Στη Ρόδο ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα

Στη Ρόδο ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα  για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα

Στη Ρόδο ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1447 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο βρίσκεται μαζί με συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα πκαθηγητής Σέρκο Χαρουτουνιάν στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων που πήρε πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη των παραγωγών του Πρωτογενούς Τομέα που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου.

Συγκεκριμένα τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ - Δήμητρα συνοδεύουν οι κ.κ. Θωμάς Παπαχρήστου διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και Παναγιώτης Παπαβασιλείου διευθυντής αγροτικής κατάρτισης, οι οποίοι παρουσία του εντεταλμένου Πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονα Ζαννετίδη αναφέρθηκαν στις ενημερωτικές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους που προγραμματίστηκαν και διεξάγονται στο νησί.

«Ήρθαν στη Ρόδο σε εκτέλεση των αποφάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να μας βοηθήσουν και έχουν ήδη ξεκινήσει τις ενημερώσεις στους μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους και αγρότες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων και βοσκοτόπων» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης παρουσιάζοντας τους αρμόδιους του οργανισμού χτες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι υπάρχει σχέδιο για μία Προγραμματική Σύμβαση την οποία μελετούν οι Υπηρεσίες της περιφέρειας προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης στα νησιά.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρουτουνιάν τόνισε ότι αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στη στήριξη όσων έχουν υποστεί ζημιές από την πρόσφατη πυρκαγιά, λέγοντας τα εξής: «Χτες είχαμε τους μελισσοκόμους, αύριο έχουμε τους κτηνοτρόφους και την Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε τους ελαιοπαραγωγούς. Αυτό που θα κάνουμε είναι να τους παρέχουμε συμβουλές, να λύσουμε τα προβλήματα που έχουν και αν δε μας φτάσει ο χρόνος θα επανέλθουμε.

Επίσης συζητήσαμε και θέματα για τα επόμενα βήματα μετά τις φωτιές. Το πρώτο έχει να κάνει με το φύτεμα νέων ελαιοδέντρων, το δεύτερο με την αξιολόγηση της γονιμότητας των εδαφών που επλήγησαν από τη φωτιά, και τα μέτρα για την αναγέννηση των δασικών εκτάσεων, και το άλλο για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας πιθανών πλημμυρικών φαινομένων στις καμένες περιοχές».

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον κ. Ζαννετίδη συζητήθηκαν όπως έγινε γνωστό και θέματα που αφορούσαν τον φάκελο για το ελαιόλαδο της Ρόδου ως ΠΓΕ καθώς όπως είπε έχουν ζητήσει οι παραγωγοί κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις στις προδιαγραφές του προϊόντος, ώστε να τροποποιηθεί το περιεχόμενο του φακέλου και να πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ένα εξάμηνο να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Παράλληλα όπως έκανε γνωστό ο κ. Χαρουτουνιάν, έγινε συζήτηση και για τις επικείμενες καταρτίσεις των νέων αγροτών που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα στο Νότιο Αιγαίο με 217 άτομα υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά υλοποιείται και η εξ αποστάσεως κατάρτιση, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάρτιση στην οικοτεχνία, κάτι που θα βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να μείνουν στον Πρωτογενή Τομέα καθώς έχουμε πολλούς δυνητικούς πελάτες και συγκεκριμένα τους τουρίστες.

Συζήτηση έγινε και για τις τοπικές ποικιλίες της Ρόδου που καλλιεργούνταν στα αγροκτήματα του ΕΛΓΟ - Δήμητρα στον σταθμό που υπήρχε στο νησί μας όπως η κλημεντίνη Ρόδου και δίφορο λεμόνι Ρόδου που έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, αλλά δεν αξιοποιούνται.

Με την ευκαιρία ο κ. Χαρουτουνιάν έκανε γνωστό ότι διερευνάται η εφαρμογή καλλιέργειας υποτροπικών φυτών τα οποία στην Ελλάδα τώρα μπορούν και αναπτύσσονται καλύτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής και αποφέρουν ένα καλό εισόδημα.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαχρήστου υπογράμμισε ότι η φωτιά έκαψε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και κύριο μέλημα μετά την πυρκαγιά είναι να προστατευθεί το παραγωγικό έδαφος. Φεύγοντας η βλάστηση, απογυμνώνεται το έδαφος, όπως είπε και πρέπει να το προστατέψουμε από πιθανές διαβρώσεις. Επίσης πρέπει να δούμε αν υπάρχουν χείμαρροι που μπορούν να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα και θα πρέπει να γίνουν διάφορα έργα.

Το επόμενο μέλημα είναι η αποκατάσταση της βλάστησης είτε δια της φυσικής οδού ή με την ανθρώπινη παρέμβαση, όπως τόνισε, ενώ ζήτησε να δώσουμε βάρος στην πρόληψη των πυρκαγιών εννοώντας τη διαχείριση της βλάστησης που αποτελεί την καύσιμη ύλη.

Τέλος ο κ. Παπαβασιλείου σημείωσε ότι, σε συνεργασία με την περιφέρεια θα υλοποιηθούν πιλοτικές δράσεις στα νησιά ενώ έδωσε βάρος στην κατάρτιση των ενδιαφερόμενων όχι μόνο δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως. Οι ενημερωτικές ημερίδες που ξεκίνησαν και συνεχίζονται στη Ρόδο πέρα από τις πρώτες οδηγίες που θα παρέχουν θα τους δώσουν, όπως είπε, τη δυνατότητα να καταγράψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν οι παραγωγοί ώστε να σχεδιάζουν στο μέλλον τις δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς και να αναπτυχθεί ο Πρωτογενής Τομέας.

Επίσης υπογράμμισε, ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένει η δράση των ελαφιών που επηρεάζουν τον Πρωτογενή Τομέα και τώρα το πρόβλημα διογκώνεται, τονίζοντας πως ό,τι γίνει δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των ελαφιών γι΄αυτό και συζητείται να γίνει ένας φορέας διαχείρισης αυτού του προβλήματος.

Σημειώνεται πως, σήμερα Τετάρτη 20 του μήνα εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα Λάερμα με θέμα «Κτηνοτροφία- Διαχείριση βοσκοτόπων». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με εισηγητές τον Θωμά Παπαχρήστου διευθυντή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και τη Βασιλική Κοτσάμπαση ερευνήτρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.

Αύριο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για την ελαιοκομία στην κοινοτική αίθουσα στ’ Απόλλωνα στις 7 το απόγευμα και την Παρασκευή 22 του μήνα την ίδια ώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου. Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Διαβάστε ακόμη

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ