε και τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι 38 από αυτές (68%) είχαν καταπιεί πλαστικά απορρίμματα ποικίλων μεγεθών, σχημάτων, χρωμάτων αλλά και είδους πολυμερών. Συνολικά, μετρήθηκαν 497 πλαστικά απορρίμματα, ενώ κατά μέσο όρο κάθε χελώνα βρέθηκε με περίπου 10 πλαστικά κομμάτια στο στομάχι της! Το υψηλότερο επίπεδο πλαστικών ανιχνεύθηκε σε χελώνες από τη Λεβαντίνη. Συγκεκριμένα, το πολυπροπυλένιο και το πολυαιθυλένιο ήταν οι κυρίαρχοι τύποι πλαστικών πολυμερών που βρέθηκαν και στις τέσσερις θαλάσσιες περιοχές.

Περισσότερα από τα μισά απορρίμματα που βρέθηκαν ήταν κομμάτια από πλαστικές σακούλες και συσκευασίες φαγητών που συνδέονται αποκλειστικά με προϊόντα μιας χρήσης, κάτι που κάνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά στις θάλασσές μας είναι απαραίτητος ο καθολικός περιορισμός (αν όχι η απαγόρευση) των πλαστικών μιας χρήσης!

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο