Σεμινάριο για τη Μελισσοκομία και τη Διαχείριση των Δασών

Σεμινάριο για τη Μελισσοκομία και τη Διαχείριση των Δασών

Σεμινάριο για τη Μελισσοκομία και τη Διαχείριση των Δασών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2416 ΦΟΡΕΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο από τα τέσσερα εκπαιδευτικά – συμβουλευτικά σεμινάρια, που διοργανώνει ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και απευθύνονται στους πυρόπληκτους Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους και Ελαιοπαραγωγούς της Ρόδου.

Το πρώτο σεμινάριο με θέμα: «Μελισσοκομία - Διαχείριση Δασών» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 και εισηγητές ήταν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ. Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ. Σοφία Γούναρη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στους χειρισμούς που πρέπει γίνουν στα μελίσσια, ώστε να παραμείνουν παραγωγικά καθώς και για να αντιμετωπιστούν τυχόν ασθένειες, όσο και στη διαχείριση των καμένων δασικών εκτάσεων με σκοπό την άσκηση της Μελισσοκομίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε σημαντικός αριθμός από τους Μελισσοκόμους που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση στην περιφέρεια για τη χαρτογράφηση των περιοχών που μπορεί να αναπτυχθεί η Μελισσοκομία και η ανάδειξη του μελιού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φ. Ζαννετίδης που τίμησε με την παρουσία του το σεμινάριο δήλωσε ότι η περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα θα στηρίξει τα αιτήματα και τις προτάσεις των Μελισσοκόμων του νησιού.

Χτες, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου το βράδυ στα Λάερμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Κτηνοτροφία και Διαχείριση Βοσκοτόπων», στο οποίο εισηγητές ήταν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ. Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ. Βασιλική Κοτσάμπαση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.

Οι κτηνοτρόφοι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου επρόκειτο να ενημερωθούν για τις ορθές πρακτικές σχετικά με τη διατροφή των ζώων και τις αναγκαίες φροντίδες για την αντιμετώπιση ασθενειών και να πάρουν συμβουλές και οδηγίες για την ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων, που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν και να είναι εφικτή η αξιοποίησή τους για τη βόσκηση των ζώων.

Σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και αύριο Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα την «Ελαιοκομία». Εισηγητής θα είναι ο Δρ. Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Στους ελαιοκαλλιεργητές θα δοθούν συμβουλές για τους άμεσους και τους μακροχρόνιους καλλιεργητικούς χειρισμούς, που θα πρέπει να εφαρμόσουν στα ελαιόδενδρά τους ανάλογα με το βαθμό που έχουν επηρεαστεί, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Επίσης, θα ενημερωθούν για τη δυνατότητα σχεδιασμού της επανεγκατάστασης του ελαιώνα τους (π.χ. αλλαγή ποικιλίας) στις περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στ’ Απόλλωνα στην κοινοτική αίθουσα «Απολλώνων» και την Παρασκευή το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Γεννάδι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»