Εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές στον αρχαιολογικό χώρο της Φιλερήμου

Εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές στον αρχαιολογικό χώρο της Φιλερήμου

Εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές στον αρχαιολογικό χώρο της Φιλερήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3056 ΦΟΡΕΣ

Το έργο ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της Φιλερήμου εγκαινίασαν χτες το πρωί η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως έγινε γνωστό, το έργο προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ περιελάμβανε πολλά υποέργα τα οποία εκτελέστηκαν με πόρους από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Στο πλαίσιο της τελετής η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου, κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του χώρου μετά τις εργασίες ανάδειξης, διαμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών και των χώρων εξυπηρέτησης του κοινού που έγιναν με έμφαση στη δυνατότητα προσβασιμότητας σε εμποδιζόμενα άτομα να περιηγηθούν στο μνημείο.

Όπως είπε, ήταν ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων και η υπηρεσία είχε φροντίσει από το παρελθόν να ετοιμάσει τις απαιτούμενες μελέτες ώστε να περιληφθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ώσπου η δυνατότητα δόθηκε με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ και περιελάμβανε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποέργων όπως:
- Την ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου
- Την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού υλικού και την παροχή ρεύματος
- Την εγκατάσταση δικτύων ύδρευσης άρδευσης και πυρόσβεσης

Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου οι αναστηλωτικές εργασίες εστιάσθηκαν στην περιοχή του βυζαντινού κάστρου, ενός χώρου που αποδίδεται στο κοινό, καθώς συντηρήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν υφιστάμενα κτήρια και δημιουργήθηκαν κτηριακές υποδομές και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εργασίες εξυγίανσης του μνημείου και αισθητικής αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν και στη μονόχωρη καμαροσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χωστού.

Επιπλέον κατασκευάστηκαν νέοι χώροι υγιεινής, αναβαθμίστηκε το εκδοτήριο και τοποθετήθηκε νέα περίφραξη ασφαλείας. Επιπλέον, συντηρήθηκαν τα υφιστάμενα μονοπάτια, δημιουργήθηκε ειδικός διάδρομος ώστε να εισέρχονται οχήματα πυρόσβεσης πρώτων βοηθειών κ.λπ. ενώ τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και μακέτα αφής.

Γ. Χατζημάρκος: «Η αγκαλιά της Λίνας Μενδώνη είναι πολύ μεγάλη για τα νησιά»
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος αφού στάθηκε στη σημασία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τον τόπο μας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο της υπουργού Πολιτισμού, καθώς στηρίζει όπως είπε έμπρακτα τα νησιά. « Είμαι εδώ για να πω σε μία υπέροχη Ελληνίδα που υπηρετεί το ανώτερο και το ευγενές, το μεγαλύτερο ευχαριστώ που μπορώ να πω.

Δεν έχω λόγια να περιγράψω και τον άνθρωπο και τον πολιτικό και την υπουργό. Δεν μπορώ να το κάνω με λόγια, είμαι πολύ μικρός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης και τόνισε ότι είναι δεκάδες τα έργα πολιτισμού σε όλα μας τα νησιά.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ίδια η κ. Μενδώνη αναφέρει δημόσια ότι το 30% του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσογείου βρίσκεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όμως είναι εκείνη που το υπηρετεί αυτό. «Η αγκαλιά της Λίνας Μενδώνη είναι πολύ μεγάλη για τα νησιά και θα είχα πετύχει πολύ λιγότερα αν δεν ήταν αυτή η υπέροχη Ελληνίδα στη θέση που είναι σήμερα» κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

Λίνα Μενδώνη: «’Εργα 70 εκατ. ευρώ στα Δωδεκάνησα»
Αναφερόμενη τέλος η κα Μενδώνη στο έργο της Φιλερήμου τόνισε ότι οι έπαινοι που προήλθαν από τον περιφερειάρχη απηχούν και τη δουλειά που κάνουν οι υγιείς δυνάμεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Πολιτισμού. «Τα έργα πολιτισμού είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας. Επενδύοντας στον πολιτισμό, επενδύουμε σε μία καλύτερη ζωή, στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Επενδύουμε όμως και στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» είπε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό ότι σήμερα υλοποιούνται στη Δωδεκάνησο περίπου 40 έργα προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων. Πρόκειται όπως τόνισε για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα πολιτισμού που συντελείται στα νησιά μας, για το οποίο ευχαρίστησε δημόσια όλους τους συνεργάτες της.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ο δήμαρχος Αντώνης Β. Καμπουράκης, οι αντιδήμαρχοι Στέφανος Δράκος και Κώστας Ταρασλιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, η πρόεδρος της κοινότητας Ιαλυσού Στεφανία Στάγκα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, ο σύμβουλος του περιφερειάρχη Σάκης Στάγκας κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου