Η Κεντρική Ένωση Δήμων θα ενισχύσει τη Ρόδο

Η Κεντρική Ένωση Δήμων θα ενισχύσει τη Ρόδο

Η Κεντρική Ένωση Δήμων θα ενισχύσει τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 995 ΦΟΡΕΣ

Την ανασυγκρότηση του νησιού της Ρόδου και την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς που το έπληξε, στηρίζει εμπράκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) αφού, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, υπέγραψε σχετική προγραμματική σύμβαση με τον δήμο, μέσω της οποίας θα ενισχύσει δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση με το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ!

Συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδρίασε για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του αιτήματος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για την προμήθεια δύο οχημάτων πυρόσβεσης για τον δήμο Ρόδου καθώς και την έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης.

Μετά από συζήτηση, ομόφωνα ενέκρινε τη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης, με σκοπό την ενίσχυση των υποδομών του δήμου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, δαπάνης ύψους εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000,00 €) ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Σημειώνεται ότι, το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού της Σύμβασης, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του δήμου, κατά την εξέλιξη των δράσεων και την κοστολόγησή τους.

Όπως αναφέρεται στην π.σ., αυτή καταρτίζεται με σκοπό τη συνεργασία των μερών για την προώθηση ανασυγκρότησης του δήμου Ρόδου, που επλήγη από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του έτους 2023. Τα μέρη θεωρούν ότι «η αποκατάσταση των συνεπειών του γεγονότος αυτού πραγματοποιείται μέσα από ένα ευρύ ολιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης με παρέμβαση και καθοριστική επιρροή και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής».

Αντικείμενο
Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλόμενων φορέων για τον απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν στον δήμο από τις πυρκαγιές, την αναζήτηση των αιτιών και τον επανακαθορισμό του ρόλου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων καθώς και την ενίσχυση των υποδομών του δήμου για την αντιμετώπιση νέων παρόμοιων καταστάσεων. Η συνεργασία των συμβαλλομένων φορέων αποσκοπεί στην υλοποίηση, κυρίως, των παρακάτω δράσεων:

•Σταδιακή καταγραφή και κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με στόχο την ενίσχυση των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ στους τομείς πολεοδομίας, χωροταξίας και προστασίας περιβάλλοντος, καθώς και η ουσιαστική διασφάλιση της διαδικασίας έκφρασης γνώμης από τους ΟΤΑ, πριν από τη λήψη αποφάσεων από άλλα όργανα, στους προαναφερόμενους τομείς

•Πλήρης καταγραφή υλικών ζημιών του δήμου (υποδομές, εξοπλισμός κ.λπ)

•Διαμόρφωση προτάσεων για την αντιμετώπιση και πρόληψη παρόμοιων καταστάσεων και ο ρόλος των δήμων

•Ενίσχυση του δήμου Ρόδου με τεχνικό εξοπλισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Πέραν των ανωτέρω ενδεικτικών δράσεων, τα συμβαλλόμενα μέρη δύναται να προσθέσουν και άλλες ενέργειες που θα εξυπηρετούν τον σκοπό της Σύμβασης.

Όπως σημειώνεται, «τυχόν μελέτες που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης και υλοποίησης της Σύμβασης, θα διέπονται από τις αρχές της αειφορίας, της συμπεριληπτικότητας και της ολιστικής προσέγγισης και δεν θα κατατείνουν μόνον στην πρόσκαιρη ανακούφιση των παθόντων και στη βραχυπρόθεσμη αποκατάσταση του πληγέντος φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά στην ολική βαθμιαία επανασύστασή τους με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη ποιότητα ζωής».

Υποχρεώσεις
Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει το παραπάνω ποσό στον δήμο Ρόδου με την υπογραφή της σύμβασης. Ταυτόχρονα, μεριμνά για τον συντονισμό των δράσεων των συμβαλλόμενων για την επίτευξη του στόχου της. Ο δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να συντάξει τις αναγκαίες μελέτες (τεχνικές προδιαγραφές – προϋπολογισμό) και να προβεί σε κάθε ενέργεια για την ανάθεση συμβάσεων υπηρεσιών ή και προμηθειών που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του σκοπού της παρούσας, συμπεριλαμβανομένης κάθε αναγκαίας δημοπράτησης.

Επίσης, αναλαμβάνει να εξειδικεύσει και κοστολογήσει τις δράσεις της σύμβασης, εντός του προβλεπομένου προϋπολογισμού και να συντάξει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών.

Χρονοδιάγραμμα
Τέλος, η διάρκεια της σύμβασης είναι ενός έτους ωστόσο μπορεί να παραταθεί. Επίσης, για την παρακολούθηση υλοποίησης της σύμβασης αυτής θα συσταθεί μία τριμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία θα αποτελείται από δύο εκπροσώπους της ΚΕΔΕ κι έναν εκπρόσωπο του δήμου Ρόδου, οι οποίοι, μαζί με τους αναπληρωματικούς τους, ορίζονται με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους.

Διαβάστε ακόμη

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στο Λαδικό

Μπότες και κράνη για την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ρόδου δώρισε η ομάδα “Help for Rhodes”

Ανακοίνωση της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για τις εκλογές στο ΤΕΕ

Μπλεγμένη σε αγκίστρια και πετονιές ξεβράστηκε θαλάσσια χελώνα στα Κρητικά

Για 15η φορά επισκέπτονται τη Ρόδο μαθητές του Λυκείου “Centre d’ Ensignement Libre S2” της Λιέγης

Ευχαριστήρια επιστολή των αστυνομικών της περιοχής μας σε όσους στάθηκαν δίπλα τους τη μέρα του Πάσχα

Στη Ρόδο οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχ. Τσιριγώτη και Καίτη Γιαννακά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά