Σημαντική διάκριση για την Επιτροπή Ισότητας του δήμου

Σημαντική διάκριση για την Επιτροπή Ισότητας του δήμου

Σημαντική διάκριση για την Επιτροπή Ισότητας του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2183 ΦΟΡΕΣ

Μία σημαντική διάκριση απέσπασε η Επιτροπή Ισότητας του δήμου της Ρόδου για τις δράσεις της «Μάρτιος-μήνας Γυναίκας» καθώς βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το βραβείο “Award Diversity and inclusion 2023” (σ.σ. Βραβείο Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης 2023)!

Γι’ αυτή τη δικαίωση των προσπαθειών που καταβάλλονται εδώ και χρόνια, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Ισότητας φύλων, Οικολογίας, Πρωτογενούς Τομέα και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του δήμου Ρόδου κα Χριστίνα Καραγιάννη ενώ παρούσα ήταν και η προϊσταμένη του Τμήματος Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας της Διεύθυνσης Εμπορίου κα Μαρία Παπαχριστοδούλου.
Αρχικά, η κα Καραγιάννη έκανε μία μικρή αναδρομή θυμίζοντας ότι η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου, τα τελευταία δύο χρόνια έχει θεσμοθετήσει την πρωτοβουλία «Μάρτιος- μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ».

Ουσιαστικά, η σκέψη της επιτροπής, μετά τις δύο γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το νησί μας, ήταν να μπορέσει να ενεργοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας μας πάνω σ’ αυτό το ευαίσθητο θέμα της έμφυλης βίας αλλά και τον δικαιωμάτων των γυναικών.

Έτσι, λοιπόν, τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συμμετοχή πολλών φορέων (σ.σ. σχολείων, συλλόγων, πολιτιστικών συλλόγων και εθελοντών), διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις-μάλιστα την πρώτη χρονιά, τον Μάρτιο, έλαβαν χώρα γύρω στις 50 με 55 εκδηλώσεις που συνεχίστηκαν με τον ίδιο ρυθμό και την επόμενη χρονιά.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να τους ζητηθεί να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δράση προκειμένου να βραβευθεί. Και όντως: ο δήμος της Ρόδου ξεχώρισε και βραβεύτηκε στις 18 Ιουλίου, από το Ινστιτούτο Διαφορετικότητας και συμπερίληψης με το βραβείο “Award Diversity and Inclusion 2023” για τις δράσεις εξωστρέφειας που πραγματοποίησε υπέρ των γυναικών.

Στην τελετή απονομής, το βραβείο παρέλαβε η κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, η οποία και εκπροσώπησε τον δήμο. Και δήλωσε η κα Καραγιάννη:

«Θεωρούμε το βραβείο αυτό, τιμητική διάκριση και η απονομή του θεωρούμε ότι επισφραγίζει τον ρόλο που έρχεται η νεοσύστατη Επιτροπή-που μετρούσε μόλις δύο χρόνια-να διαδραματίσει στα τοπικά δρώμενα και μας δίνει δύναμη να μπορούμε να συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις υπέρ των γυναικών».

Και κατέληξε στέλνοντας το εξής μήνυμα:
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι κι αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι μόνο μέσα από την Παιδεία, μόνο μέσα από τη συμμετοχή και αφού ενσωματώσουμε όλες αυτές τις ιδέες, θα μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε το περιβάλλον και την κοινωνία μας.

Εμείς χαιρόμαστε που δίπλα σ’ αυτόν τον αγώνα δεν ήμασταν μόνες μας. Μαζί με τα μέλη της Επιτροπής είχαμε όλη την τοπική κοινωνία που μας αγκάλιασε και τους χιλιάδες εθελοντές που ήρθαν και συμμετείχαν, είτε με ημερίδες, είτε με δρώμενα, χάπενινγκ κ.λπ. Και ευελπιστούμε να μπορούμε να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα με δράσεις υπέρ των γυναικών».

Από την πλευρά της, η κα Πάττα-Αποστολίδη ευχαρίστησε την κα Καραγιάννη που τα οργάνωσαν όλα αυτά μαζί, όπως και την κα Παπαχριστοδούλου και τα μέλη της Επιτροπής και είπε ότι το μήνυμα που ήθελαν να δώσουν πάντα, γιατί ζούμε φαινόμενα γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια, ευχόμενη πραγματικά να σταματήσουν, είναι ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να λύνουμε διαφορετικά τα προβλήματά μας γιατί... δεν οδηγεί πουθενά.

Ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε, δήλωσε: «Για μία ακόμα φορά, ο δήμος Ρόδου βραβεύεται για τις κοινωνικές δράσεις του, για τη μοναδική και πολύτιμη οργάνωση που έχει στα θέματα της Κοινωνικής Μέριμνας, της Διαφορετικότητας, της Ισότητας των Φύλων» και είπε ακόμη ότι «η κοινωνική ομπρέλα του δήμου ίσως είναι η καλύτερη πανελλαδικά σε επίπεδο δήμων και στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, συνεχάρη την κα Πάττα-Αποστολίδη λέγοντας ότι, όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη ημέρα που μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες από εκείνον στην ίδια, τις απογείωσε και ασκήθηκαν με επιτυχημένο και μοναδικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας