Στάχτη έγιναν όλα τα υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα στο χωριό Ασκληπειό

Στάχτη έγιναν όλα τα υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα στο χωριό Ασκληπειό

Στάχτη έγιναν όλα τα υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα στο χωριό Ασκληπειό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4946 ΦΟΡΕΣ

Στάχτη έγιναν στην κυριολεξία τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που βρίσκονταν στην περιοχή «Λαμπρά» της κοινότητας Ασκληπειού, καθώς η φωτιά του Ιουλίου που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις βλάστησης και δάσους στο νησί μας προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στο χωριό και ανάμεσα σε αυτές ήταν και η απώλεια πολλών ελαιοδένδρων εκατοντάδων ετών.

Οι γεωπόνοι της περιφέρειας που επισκέφθηκαν πρόσφατα την περιοχή διαπίστωσαν με πόνο ψυχής ότι δυστυχώς τα δέντρα αυτά κάηκαν και το μόνο που έμεινε πλέον στο σημείο που βρίσκονταν πριν τη φωτιά είναι… κρατήρες μέσα στους οποίους η φωτιά συνέχιζε να σιγοκαίει για μέρες.

Υπήρχαν κάποιες ελπίδες ότι κάποια δέντρα ίσως να είχαν σωθεί όμως η επιτόπια επίσκεψη έδειξε ότι η περιοχή «Λαμπρά» στην οποία υπήρχε ελαιώνας με τέτοια δέντρα κάηκε εντελώς.

Υπεραιωνόβια ελιά στο Βάτι
Υπεραιωνόβια ελιά στο Βάτι


Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι υπεραιωνόβιες ελιές που βρίσκονταν εκεί παραδόθηκαν αμέσως στη φωτιά καθώς το ξύλο τους ήταν ξερό και πολύ εύφλεκτο με αποτέλεσμα ν’ αρπάξουν αμέσως φωτιά.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημεία στα οποία υπήρχαν αυτά τα ελαιόδενδρα, σήμερα υπάρχουν μόνο κρατήρες και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα 12 μέτρα σε διάμετρο.


Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι στη διπλανή Κοινότητα, στο Βάτι όπου κι εκεί είχαν εντοπιστεί υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα, τα περισσότερα σώθηκαν, όμως δεν είναι τόσα πολλά συγκριτικά με εκείνα στην περιοχή του Ασκληπειού.


Όπως έχει ήδη γράψει η «Ροδιακής» η περιοχή «Λαμπρά» που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Ασκληπειού, φαίνεται ότι ήταν εκείνη που συγκέντρωνε το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ύπαρξη υπεραιωνόβιων ελαιόδενδρων πάνω στο νησί μας και μάλιστα πιθανολογούνταν ότι εκεί υπήρχε δέντρο η ηλικία του οποίου ίσως να υπερέβαινε τα 2.000 έτη.


Εκεί βρισκόταν ένας ελαιώνας με αρκετά υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, από τα οποία ξεχώριζε ένα για το οποίο υπήρχαν ενδείξεις ότι ίσως να ήταν το αρχαιότερο στην περιοχή αυτή αλλά και σε ολόκληρη τη Ρόδο.


Γεωπόνοι της περιφέρειας που είχαν πάει στο σημείο εκείνο συνέλεξαν στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ίσως το δέντρο που αρχικά εντοπίστηκε ήταν τόσο μεγάλης ηλικίας, κάτι το οποίο έμενε όμως να αποδειχτεί επιστημονικά.

Στην περιοχή εκείνη υπήρχαν πολλές ιδιοκτησίες αλλά υπήρχε μία περιοχή περίπου 30 στρεμμάτων που τα ελαιόδεντρα ήταν σκόρπια και ήταν όλα μεγάλης ηλικίας.
Η περιοχή αυτή ίσως ήταν η σημαντικότερη πάνω στο νησί καθώς εκεί εντοπίζονταν τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα σε ηλικία ελαιόδενδρα.

Διαβάστε ακόμη

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται λόγω ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί

Νότιο Αιγαίο: Ένας κόμβος βιωσιμότητας και καινοτομίας

Σήμερα θα τιμηθεί από τον δήμο ο δημοσιογράφος Γ. Ζαχαριάδης

Την αύξηση των εσόδων του επιδιώκει ο δήμος Ρόδου

Εντοπίστηκαν 44 αλλοδαποί στη Νίσυρο νωρίς το πρωί

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη, "ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;"

Υποθαλάσσιος καθαρισμός του κόλπου του Αγίου Παύλου Λίνδου

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών