Να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο το παλιό Νοσοκομείο

Να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο το παλιό Νοσοκομείο

Να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο το παλιό Νοσοκομείο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4073 ΦΟΡΕΣ

Ηλ. Τσέρκης: Δεν μπορεί να βιώνουμε 23 χρόνια εικόνες εγκατάλειψης

Τη «μεταμόρφωση» του μπροστινού μέρους του συγκροτήματος του παλαιού νοσοκομείου από ένα χώρο που μας «στοιχειώνει» σε ένα πολιτιστικό κέντρο που λείπει από τη Ρόδο, με τη στέγαση εκεί του λαογραφικού μουσείου Δωδεκανήσου και πολιτιστικών συλλόγων καθώς και συλλόγων που σχετίζονται με τη διοίκηση της υγείας, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου (ΙΣΡ), με αφορμή τη φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί πριν λίγες ημέρες, συνεπικουρούμενος από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών και παροικιακών συλλόγων της περιοχής μας.

Για την πρότασή τους αυτή, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις παρατάξεις, στην περιφέρεια και τον δήμο Ρόδου, να τη συζητήσουν, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Ηλίας Τσέρκης, ο πρόεδρος των παροικιακών σωματείων της Δωδεκανήσου κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χρήστος Μπάρδος, παρουσία και του τέως προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή.

Ο κ. Τσέρκης
Δύο ημέρες, λοιπόν, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου, σε κτήριο δίπλα από αυτό του ΙΣΡ, αποφασίστηκε να αναδειχθεί το θέμα αυτό. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι αυτό που είπε, ξεκινώντας, ο κ. Τσέρκης, επειδή κρατούν…ημερολόγιο με τις φωτιές στον συγκεκριμένο χώρο, ενημέρωσε ότι αυτή ήταν η δέκατη πέμπτη φωτιά που ξέσπασε στο παλαιό νοσοκομείο!

Την τελευταία διετία δε ήταν η τέταρτη. Και είπε, στη συνέχεια: «Είναι κάτι, λοιπόν, που είναι μία πραγματικότητα. Και, δυστυχώς, βιώνουμε μία κατάσταση που έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που μεταφέρθηκε το νοσοκομείο και πήγε στο νέο κτήριο, όπου βέβαια κι αυτό τείνει να γίνει…παλιό, με την έννοια ότι και εκεί χρειάζονται παρεμβάσεις όσο αφορά στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αλλά και από άποψη προσωπικού».


«Επειδή, λοιπόν-συνέχισε-είναι κάτι που το βλέπουμε, το βιώνουμε και μας πονάει όλη αυτή η εικόνα, την οποία τη βιώνουμε εμείς που περνάμε αρκετές ώρες της εβδομάδας εδώ και αυτές οι εικόνες της εγκατάλειψης και της απαξίωσης είναι τουλάχιστον απογοητευτικές διότι η εικόνα αυτή συνιστά ένα πανέμορφο μέρος το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί μία πανέμορφη διέξοδο αναψυχής.

Είναι ένα σημείο που κουβαλάει τεράστια ιστορία και αυτή η εικόνα που επικρατεί εδώ τα τελευταία χρόνια είναι κάτι που δεν τιμά κανέναν και θα πρέπει να αλλάξει με κάθε τρόπο».


»Αυτά τα κτήρια, δυστυχώς, στοιχειώνουν όλους τους Ροδίτες αλλά και τους επισκέπτες διότι μένουν ανενεργά με το πέρασμα του χρόνου και η καταστροφή τους όσο πάει και οξύνεται. Αυτά τα ερειπωμένα κτήρια καθιστούν πιο σκοτεινή, πιο στενάχωρη, πιο βρώμικη αυτή τη μεριά της πόλης.

Σε μία εποχή που όλα εξωραΐζονται και εκσυγχρονίζονται, ο χώρος αυτός ξεθωριάζει, φθείρεται και σκοτεινιάζει», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΙΣΡ και, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε:
«Δεν είμαστε εδώ για ν’ αποδώσουμε ευθύνες. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και συλλογικές. Βαραίνουν τόσο όλα τα άτομα που πέρασαν όλα αυτά τα είκοσι τρία χρόνια απ’ οποιαδήποτε βαθμίδα της πολιτικής ζωής του τόπου αλλά και τους απλούς πολίτες».


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΡ, πρώτιστος στόχος είναι να διασφαλίσουμε με κάθε μέσο την ακεραιότητα αυτού του κτηριακού συγκροτήματος. Αυτό σημαίνει, καταρχάς, να καθαριστεί ο περιβάλλων χώρος από τα ξερόχορτα όπως και το εσωτερικό των κτιρίων που, αν κανείς τα επισκεφθεί, θα διαπιστώσει ότι είναι γεμάτα από σωρεία πλαστικών ποτηριών, εύφλεκτων υλών, συριγγών και είναι τουλάχιστον 20 με 40 εκατοστά στα πατώματα και του ισογείου και του υπογείου και του πρώτου ορόφου.

Οπότε, γνωρίζοντας ποια είναι η αιτία των φωτιών που ξεσπούν κάθε τόσο, θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεσπάσει και το επόμενο συμβάν!
Μετά από τον καθαρισμό, θα πρέπει να αποκλειστεί η δίοδος σε όποιον θέλει να μπει στον χώρο, φέρνοντας ως παράδειγμα τα σφαγεία.

Η είσοδος θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε όσους θέλουν να πάνε στην Αγία Αικατερίνη, πάντα με την επιστασία κάποιου. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό αφού υπάρχουν αρκετά σημεία εισόδου, θα μπορούσε να μπει security, τουλάχιστον από το απόγευμα και μετά, για να επιβλέπει τον χώρο. Αναφέρθηκε και στον χαμό τριών ατόμων μέσα στο συγκρότημα τα τελευταία χρόνια και όπως είπε «είναι κάτι το οποίο, ουσιαστικά, όλοι μας, γυρνάμε το βλέμμα μας αλλού, θέλοντας να κρύψουμε αυτό το κομμάτι το οποίο, όμως, είναι υπαρκτό».


Ως ΙΣΡ είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και τους πονάει το θέμα της αξιοποίησης κτιρίων του Δημοσίου αφού όταν βλέπουν κτήρια που έχουν μία ιστορικότητα, μία αρχιτεκτονική και προοπτικές για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για το μέλλον, από πλευράς κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής κατάστασης, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες

 

Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προβάλλονταν φωτογραφίες από το πώς ήταν το κτήριο του ΙΣΡ πριν παραχωρηθεί από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και πως έγινε μέσα σε δύο χρόνια, «με εμπνευστή, αρχιτέκτονα και πρωτοστάτη» τον τέως Πρόεδρο του ΙΣΡ, κ. Χρήστο Μαντά, όπως ανέφερε. Θύμισε ότι αυτή η ανακαίνιση έγινε από τους πενιχρούς πόρους των 560 γιατρών-μελών του Συλλόγου που έχουν ετήσια εισφορά 100 ευρώ.


Δεν σταμάτησαν, όμως, εδώ αφού υπήρχε το θέμα με το Κέντρο Υγείας Ρόδου και όταν ενημερώθηκαν από τον τύπο ότι η 2η ΥΠΕ έψαχνε ακίνητο τής έστειλαν έγγραφα ότι υπάρχουν κτήρια αλλά δεν τους έδωσαν καμία σημασία, την ίδια ώρα που προσπαθούσαν να πάνε σε ιδιόκτητο κτήριο εκτός της πόλης.

Όταν άλλαξε η ηγεσία και μπήκε ο κ. Ροΐλός, τον ενημέρωσαν και μέσα σε ενάμιση χρόνο έγιναν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε και είναι ικανοποιημένοι όλοι, όπως είπε. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην παρέμβασή τους για το Περιφερειακό Ιατρείο Γεναδίου, ωστόσο θεωρούν ότι η Νότια Ρόδος δικαιούται τη δημιουργία Κέντρου Υγείας που θεωρούν ότι κάποια στιγμή θα γίνει στον καινούργιο χώρο που παραχωρήθηκε, στο ισόγειο του πρώην δημαρχείου Νότιας Ρόδου.


Επίσης, γνωρίζοντας τις δράσεις της Ομοσπονδίας Παροικιακών Συλλόγων, κάλεσαν τον πρόεδρό της και μοιράστηκαν την απόφαση που πήραν ώστε ο χώρος που βρίσκεται η Αγία Αικατερίνη, καθώς και τόσο το ισόγειο όσο και το υπόγειο οραματίζονται να μετατραπούν σε αίθουσες συσκέψεων και κάποιο αμφιθέατρο, εφόσον αυτό είναι δυνατόν αφού, εκτός από το Ακταίον, η μοναδική αίθουσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοια είναι το Νεστορίδειο. Επομένως υπάρχει έλλειψη χώρων για ενημερωτικές εκδηλώσεις. Έτσι, θα καλυφθεί το μπροστινό μέρος του παλαιού Νοσοκομείου.


Όσον αφορά στους χώρους που ήταν η παθολογική και η χειρουργική κλινική, υπάρχουν χώροι που ο κάθε θάλαμος νοσηλείας θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε πολιτιστικό σύλλογο από τα νησί μας και να παρουσιαστεί η λαογραφία του καθενός από τους συλλόγους αυτούς. «Οπότε ο στόχος είναι η δημιουργία λαογραφικού και πολιτιστικού μουσείου που ν’ αναδεικνύεται όλη η παράδοση των νησιών μας και βέβαια αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και άλλα θεματικά μουσεία», είπε.

Μάλιστα, γνωρίζοντας τον αγώνα των πολιτιστικών σωματείων και με έναν αγώνα που κάνουν για να στήσουν το Μουσείο ιατρικής Ιστορίας Δωδεκανήσου που υπάρχει ο χώρος απλά μαζεύουν τα υλικά και επειδή έχουν καθυστερήσει, τώρα πλέον δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμο υλικό ωστόσο προσπαθούν, ενδεχομένως να φέρουν εκθέματα και από άλλα μέρη.


Κλείνοντας, ο κ. Τσέρκης δεν παρέλειψε να πει ότι, το αίτημά τους επέλεξαν να το αναδείξουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου ζητώντας να δεσμευτούν όλες οι παρατάξεις, στον δήμο και την περιφέρεια, ότι ο χώρος αυτός θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο ή τουλάχιστον να τους πουν την άποψή τους γιατί μέχρι στιγμής έχουν μόνο υποσχέσεις έωλες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κωνσταντινίδης
Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι γνώμονας της πρότασης αυτής είναι η εκείνη που είχε υποβάλει η Ομοσπονδία και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου πριν από χρόνια για την αξιοποίηση ενός κτηριακού συγκροτήματος που έψαχναν για να ιδρύσουν το Λαογραφικό Μουσείο Δωδεκανήσου. «Αυτό θα είναι ένα κόσμημα, ένα κτήριο το οποίο έχει τις προδιαγραφές», είπε και ανέφερε ότι το διαπίστωσαν και με επίσκεψη από ειδικούς μηχανικούς ότι αυτό το συγκρότημα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Εννοείται ότι χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα αφού ο προϋπολογισμός εκτιμούν ότι κυμαίνεται στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ, εκτός από το εκθεσιακό υλικό το οποίο θα αναλάβουν να προμηθεύσουν όλοι οι σύλλογοι της Δωδεκανήσου και τα μέλη της Στέγης που θα αναλάβουν να ψηφιοποιήσουν όλο το Αρχείο.


Το Λαογραφικό Μουσείο, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, θα περιλαμβάνει κι έναν χώρο για να εκτίθενται τα παραδοσιακά επαγγέλματα και να υπάρχει και εργαστήριο για να τα στηρίξει. Επίσης, θα μπορεί να φιλοξενεί παραδοσιακές γιορτές στον αύλειο χώρο ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος και να γίνονται ήπιες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που θα είναι και πόλος έλξης για τους επισκέπτες μας το καλοκαίρι.

Ακόμη, θα μπορούσε να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, όπως και έναν μικρό χώρο εστίασης και αναψυχής, βοηθητικούς χώρους, οργάνωση εργαστηρίου και αποθηκευτικό χώρο, χώρο πινακοθήκης, χώρο φυσικής ιστορίας, ακόμη και για την ιστορία του ραδιοφώνου και να εκτεθεί υλικό της ΕΡΤ Ρόδου. Επίσης, να δημιουργηθεί και μία αίθουσα εσωτερικών εκδηλώσεων.


«Επομένως, μιλάμε για ένα Λαογραφικό Μουσείο Δωδεκανήσου το οποίο θα γίνει ο πόλος έλξης και στο οποίο θα εκτεθούν λαογραφικά στοιχεία όλων των νησιών μας», είπε και ανέφερε ακόμη ότι θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο, παραδοσιακούς χορούς και φυσικά θα υπάρχει και αντίτιμο εισιτηρίου. Δηλαδή, το Δημόσιο δεν θα ξοδέψει μόνο αλλά θα έχει και έσοδα τα οποία προτείνουν να ανατροφοδοτούν τις πολιτιστικές δράσεις των νησιών μας. Ακόμη, υπάρχουν άνθρωποι, όπως μηχανικοί, που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους.

Αν, λοιπόν, περάσει το κτήριο αυτό στο Υπουργείο Υγείας, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και κατά την άποψή του η περιφέρεια θα πρέπει να είναι φορέας υλοποίησης για τις μελέτες και την ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενώ και ο δήμος Ρόδου θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Επίσης, θα εισρέουν χρήματα καθώς και ομογενείς.


Ο κ. Εγγλέζος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων είπε ότι η αδελφοποίησή τους είναι ουσιαστική, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σύμφωνοι και ότι οι δύο Σύλλογοι έχουν πάνω από εκατό πολιτιστικούς συλλόγους μέλη και ζηλευτές δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ δεν έχουν στέγη αφού δεν έχουμε ένα πολιτιστικό κέντρο στο νησί.

«Δεν έχουμε μία αφετηρία, μία βάση», είπε, χαρακτηρίζοντάς το ως κάτι παράλογο. Ανέφερε, ακόμη, ότι συμμετέχουν στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Πολιτιστικών συλλόγων της χώρας και τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Κωνσταντινίδης είναι μέλη της Διοίκησης και την επόμενη εβδομάδα, στην πρώτη συνάντηση που έχουν στο Αίγιο, όπου θα τους εκπροσωπήσει ο ίδιος, θα θέσουν το θέμα επί τάπητος.

Πλέον, όπως είπε, οι σύλλογοι είναι πάρα πολλοί και οι αίθουσες του ΔΟΠΑΡ είναι πολύ μικρές, άρα είναι επιτακτική ανάγκη. Η Ομοσπονδία έχει μέλη 54 συλλόγους ενώ οι απανταχού πολιτιστικοί σύλλογοι της Δωδεκανήσου είναι 154. Από την πλευρά του, ο κ. Μπάρδος μετέφερε τη στήριξη του περιφερειάρχη γι’ αυτό το εγχείρημα, στον βαθμό των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας και αφού λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

«Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε ν’ αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε κτήριο και έργο βαλτώνει και είναι καθήκον μας απέναντι στον πολυπληθή και διαφορετικό ανά τόπο λαογραφικό πολιτισμό και λαογραφική παράδοση», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή