Χρήστος Μιχαλάκης: Αντιλαμβάνομαι την ενασχόληση με τα κοινά ως στάση ζωής

Χρήστος Μιχαλάκης: Αντιλαμβάνομαι την ενασχόληση με τα κοινά ως στάση ζωής

Χρήστος Μιχαλάκης: Αντιλαμβάνομαι την ενασχόληση με τα κοινά ως στάση ζωής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6125 ΦΟΡΕΣ

Και όχι ως ευκαιρία για πολιτική καριέρα

Πιστεύοντας ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά ώστε να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων κι έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι μας πρέπει να προσφέρουμε όσο και όπως μπορούμε στον τόπο που μας ζει, ο Χρήστος Μιχαλάκης αποφάσισε να συμμετάσχει στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη.

Επέλεξε να είναι υποψήφιος με την παράταξη του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, τον οποίο αποκαλεί «αρχιτέκτονα» της θεαματικής, όπως τονίζει ο ίδιος, πορείας του τόπου μας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι ο σημερινός περιφερειάρχης είναι εκείνος που καθιέρωσε την κουλτούρα της συνεργασίας όταν ο τόπος δοκιμαζόταν από την πανδημία σε μία χώρα που... δεν έχει κουλτούρα συνεργασίας...

Προερχόμενος από οικογένεια με παράδοση στον τουρισμό, ομολογεί ότι έχουμε πετύχει πάρα πολλά αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και γι’ αυτό πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών μας, αλλά και βελτίωσης της εποχικότητας της περιοχής.

Παράλληλα ο κ. Μιχαλάκης εκτιμά ότι δράσεις καινοτομίας και βιωσιμότητας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα νησιά μας και να γίνουν στοιχείο μοναδικότητας της ταυτότητάς τους δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη του Πρωτογενή και Δευτερογενή Τομέα και στη διασύνδεσή τους με τον Τουρισμό.

Κε Μιχαλάκη, σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές θα είστε υποψήφιος με την παράταξη του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο». Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την απόφαση, να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αντιλαμβάνομαι την ενασχόληση με τα κοινά, ως στάση ζωής και όχι ως ευκαιρία για πολιτική καριέρα. Ως ανάγκη προσφοράς στον τόπο που ζούμε και αγαπάμε, σαν ελάχιστη συνεισφορά και ανταπόδοση σε όσα αυτός ο τόπος προσφέρει σε όλους εμάς που έχουμε την τύχη να ζούμε σ’ αυτό το νησί. Πεποίθησή μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει κάποιος να συμμετέχει στα κοινά. Και πρέπει να το κάνει, όσες ασχολίες κι αν έχει, όσο κι αν ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Κι αυτό γιατί μόνο έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινότητά μας, την κοινωνία μας, την οικονομία μας, τη ζωή μας.

Η κριτική από την ασφάλεια του γραφείου μας ή από τα social media είναι εύκολη. Το δύσκολο είναι να συμμετέχουμε στη συλλογική προσπάθεια για να βελτιώσουμε τα πράγματα. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας, όταν ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας από έναν τόπο, όταν πλουτίζουμε από αυτόν, να του επιστρέφουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, από όποια θέση μπορούμε να το κάνουμε.

Η συνεργασία μου με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ξεκίνησε το 2020, με την εκλογή στη θέση του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου. Ήταν η περίοδος που Αυτοδιοίκηση και φορείς, μέσα στην πιο μεγάλη κρίση, μέσα στη μεγαλύτερη αγωνία και αβεβαιότητα, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και καταφέραμε κάτι που μέχρι τότε έμοιαζε ακατόρθωτο.

Στην πιο δύσκολη περίοδο για τον παγκόσμιο τουρισμό, κατά συνέπεια και για τη δική μας περιοχή, διαχειριστήκαμε ενωμένοι, με μία φωνή και μία γραμμή την υγειονομική κρίση. Ήταν μία πρωτοβουλία του Γιώργου Χατζημάρκου εκείνη. Εκεί διαπίστωσα ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να εμπιστευτείς. Που ξέρει τι θέλει, ξέρει τι ανάγκες έχει ο τόπος και πώς να πετύχει τον στόχο του. Σε μία χώρα που δεν έχει κουλτούρα συνεργασίας, αυτό που έγινε εδώ, ήταν ένα πραγματικό επίτευγμα.

Πήραμε από κοινού αποφάσεις, -κάποιες από αυτές πολύ δύσκολες- τις υπερασπιστήκαμε και προχωρήσαμε. Η συνεργασία μας δοκιμάστηκε και πέτυχε. Έτσι, όταν ο Γιώργος Χατζημάρκος μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να συμμετάσχω κι εγώ στην ομάδα του, το να δηλώσω «παρών» ήρθε ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Οι συμπατριώτες μας, σας γνωρίζουν κυρίως μέσα από τη δράση σας στην Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Δωδεκανήσου στην οποία είστε πρόεδρος τα τελευταία χρόνια. Στον τομέα της Αυτοδιοίκησης πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε τον τόπο μας;
Μπορείς να βοηθήσεις τον τόπο όταν συμμετέχεις στη λήψη των αποφάσεων. Σε τοπική κλίμακα, η Αυτοδιοίκηση, είτε πρώτου είτε δεύτερου βαθμού, είναι εκείνη που παίρνει τις αποφάσεις, που χαράζει πορεία. Όταν το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης είναι διατεθειμένο να ακούσει τους φορείς που, από τον θεσμικό τους ρόλο, εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες, τότε μόνο καλά πράγματα μπορούν να βγουν από μία τέτοια συνεργασία.

Σας είπα ήδη ότι αυτό έχει γίνει πράξη στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αφού αυτός είναι ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας του επικεφαλής της, του Γιώργου Χατζημάρκου. Έχοντας επιτύχει τον μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στη χώρα, έχει κατορθώσει να μεγιστοποιήσει την παραγωγή έργου και την απορρόφηση πόρων. Δεν επιτυγχάνεται τυχαία ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης. Μέσα από ένα τέτοιο σχήμα λοιπόν, που λειτουργεί με αυτές τις αρχές, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορώ να διοχετεύσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου από τον χώρο του Τουρισμού, έναν χώρο που εγώ και οι οικογένειά μου υπηρετούμε εδώ και πολλά χρόνια.

Ο τομέας του Τουρισμού από τον οποίο προέρχεστε και τον οποίο λοιπόν υπηρετείτε πολλά χρόνια ως επιχειρηματίας είναι ο στυλοβάτης της τοπικής οικονομίας. Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το μέλλον του στα νησιά μας;
Αν κοιτάξει κανείς όλους τους δείκτες, όπως αυτόν των αφίξεων, των εσόδων, της ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι στην Περιφέρειά μας είμαστε στον σωστό δρόμο και έχουμε πετύχει πάρα πολλά αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Οι επισκέπτες μας και η αγορά αλλάζει, άρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον μετασχηματισμό και τη μετεξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος που πρέπει να είναι ταυτισμένο με τη βιωσιμότητα, την αειφορία και τη διαφορετικότητα έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ανθεκτικό σε κάθε κρίση και αλλαγή.

Εμείς εδώ στη Ρόδο και γενικά στο Νότιο Αιγαίο το αντιληφθήκαμε και το ξεκινήσαμε μέσα στη δύσκολη περίοδο του 2020-2021, με τα τεράστια project όπως αυτά της Rhodes Co Lab, της Αστυπάλαιας, Χάλκης, της Τήλου και της Σύρου. Είναι πρωτοβουλίες που διαφοροποιούν το τουριστικό μας προϊόν. Πρωτοβουλίες που έβαλαν αυτά τα μικρά νησιά με “πινέζα” στον παγκόσμιο χάρτη.Ωστόσο, έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στις υποδομές που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, των βιολογικών, της διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση (εξαιρετικό το παράδειγμα της Τήλου), της αναβάθμισης των λιμένων και μαρίνων των νησιών μας. Είναι δηλαδή επιτακτική ανάγκη να λύσουμε τα προβλήματα των υποδομών. Δεν μπορούν να περιμένουν, αποτελώντας απόλυτα άμεση ανάγκη.

Αν σας ζητούσαν να οραματιστείτε τη Ρόδο και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του αύριο, πως θα τις φανταζόσασταν, τι θα θέλατε να έχουν, πώς θα θέλατε να πορευτούν από εδώ και πέρα;
Να συνεχίσουν να πορεύονται με συνέπεια και αφοσίωση στον δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει. Είναι δύσκολο να πιάσεις κορυφές αλλά και να διατηρηθείς εκεί και, το Νότιο Αιγαίο το κάνει τα τελευταία χρόνια. Τουρισμός, Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, Δημογραφικό. Τεράστιες πρωτιές και αλληλένδετες. Όσο δύσκολο είναι να τις πιάσεις, τόσο δυσκολότερο είναι να τις διατηρήσεις.

Αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη όλων όσοι συμμετέχουμε στην παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου, που θα αποκαλούσα «αρχιτέκτονα» αυτής της θεαματικής πορείας του τόπου μας τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται κι εμείς είμαστε πια υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις αλλαγές και τις τάσεις και αναλόγως να θωρακιζόμαστε.


Αν εκλεγείτε με την παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» και αποτελέσετε μέλος του περιφερειακού συμβουλίου ποια ζητήματα θα θέσετε και τι θα προτάξετε για τα νησιά μας;
Ενδεικτικά θα σας έλεγα ότι δράσεις καινοτομίας και βιωσιμότητας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα νησιά μας και να γίνουν στοιχείο της μοναδικότητας της ταυτότητάς τους. Από εκεί και πέρα, δίπλα στον Τουρισμό θα έβαζα τον Πρωτογενή και Δευτερογενή Τομέα. Δεν δαιμονοποιώ την μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού, άλλωστε σε αυτόν οφείλουμε τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της περιφέρειάς μας.

Όμως το λάθος που κάναμε είναι ότι εγκαταλείψαμε τον Πρωτογενή και Δευτερογενή Τομέα. Πρέπει να γίνει διασύνδεσή τους με τον Τουρισμό ώστε να πολλαπλασιάσουμε τη δυναμική που δίνει ο Τουρισμός στην τοπική μας οικονομία. Η περιφέρεια έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό, όμως για να πετύχει πρέπει να συμμετάσχει η ίδια η κοινωνία. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους λοιπούς φορείς στο μέγιστο.

Παρακολουθούμε τις δημόσιες τοποθετήσεις σας και διαπιστώνουμε ότι πολύ συχνά αναφέρεστε στο ζήτημα της εποχικότητας. μία συζήτηση που κρατά δεκαετίες, χωρίς να έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα. Τι λέτε γι' αυτό;
Πιστεύω ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει αυτό. Και μάλιστα, εκτός της θέλησής μας. Εννοώ ότι με την κλιματική κρίση να είναι πια η νέα κανονικότητα, πολλά θ’ αλλάξουν εκ των πραγμάτων κι εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Όχι μόνο για να ικανοποιήσουμε τις νέες τουριστικές τάσεις αλλά και για να προστατεύσουμε τον προορισμό.

Είναι βέβαιο ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια. Η πρόβλεψη για τα νησιά μας, με βάσεί τη φήμη και τις πρωτοβουλίες μας, είναι ότι τουρισμός τους θα συνεχίσει ν’ αυξάνεται με ρυθμούς πιο έντονους απ’ αυτούς που δίνει ως πρόβλεψη ο ΠΟΤ. Αν συνεχίσουμε με την ίδια εποχικότητα, οι υποδομές μας δεν αντέχουν. Αρκεί να σας πω ότι το 77% των επισκεπτών μας έρχονται στο τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ποσοστό εποχικότητας είχαμε και πριν 20 χρόνια.


Συνεπώς πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών μας, αλλά και βελτίωσης της εποχικότητας της περιοχής. Προς αυτήν τη κατεύθυνση κινούμαστε ήδη. Βελτιώνοντας την εποχικότητα, μπορούμε να φέρουμε στα νησιά περισσότερο κόσμο, που θα είναι περισσότερο «απλωμένος» στη σεζόν.

Αυτή είναι η απάντηση και στην άλλη μεγάλη συζήτηση περί της φέρουσας ικανότητας του προορισμού. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί στη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση της τουριστικής περιόδου. Κάτι που ήδη κάνει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με εξειδικευμένη ψηφιακή καμπάνια, που τρέχει παράλληλα με όλα τα άλλα μέσα ψηφιακής προβολής του Νοτίου Αιγαίου.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Χρήστος Μιχαλάκης δραστηριοποιείται στον χώρο του Τουρισμού για πολλά χρόνια, προερχόμενος από μία οικογένεια που έχει αφιερώσει τη ζωή της στον Τουρισμό.
Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο University of Hertfordshire και είναι κάτοχος ΜΒΑ. Είναι μέτοχος και γενικός διευθυντής του GEM TRAVEL και του ξενοδοχείου Cook’s Club Ialysos.


Από το 2020 είναι πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου. Το 2023 εξελέγη Β’ αντιπρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ. Είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Παράλληλα με τον Τουρισμό έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την προσβασιμότητα.Το 2021 ήταν μέλος της «Ομάδας Προσβάσιμου Τουρισμού» του υπουργείου Τουρισμού. Η εταιρεία του, μαζί με την ΚοινΣΕΠ «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΕΣ», συνεργάζονται από το 2018 στο Project “ACCESSBLE RHODES” που έχει αποσπάσει 2 χρυσά βραβεία το 2019 στα Tourism Awards.


Υπήρξε πρόεδρος του Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝΩΝ» και για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου των Απολλώνων.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής