Στράτος Καρίκης: «Τη νέα θητεία θα κλείσουμε όλες τις πληγές του παρελθόντος στο νησί μας»

Στράτος Καρίκης: «Τη νέα θητεία θα κλείσουμε όλες τις πληγές του παρελθόντος στο νησί μας»

Στράτος Καρίκης: «Τη νέα θητεία θα κλείσουμε όλες τις πληγές του παρελθόντος στο νησί μας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3359 ΦΟΡΕΣ

Ο κ. Στράτος Καρίκης δεν χρειάζεται συστάσεις: εδώ και δεκαεπτά χρόνια υπηρετεί τον δήμο της Ρόδου, τα περισσότερα από τα οποία από τη θέση του αντιδημάρχου, θέση στην οποία τον έχει τάξει, ξανά και ξανά, για πολλά χρόνια, η ψήφος του Ροδιακού λαού. Κι αυτό από μόνο του τα λέει όλα!


Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν σε δύο εβδομάδες, ο κ. Καρίκης διεκδικεί την ψήφο του ροδιακού λαού για πέμπτη συνεχόμενη θητεία, με την παράταξη, βέβαια, του δημάρχου Ρόδου και εκ νέου υποψήφιου, κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη, «Με Δύναμη για τη Ρόδο». Εφόσον ο Ροδιακός λαός τον τιμήσει, για πολλοστή φορά, με την ψήφο του, η εκλογή του ίσως του δώσει και το ρεκόρ παρουσίας στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και μάλιστα ως μέλος της εκτελεστικής εξουσίας!


Έχει ζήσει από τα έδρανα του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της περιοχής μας, την τελευταία θητεία του «Καποδίστρια» και από την αρχή του «Καλλικράτη» (και του «Κλεισθένη»), οπότε η εμπειρία του στη διοίκηση του δήμου και στην Αυτοδιοίκηση θα έλεγε κανείς ότι δεν αμφισβητείται.


Στη συνέντευξή του στη «Ροδιακή», μιλάει από καρδιάς για την πολύχρονη αυτή εμπειρία του στον δήμο της Ρόδου καθώς και για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον ρόλο του αυτοδιοικητικού κι επίσης, δηλώνει υπερήφανος που οι ανοιχτές «πληγές» του νησιού επί δεκαετίες, έκλεισαν με τον επιτυχή χειρισμό των θεμάτων και τις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής.

Η συνέντευξη του κ. Καρίκη στη «Ροδιακή»:

Ως ένας από τους μακροβιότερους αυτοδιοικητικούς στον δήμο της Ρόδου και μάλιστα τα περισσότερα χρόνια ως μέλος της εκάστοτε δημοτικής αρχής, τι χρειάζεται να διαθέτει κάποιος για ν’ ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση;

Μου δίνετε την ευκαιρία με αυτή σας την ερώτηση κυρία Πετρίδου, να προσκαλέσω κάθε νέο Ροδίτη και κάθε νέα Ροδίτισσα, κάθε επιστήμονα, κάθε επαγγελματία κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη που θέλει να βοηθήσει τον τόπο του, να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες. Το νησί μας, έχει ανάγκη από ανθρώπους με διάθεση προσφοράς και γνώσεις.


Μόνο με τη συμμετοχή μπορούμε να στηρίξουμε τον τόπο μας. Κι αυτό αποτελεί πρόκληση-πρόσκληση. Χαίρομαι που στις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας. Είμαι σίγουρος ότι τα νέα συμβούλια που θα προκύψουν σε δήμος και περιφέρεια θα απαρτίζονται από στελέχη με διάθεση να δουλέψουν και να φέρουν αποτέλεσμα.


Προσωπικά, ενισχύω καθημερινά αυτή την προσπάθεια, συνεργαζόμενος με ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο τους να πάει μπροστά. Χρειάζεται ειλικρινής διάθεση για να μπεις βαθιά και ουσιαστικά στα θέματα, να δώσεις λύσεις. Μέσα από τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά βγαίνει το αποτέλεσμα.

Μετά από δεκαεπτά χρόνια και για πάνω από μία δεκαετία ως αντιδήμαρχος, για ποιο λόγο αποφασίσατε να είστε εκ νέου υποψήφιος;
Γιατί αγαπώ αυτό τον τόπο και το έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζω τις ανάγκες του νησιού μας. Και γνωρίζω ότι η επόμενη, καλύτερη μέρα έρχεται μέσα από τη συνεργασία παλαιότερων και νεότερων.


Θέλω η Ρόδος μας συνεχώς να ανεβαίνει σκαλοπάτια. Με όποιον τομέα καταπιάνομαι θέλω να υπάρχει έμπρακτο αποτέλεσμα. Και ως παράδειγμα μπορώ να σας φέρω τον τομέα της Παιδείας. Αυτή τη θητεία της δημοτικής μας αρχής, τη χαρακτηρίζω ως τη χρυσή εποχή της Παιδείας, καθώς έχουν γίνει πολύ μεγάλα έργα για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών.


Διαθέτω συμπυκνωμένη εμπειρία που ήρθε μέσα από την πολλή δουλειά και τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών. Μπορώ να δώσω κατευθύνσεις για γρήγορα αποτελέσματα. Όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε άλλους τομείς έχω την ικανότητα και την εμπειρία να δρομολογώ λύσεις. Έχω συγκεκριμένο σχέδιο για πολλά ζητήματα του τόπου μας, κοινωνός του οποίου είναι πρώτος απ’ όλους ο δήμαρχός μας Αντώνης Καμπουράκης.

Συνεχίζοντας μαζί την επόμενη μέρα το έργο που ήδη παράγεται σε όλους τους τομείς, θα μπορέσουμε να φέρουμε τη Ρόδο εκεί που θέλουμε. Η επιτυχία μας και το λιθαράκι που έβαλα κι εγώ σε όλη αυτή την προσπάθεια, αποδεικνύεται από έργα και πληγές δεκαετιών που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Στο νησί μας, βλέπουμε αρκετά πράγματα να βαλτώνουν για δεκαετίες και να μετατρέπονται σε «πληγές» για πολίτες, επισκέπτες, φαντάζομαι και διοικούντες. Τέτοια είναι η αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου, το κυκλοφοριακό και το πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, η αποκατάσταση και αξιοποίηση του παλαιού κτηρίου του ΙΚΑ καθώς και άλλων παλαιών κτηρίων-σημείων αναφοράς για τη Ρόδο-ευτυχώς, είχαμε θετική εξέλιξη για το Εθνικό Θέατρο και ευελπιστούμε για τη Νέα Αγορά

. Η Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι μοιάζουν πραγματικά ανήμποροι να τα βάλουν, κατά κάποιον τρόπο, με το κράτος και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Ως ένας από τους πλέον έμπειρους αυτοδιοικητικούς, γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;


Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, έχει αποδείξει ότι όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, αν διεκδικείς δυναμικά. Κι εμείς έχουμε διεκδικήσει και έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τους μεγαλύτερους πόρους που προσέλκυσε ποτέ η Ρόδος. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, βιώσαμε δύσκολες εποχές.

Σας υπενθυμίζω ότι για δύο χρόνια όλη η ανθρωπότητα κλονίστηκε λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού. Αγγίξαμε παρ’ όλα αυτά όλες τις ανοιχτές πληγές, τα ζητήματα που έμεναν άλυτα για δεκαετίες και διασφαλίσαμε για τον τόπο μας πόρους πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό και μόνο χαρακτηρίζει την επιτυχία και αποτελεσματικότητα αυτής της δημοτικής αρχής…


Επιγραμματικά αναφέρω την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, τη Νέα Αγορά, τη νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, τον Βιολογικό, τα έργα ύδρευσης, φωτισμού και οδοποιίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι στο χέρι κάθε δημάρχου να διεκδικήσει με επιτυχία για τον τόπο του και να φέρει το αποτέλεσμα που πρέπει.


Νιώθω υπερήφανος που όλες οι ανοιχτές πληγές επί δεκαετίες, έκλεισαν μέσα από τον συντονισμό μας και τον επιτυχή χειρισμό των θεμάτων. Κυρίως όμως μέσα από την απόλυτη διεκδίκηση αυτών που δικαιούται η Ρόδος, πετύχαμε για πρώτη φορά να τα πάρουμε. Ποτέ άλλοτε 200 εκατ. ευρώ δεν ήραν στο νησί μας μέσα από προγράμματα ή έργα…

Γιατί να σας ξαναψηφίσει κάποιος;
Όσοι υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη, να γνωρίζουν τις ανάγκες του, να διεκδικούν και να φέρνουν λύσεις. Κυρίως κάθε στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι υπηρέτης του τόπου του, ο τελευταίος στη σειρά αλλά ο πρώτος στη λήψη αποφάσεων και στη διεκδίκηση λύσεων…

Πιστεύω πως διαθέτοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, έχω ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση, δίπλα και σε νέους ανθρώπους στους οποίους ν’ μεταδώσω την εμπειρία μου αλλά και κοντά σε πιο έμπειρους συναδέλφους, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε όλη αυτή τη μακρά πορεία σας, υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε, είτε για μία απόφαση που πήρατε, για μία στάση που κρατήσατε ή για κάτι που ίσως δεν «κυνηγήσατε» όσο έπρεπε;
Θα έλεγα ότι δεν μετανιώνω για δικές μου συμπεριφορές. Βασική μου μέριμνα ήταν και παραμένει να φέρω τον δήμο κοντά στον πολίτη και τον πολίτη κοντά στον δήμο. Και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί. Λάθη όλοι κάνουμε… Όμως όλοι μας πρέπει να επιμένουμε και να προσπαθούμε για μία καλύτερη αυριανή μέρα.
Μεγάλα λάθη για τα οποία να μετανιώνω δεν έχω κάνει.

Αυτό που πρέπει να μας χαρακτηρίζει είναι η προσπάθεια να καταλάβουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων πόσο σημαντική είναι η Ρόδος και πόσο κοντά πρέπει να είναι το κράτος στο νησί μας, ώστε αυτά που προσφέρει στη χώρα να είναι αντίστοιχα με αυτά που παίρνει πίσω.

Πιστεύετε ότι η δημοτική αρχή θα ανανεώσει τη θητεία της; Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών;
Ασφαλώς και είμαι. Ο κόσμος διαπιστώνει διαρκώς ότι η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη είναι η δημοτική αρχή των έργων και του αποτελέσματος. Είναι η δημοτική αρχή της διεκδίκησης που θα κλείσει στη νέα της θητεία όλες τις πληγές του παρελθόντος και θα σηκώσει το νησί μας στα επίπεδα που του αξίζουν.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής