Εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δήμου

Εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα  για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δήμου

Εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1511 ΦΟΡΕΣ

Τα έργα, οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δήμου της Ρόδου, εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μέσα από τη μελέτη Ψηφιακού Μμετασχηματισμού του δήμου Ρόδου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ο.Τ.Α.”.

Τα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και σε αναμονή χρηματοδότησης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Ελλάδα 2.0, συνολικού κόστος έργου (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) 3.267.000,00€, συνοψίζονται ως εξής:

1. Έργο πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες CCD και αισθητήρες 5 αισθήσεων. Περιλαμβάνει Τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης, Εξοπλισμός δικτύου δεδομένων, Εξοπλισμός πυρασφάλειας, Όργανα μετρήσεων, Ποικίλος εξοπλισμός πυροπροστασίας, Πακέτα λογισμικού διαχείρισης εγκαταστάσεων και πλατφόρμες πακέτων λογισμικού 995.000,00 €.

2. Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών 320.000,00 €.

3. Σύστημα Έξυπνης Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων 455.000,00 €.

4. Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας Οχημάτων 515.000,00 €.

5. Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι 300.000,00 €.

6. Δίκτυο αισθητήρων στα σχολικά κτήρια για έλεγχο αέρα, ρύπων και ταλαντώσεις κτηρίων 300.000,00 €.

7. Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security 352.000,00 €.
8. Αμοιβή συμβούλου για τις υπηρεσίες προετοιμασίας, σύνταξης και υποβολής φακέλου.

Η πρώτη δράση στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αφορά στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την πιλοτική μετατροπή σε smart parking (σ.σ. έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης) του χώρου στάθμευσης μπροστά από το Δημαρχείο μέχρι την οδό Αμερικής (σ.σ. απέναντι από το Τμήμα Ελεγκτικού του δήμου), το οποίο περιλαμβάνει 100 θέσεις στάθμευσης.

Σκοπιμότητα
Ο σκοπός της μελέτης περιγράφεται ως εξής: έχοντας ως άμεση προτεραιότητα την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών του νησιού, αλλά και τη διασφάλιση των εσόδων του δήμου Ρόδου, κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση του πάρκινγκ σε «έξυπνο».

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, από την εν λόγω ενέργεια, είναι η αμεσότερη εύρεση θέσης στάθμευσης, η μείωση κόστους καυσίμων, αφού θα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, η βελτίωση της κυκλοφορίας και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου που προκαλείται από τις μηχανές των οχημάτων. Επιπρόσθετα, με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων θα προκύψει όφελος από τον δήμο, καθώς θα διασφαλίζεται η είσπραξη του αντιτίμου.

Υφιστάμενη κατάσταση
Στην τεχνική έκθεση παρατίθενται συνοπτικά συμπεράσματα προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη και δυνατοτήτων ανάπτυξης: μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις παγκοσμίως αλλά και οι πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και αυτή της Ρόδου, είναι η βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Οι οδικές μεταφορές αποτελούν μία από τις βασικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις αστικές περιοχές, το κόστος δε της κυκλοφοριακής συμφόρησης για την κοινωνία υπολογίζεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο όρος «αστική κινητικότητα» αναφέρεται στην ευκολία με την οποία οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται μεταξύ προορισμών σε αστικές περιοχές με τη βοήθεια του διαθέσιμου δικτύου και των υπηρεσιών μεταφορών.

Τα πρότυπα αστικής κινητικότητας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η δημογραφία, η χρήση γης, η διακυβέρνηση, η διαθεσιμότητα δημόσιων μέσων συγκοινωνίας, η χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων και η τοπική οικονομία.

Η βιώσιμη αστική κινητικότητα αντίθετα βασίζεται στις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ορισμός της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, του Κέντρου Βιώσιμων Μεταφορών του Τορόντο, ο οποίος υιοθετήθηκε αυτούσιος και από τους υπουργούς Μεταφορών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2001, ορίζει ως βιώσιμο σύστημα μεταφορών αυτό που:

• επιτρέπει τις βασικές ανάγκες πρόσβασης και ανάπτυξης των ατόμων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας να ικανοποιούνται με ασφάλεια, κατά τρόπο σύμφωνο με την υγεία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων και προάγει τη δικαιοσύνη εντός και μεταξύ των διαδοχικών γενεών,

• είναι οικονομικά προσιτό, λειτουργεί δίκαια και αποτελεσματικά, προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής τρόπου μεταφοράς και υποστηρίζει μια ανταγωνιστική οικονομία, καθώς και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη,

• περιορίζει τις εκπομπές ρύπων και τα απόβλητα στα όρια των δυνατοτήτων που έχει ο πλανήτης να τα απορροφήσει (αφομοιώσει), χρησιμοποιεί ανανεώσιμους πόρους και ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις. Στην πόλη της Ρόδου έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά έργα που αφορούν την αστική κινητικότητα και τη βιωσιμότητα.

Ψηφιακή στρατηγική
Η στρατηγική της Ρόδου για Ψηφιακό Μετασχηματισμό παρουσιάζει την τοπική ανταπόκριση στις παγκόσμιες προκλήσεις. Συνοψίζοντας, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ρόδου έχει ως στόχο:

«Υψηλή ποιότητα ζωής για όλους στην πόλη της Ρόδου, μέσω κοινωνικών και τεχνικών καινοτομιών σε όλους τους τομείς, μεγιστοποιώντας παράλληλα τη διατήρηση των πόρων της πόλης».

Ωστόσο, ως όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον, ο αντίκτυπος του ψηφιακού μετασχηματισμού εκτείνεται πολύ πέρα από τη δημοτική διοίκηση: η εξέλιξη της Ρόδου σε μια βιώσιμη έξυπνη πόλη μπορεί να πετύχει μόνο εάν όλοι όσοι ζουν και εργάζονται παίξουν ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος.

Η στρατηγική του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της πόλης της Ρόδου στοχεύει: • να αναβαθμίσει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων που ζουν στην πόλη της Ρόδου, αναβαθμίζοντας τις υποδομές αναφορικά με την υγεία, τη μετακίνηση, την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,

• να δώσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στις τοπικές επιχειρήσεις και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους με νέες καινοτόμες παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων

• να αναπτύξει σε συνδυασμό με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τις δεξιότητες των κατοίκων και των επαγγελματιών μετατρέποντας την πόλη σε ένα ζωντανό εργαστήρι δημιουργίας,

• να αναδείξει το περιβάλλον και ιδιαίτερα τον υδάτινο χαρακτήρα που έχει λόγω των αποθεμάτων που διαθέτει,

• να προβάλει το πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόμενο της πόλης. Η Ψηφιακή Στρατηγική της πόλης της Ρόδου οφείλει να δώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης των παραπάνω στόχων, έναν οδικό χάρτη με δράσεις που εντάσσονται σε Άξονες, όπως αυτοί προκύπτουν από τις προαναφερόμενες ανάγκες και στοχεύουν σε ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

Η αρχιτεκτονική της «Ψηφιακής Στρατηγικής» της Ρόδου, βασίζεται σε εφαρμοσμένες μεθοδολογίες και γενικά αποδεκτά πρότυπα όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς αλλά και δήμους.

Η αρχιτεκτονική αυτή έχει τα παρακάτω γενικά χαρακτηριστικά:

• Ολιστική προσέγγιση, καθώς αντιλαμβάνεται το σύνολο των υποδομών, των υπηρεσιών, του περιβάλλοντος και των δράσεων ως ένα ενιαίο σύνολο που στόχο έχει την εξυπηρέτηση του πολίτη.

• Συγκέντρωση των δράσεων γύρω από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης το οποίο αποτελεί σημείο συνάντησης δεδομένων, επικοινωνίας, συντονισμού, συστημάτων, διοίκησης και πολιτικών αποφάσεων.

• Διακριτά σημεία εισόδου - εξόδου της πληροφορίας και των ψηφιακών υπηρεσιών (οι κόμβοι της «Έξυπνης Πόλης»).

• Πλήρη ψηφιακά δεδομένα και ψηφιακές υπηρεσίες.

• Ανοικτή αρχιτεκτονική που επιτρέπει την επέκταση και την επαναχρησιμοποίηση υποδομών και συστημάτων.

Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη του διαφορετικά τεχνολογικά αντικείμενα που ενδεχομένως έχουν ήδη εφαρμοστεί στην πόλη (δηλαδή υφιστάμενα συστήματα και υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών που έχουν αναπτυχθεί από διαφορετικούς φορείς, δημόσιους ή/και ιδιωτικούς κ.λπ.).

Σχέδιο υλοποίησης - Δράσεις 2022 – 2027 Με τη στρατηγική της για την «Έξυπνη Πόλη», η Ρόδος χαράζει το μονοπάτι προς τη βιώσιμη ανάπτυξη - και θέτει στόχους, που απαντάνε σε παγκόσμιες προκλήσεις, και θα αρχίσουν αμέσως να έχουν θετικό αντίκτυπο:

1. Μείωση του ενεργειακού κόστους
2. Οι αποστάσεις γίνονται μικρότερες
3. O αέρας γίνεται καθαρότερος
4. Υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις αναψυχής
5. Αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση
6. Περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και συμμετοχή για όλους.

O Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ρόδου έχει σχεδιαστεί ως ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμου προσανατολισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Αυτή η μακρόπνοη άποψη επιτρέπει τη χαρτογράφηση μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών οδών, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μακροπρόθεσμα προγράμματα δράσης.

Οι σημερινές τάσεις και οι παγκόσμιες προκλήσεις έχουν εκτεταμένες συνέπειες οι οποίες αυξάνονται ορατά. Όσο ταχύτερη είναι η αλλαγή και όσο λιγότερο προβλέψιμες είναι οι άμεσες και έμμεσες συνέπειές της, τόσο περισσότερη ανθεκτικότητα και σταθερότητα θα αποκτήσει η πόλη.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της πόλης της Ρόδου διαθέτει μεγάλο αριθμό στρατηγικών δράσεων που αποσκοπούν στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ανθεκτικότητας και, ως εκ τούτου, στη διασφάλιση της συνολικής ποιότητας ζωής που θα απολαμβάνει ο πληθυσμός της πόλης.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι σύμφωνος με τις βασικές αξίες και στόχους που έχουν συμφωνηθεί από τη διεθνή κοινότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διεθνής κοινότητα ανέλαβε το καθήκον να σκιαγραφήσει μία ευρεία και καθολική ατζέντα πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη: η ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030, που περιγράψαμε στην προηγούμενη ενότητα, με τους 17 SDGs που περιλαμβάνουν ισότιμα τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για τη Ρόδο, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι η βάση της πόλης της Ρόδου για την υλοποίηση της ατζέντας του ΟΗΕ του 2030. Οι δράσεις γύρω από την εφαρμογή και την παρακολούθηση των στόχων της «Έξυπνης Πόλης» και των SDGs αλληλοσυνδέονται.

Οι άξονες της Ψηφιακής Στρατηγικής είναι τέσσερις: ο Άνθρωπος, το Περιβάλλον, η Ευημερία και η Διακυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας