UNESCO: Ο οδικός χάρτης για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία

UNESCO: Ο οδικός χάρτης για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία

UNESCO: Ο οδικός χάρτης για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1770 ΦΟΡΕΣ

Απαγόρευση σε μαθητές κάτω των 13 ετών

Καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η UNESCO καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τους κατάλληλους κανονισμούς και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, ώστε να εξασφαλίσουν μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη χρήση της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση.

Για τον σκοπό αυτό, η UNESCO δημοσιεύει την πρώτη παγκόσμια καθοδήγηση για τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση και την Έρευνα, που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των διαταραχών που προκαλούνται από τις τεχνολογίες Generative AI.

«Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να παρέχει μία τεράστια ευκαιρία για την ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιές και προκαταλήψεις.

Δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση χωρίς δημόσια συμμετοχή και τις απαραίτητες διασφαλίσεις και κανονισμούς από τις κυβερνήσεις.

Αυτή η καθοδήγηση της UNESCO θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εκπαιδευτικούς να πλοηγηθούν καλύτερα στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Audrey Azoulay.

Ο Οδηγός της UNESCO
Οι πρώτες ενότητες του Οδηγού της UNESCO εξηγούν τι είναι το Generative AI και πώς λειτουργεί. Οι επόμενες ενότητες αναλύουν τις διαμάχες γύρω από το Generative AI και τις επιπτώσεις τους στην εκπαίδευση, ιδίως πώς επιδεινώνει το χάσμα ψηφιακών δεδομένων.

Πράγματι, τα τρέχοντα μοντέλα ChatGPT εκπαιδεύονται σε δεδομένα από διαδικτυακούς χρήστες που αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τους κυρίαρχους κοινωνικούς κανόνες του Παγκόσμιου Βορρά.

Όριο ηλικίας 13 ετών
Στη συνέχεια, καθορίζονται επτά βασικά βήματα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις για τη ρύθμιση του Generative AI και τη θέσπιση πολιτικών πλαισίων για την ηθική χρήση του στην εκπαίδευση και την έρευνα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης παγκόσμιων, περιφερειακών ή εθνικών προτύπων προστασίας δεδομένων και απορρήτου.

Θέτει επίσης ένα όριο ηλικίας 13 ετών για τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην τάξη και ζητά την κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε αυτό το θέμα.

Με βάση τη Σύσταση της UNESCO του 2021 για την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη Συναίνεση του Πεκίνου του 2019 για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση, η καθοδήγηση προωθεί την ανθρώπινη δράση, την ένταξη, την ισότητα, την ισότητα των φύλων και την πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία.

Η καθοδήγηση ανταποκρίνεται επίσης στις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην πρώτη παγκόσμια υπουργική στρογγυλή τράπεζα για τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη που συγκλήθηκε από την UNESCO τον Μάιο του 2023.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»