Φλας στο παρελθόν, 1963: Ενδιαφέροντα τα αρχαία ευρήματα της Χάλκης

Φλας στο παρελθόν, 1963: Ενδιαφέροντα τα αρχαία ευρήματα της Χάλκης

Φλας στο παρελθόν, 1963: Ενδιαφέροντα τα αρχαία ευρήματα της Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 283 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3742

ΩΣ ΕΔΗΛΩΣΕΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
Ανασκαφαί πρέπει να γίνουν
Μετά παραμονήν τριών ημερών επανήλθεν εκ Χάλκης η αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δις Αχειμάστου, η οποία παρέλαβεν τα προ ημερών ανευρεθέντα εις τάφους αρχαιολογικά ευρήματα.

Ερωτηθείσα περιωρίσθη να δηλώση ότι ταύτα παρουσιάζουν μέγα ενδιαφέρον.
Κατά την παραμονήν της επίσης προέβη εις επιστημονικήν εξέτασιν των ανακαλυφθέντων τάφων και ενετόπισεν νέους τοιούτους περιελθούσα τας αρχαιολογικάς της νήσου περιοχάς.

Εν τω μεταξύ μετά την ανεύρεσιν και μεταφοράν εις Ρόδον των ευρημάτων προκύπτει θέμα της κατά νόμον αποζημιώσεως των ανευρόντων αυτά εργατών, οι οποίοι τυγχάνουν πτωχοί βιοπαλαισταί.

Η επίσημος εξ άλλου επιβεβαίωσις του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Χάλκης κατέστησεν επιτακτικήν την ανάγκην αναλήψεως πρωτοβουλίας εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς ανακάλυψιν των αρχαιολογικών θησαυρών της νήσου, τους οποίους τόσον αι συχναί πλημμύραι όσον και η αρχαιοκαπηλία επαπειλούν.

Προς τούτο δέον όπως χρηματοδοτηθή το ταχύτερον ο υποβολών σχετικήν αίτησιν Βασίλειος Σφυρίου ίνα υπό την εποπτείαν αρχαιολόγου αρχίσουν ανασκαφαί.

Η χρηματοδότησις της τοιαύτης προσπαθείας πέραν της σημασίας της διά την διαφύλαξιν και προστασίαν των εναπομεινάντων εις την νήσον αρχαιολογικών θησαυρών θα αποτελέση σημαντικόν παράγοντα τουριστικής αναπτύξεως της Χάλκης, γεγονός το οποίον τίθεται πλέον επί τάπητος μετά την επίλυσιν των βασικών θεμάτων του ηλεκτροφωτισμού και εντός ολίγου της υδρεύσεως.

Είναι δε ανάγκη να μην λησμονήται ότι η Τουριστική της νήσου ανάπτυξις αποτελεί και την μόνην ελπίδα διά την αποφυγήν ερημώσεως της η οποία διαφαίνεται εις τον ορίζοντα.

Γενικώς συμπεριλαμβανομένης και μιας πρωτοβουλίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η λήψις μέτρων διά την επιβίωσιν της νήσου αποτελεί πράξιν ανάγκης και στοιχειώδους αναγνωρίσεως διά τας υπηρεσίας μιάς νήσου με λαμπρόν και ένδοξον παρελθόν.

ΕΜ. Σ. ΜΑΪΛΛΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...