Συμφωνεί ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα για την παραχώρηση της Βάρης και του Καλαμώνα

Συμφωνεί ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα για  την παραχώρηση της Βάρης και του Καλαμώνα

Συμφωνεί ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα για την παραχώρηση της Βάρης και του Καλαμώνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2662 ΦΟΡΕΣ

Συμφωνεί ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα με την παραχώρηση των ακινήτων της Βάρης και του Καλαμώνα στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να αξιοποιηθούν προς όφελος των παραγωγών, όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος του οργανισμού, καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το δ.σ. του οργανισμού σε συνεδρίασή του αποφάσισε μεταξύ άλλων να δώσει την έγκρισή του στο αίτημα για την παραχώρηση που κατά καιρούς έχουν καταθέσει τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την αξιοποίηση τόσο της κτηριακής υποδομής όσο και των εκτάσεων που διαθέτουν.

Στην ανακοίνωση της είδησης αυτής ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Χαρουτουνιάν που βρίσκεται στη Ρόδο, καθώς τα κτήρια είναι ιδιοκτησίας του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, ενώ εκείνος από την πλευρά του δήλωσε τα εξής: «έχουμε πάρει απόφαση ώστε αυτή η περιουσία να παραχωρηθεί στην περιφέρεια για να κάνει δράσεις που θα εξυπηρετούν τον Πρωτογενή Τομέα. Από εμάς έχετε όλη τη συμπαράσταση».

Όπως διευκρινίστηκε δεν υπάρχει πλέον καμία εμπλοκή για το θέμα και το μόνο που απομένει είναι να υπογραφεί η σχετική απόφαση της παραχώρησης και από τον αρμόδιο υπουργό.

Προ μηνών η «Ροδιακή» είχε με άρθρο της αναδείξει την εγκατάλειψη των ακινήτων στη Βάρη υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κεντρική είσοδος στο κτήριο έχει παραβιαστεί και αυτό που βλέπει κάποιος σήμερα είναι ένα κτήριο έτοιμο να καταρρεύσει, με εκτεταμένες ζημιές, καταστροφές, υγρασία και έναν περιβάλλοντα χώρο που δε θυμίζει σε τίποτα τις καλλιεργημένες εκτάσεις με τα οπωροφόρα δέντρα και τα φυτά που υπήρχαν εκεί όταν λειτουργούσε.

Οι χώροι του κεντρικού κτηρίου έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο κι εκεί μπορεί να δει κάποιος ακόμα και... προφυλακτήρες αυτοκινήτων, παλιές τηλεοράσεις, κρεβάτια, στρώματα, και άλλα παλιά έπιπλα αλλά κυρίως σκουπίδια κάθε είδους. Πιο θλιβερή είναι όμως η εικόνα του κατεστραμμένου και λεηλατημένου Αρχείου που διατηρούσε η υπηρεσία όταν λειτουργούσε... ό,τι έμεινε βέβαια από τη φωτιά που φαίνεται ότι άναψαν κάποιοι.

Ο σταθμός έρευνας της Ρόδου έχει μεγάλη ιστορία, και συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Δημιουργήθηκε στα χωράφια Παραδεισιωτών που τα απαλλοτρίωσαν οι ιταλοί όταν έφτασαν στο νησί. Όλος αυτός ο χώρος ονομάστηκε Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας και γύρω στο 1923 δημιουργήθηκε από τους Ιταλούς το Πειραματικό Γεωργικό Ινστιτούτο.

Εκεί γινόταν μεγάλη καλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων και εσπεριδοειδών αλλά και αμπελιών και με σχολαστική ακρίβεια οι επιστήμονες κατέγραφαν τα πάντα γύρω από τα πειράματά τους. Όλα τα δεδομένα αποτυπώνονταν σε χιλιάδες χειρόγραφα, καθώς στις εγκαταστάσεις υπήρχε ένα οργανωμένο Χημείο κι έτσι το ινστιτούτο διέθετε πλούσιο και μοναδικό Αρχείο.

Μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση συνέχισε να λειτουργεί ως Πειραματικό Γεωργικό Κέντρο Αγροτικής Έρευνας και μάλιστα έρχονταν φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής και έκαναν εκεί την πρακτική τους άσκηση. Έτσι λοιπόν στο... ακίνητο της Βάρης, είχε συγκεντρωθεί τεράστια επιστημονική γνώση καθώς πραγματοποιούνταν πειράματα και καταγράφονταν με λεπτομέρειες οι παρατηρήσεις και τα αποτελέσματά τους.

Μάλιστα μέσα στο απέραντο περιβόλι του υπήρχε Ελαιοτριβείο καθώς και βροχομετρητές που κατέγραφαν το ύψος της βροχής όλο τον χρόνο. Υπήρχαν μάλιστα δεδομένα από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 μέχρι και τη μέρα που έκλεισε. Στις εγκαταστάσεις του δούλευαν άνδρες και γυναίκες κυρίως από το Παραδείσι και την Κρεμαστή, που βοηθούσαν στην παραγωγή δέντρων και φυτών.

Ο σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2010 όταν συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία υπάλληλος και στη συνέχεια λόγω των μνημονίων δεν έγιναν άλλες προσλήψεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή και τη λεηλασία. Υπήρχαν τρακτέρ, άροτρα, φορτηγά, νταλίκες, φρέζες, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία που κλάπηκαν.

Μάλιστα κλάπηκαν και τα φτερά του τεράστιου ανεμόμυλου για την άντληση νερού που υπήρχε εκεί! Υπήρχαν όμως και μεγάλες πλάστιγγες που ζύγιζαν τις ελιές και όλα τα αγροτικά προϊόντα μέχρι και μικρές ζυγαριές ακριβείας που επίσης... έκαναν φτερά. Εκτός όμως από τον εξοπλισμό, κλάπηκαν τα έγγραφα, το Αρχείο και τα όργανα του Χημείου.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας