Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σκουλάς, ο πρώτος υπουργός Τουρισμού στη χώρα μας

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σκουλάς, ο πρώτος υπουργός Τουρισμού στη χώρα μας

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σκουλάς, ο πρώτος υπουργός Τουρισμού στη χώρα μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1230 ΦΟΡΕΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σκουλάς, πρώτος υπουργός Τουρισμού και επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Νίκος Σκουλάς, το τελευταίο διάστημα μετά και την περιπέτεια με τον κορωνοϊό, αντιμετώπιζε προβλήματα αναπνευστικά που επιβάρυναν την εξέλιξη της υγείας του και υπέκυψε τις πρωινές ώρες σήμερα, στην Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε στο Cretalive ο δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Η κηδεία θα του θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα.

Το βιογραφικό του Νίκου Σκουλά, όπως το περιέγραψε ο ίδιος

Ο Νίκος Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης το 1934.

Σε τρυφερή ηλικία είχε την ατυχία να βιώσει τη ναζιστική θηριωδία και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, χρειάστηκε να εργάζεται παράλληλα, πράγμα που, ως σήμερα, θεωρεί την πιο σημαντική του παιδεία. Το 1960 πήγε στον Καναδά όπου ανέπτυξε μια εικοσαετή καριέρα στο management.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο Nίκος Σκουλάς απασχολήθηκε στον Καναδά και στην Ελλάδα ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε πολλούς τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ένα μείζον μέρος της επαγγελματικής του εξέλιξης αφιερώθηκε στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση ιδιοκτητών-διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων.

Κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων: Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων, Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Τ. (δύο θητείες), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και Υπουργός Τουρισμού.

Την 22α Απριλίου 1967 (την επομένη του ξενοκίνητου πραξικοπήματος των επίορκων συνταγματαρχών) μαζί με μια ευάριθμη ομάδα πατριωτών Ελληνοκαναδών μεταναστών (και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της Καναδικής Κοινωνίας) ίδρυσαν την Επιτροπή Αγώνα για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Canadian Committee for a free Greece στο Τορόντο που γρήγορα ξαπλώθηκε παντού με σημαντική δράση και αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση του Ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου.

Αμέσως μετά, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Απελευθερωτικου Κινήματος (ΠΑΚ) στη Σουηδία το αρχηγείο του οποίου μεταφέρθηκε στο Τορόντο αργότερα με τη μετακόμιση του Ανδρέα στον Καναδά. Ο ΝΣ συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ ως μέλος και Γραμματέας .

Μετά την πτώση της χούντας, ακολούθησε τον Ανδρέα στην Ελλάδα όπου είχε ηγετικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και επέστρεψε στη δουλειά του στον Καναδά.

Συμμετείχε ως Γραμματέας στην Επιτροπή Σύνταξης της ιστορικής Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη που καθιέρωσε τις Καταστατικές Αρχές, Αξίες και Πολιτικούς και Κοινωνικούς Στόχους του ΠΑΣΟΚ.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύτηκε από τον Ανδρέα τον Φεβρουάριο του 1982 ως Εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος:

  • Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων
  • Δύο θητείες ως Γ. Γ. του ΕΟΤ.
  • Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και
  • Πρώτος Υπουργός Τουρισμού με την ίδρυση του νέου Υπουργείου.

Στις πιο σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνονται και οι εξής:

  • Υπήρξε ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του πρώτου ιδιωτικού σταθμού τηλεόρασης MEGA Channel
  • Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Olympic Cruises
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ξενοδοχειακής αλυσίδας Α.Ξ.Ε. Αστήρ και
  • Πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛΚΕ) ενός δημοσίου συμφέροντος οργανισμού, (one stop shop) για την προώθηση των επενδύσεων.
  • Επί 30 χρόνια, διηύθυνε το «Εργαστήρι Ηγετικών Στελεχών», το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1985, με σκοπό την οργάνωση και διεξαγωγή πρότυπων προγραμμάτων εκπαίδευσης μάνατζμεντ για ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Από το 2004 έως το 2009 ήταν ο Πρόεδρος του Minoan International College (πρώην TRINITY), ενός αγγλόφωνου εκπαιδευτικού ιδρύματος για πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στο Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
  • Είχε τη γενική επιμέλεια του βιβλίου του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα». Συνέγραψε το βιβλίο «Η Ανθρώπινη Όψη της Ηγεσίας». Με την Κυριακή Οικονομάκη συνέγραψε το βιβλίο «Διαχείριση και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων». Tα πιο πρόσφατα συγγραφικά του πονήματα είναι «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία», Εκδόσεις NSA» και το βιβλίο «Ηγεσία, Μάνατζμεντ, Ομαδικότητα – Το Τρίπτυχο της Επιτυχίας», Εκδόσεις NSA και με τη Μανουέλα Σκουλά, το « Εγχειρίδιο για την επιτυχή λειτουργία του Σουπερμάρκετ»
  • Υπήρξε ο ιδρυτικός Πρόεδρος της «Λέσχης Φίλων του Ελαιολάδου – Φίλαιος», Γραμματέας της «Τράπεζας Τροφίμων» ενός Ιδρύματος για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης, είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης και Αντιπρόεδρος στο «Κίνημα Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Ηταν παντρεμένος με τη Λουίζ Κάρολ Μαβεάλ και είχε τρία παιδιά και οκτώ εγγόνια.

Απολογιστικό Αποχαιρετιστήριο

Στις 12 Οκτωβρίου 2022 έγραψε το ακόλουθο σημείωμα:

Απολογιστικό Αποχαιρετιστήριο στην Πολιτική*
* Και εννοώ στον βίο μου ως Ενεργός Πολίτης (Αντιδικτατορικός Αγώνας, ΠΑΚ, ΠΑΣΟΚ, Κυβερνητικό Στέλεχος) αφού «Πολιτικός» δεν υπήρξα ποτέ).
Διάγω το 89ο έτος της ζωής μου και εκτός από την κόπωση, η υγεία μου είναι βεβαρυμμένη από υποκείμενα νοσήματα. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου να μοιραστώ τις εμπειρίες της πολυκύμαντης ζωής μου (ναζιστική κατοχή, ολοκαυτώματα, προσφυγιά, εμφύλιος, χούντα, αγώνας για επιβίωση και μόρφωση, χωρίς καμμιά βοήθεια πέραν της αγάπης των γονέων μου οι οποίοι δυστυχώς βίωναν τις ίδιες δυσκολίες).
Θέλω όμως να αφήσω και κάποιες νουθεσίες στους νεότερους, με την ελπίδα αλλά όχι την προσδοκία ότι θα αποφύγουν τα λάθη που διέπραξε η γενιά μου και τώρα τα πληρώνουμε.
1. Η δημοκρατία είναι ένα πολύ εύθραυστο και δύσκολο στην εφαρμογή του πολίτευμα αλλά το μοναδικό που προσφέρει προστασία στα ανθρώπινα δικαιώματα και εγγυάται την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των πολιτών.
Χρειάζεται όμως ενήμερους πολίτες που συνεχώς επαγρυπνούν και συνειδητά αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτήν. Δεν αρκεί να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα ή λιγότερα χρόνια.

2. Ο οπαδισμός και η φανατική αφοσίωση σε ένα κόμμα, χωρίς εξέταση και αξιολόγηση των αρχών και του προγράμματός του, αλλά προ παντός, της συνέπειας στην εφαρμογή τους δεν προστατεύει τη δημοκρατία αλλά, αντίθετα, την υποσκάπτει.

3. Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγαλύτερη και πιο καταστρεπτική αδυναμία μας είναι η προσκόλληση σε έναν πολιτικό, ανεξάρτητα από την αξία του, με την ελπίδα του βολέματός μας υπό μορφή ρουσφετιού, διορισμού ή διευκόλυνσης στην παράκαμψη του νόμου. Όποια χώρα υφίσταται και λειτουργεί με τέτοιες αντιλήψεις, τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους πολίτες, είναι καταδικασμένη στην υπανάπτυξη, στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Τελικά, αξίζουμε την Κυβέρνηση που αναδεικνύουμε ή … ανεχόμαστε.

4. Η ανάθεση, δια της ψήφου μας, της πολιτικής εξουσίας στους απογόνους μεγάλων πολιτικών ηγετών δεν πρέπει να θεωρείται κληρονομικό τους δικαίωμα. Δεν εννοώ να τους τιμωρούμε αλλά ούτε και να τους χαριζόμαστε. Πρέπει να τους περνούμε από διπλή και τριπλή βάσανο αυστηρής κριτικής αξιολόγησης. Η ιστορική πολιτική μας πορεία βρίθει από τέτοια ολέθρια λάθη τα οποία μας κόστισαν.

5. Κόμματα ή Κινήματα οι ηγεσίες των οποίων ευαγγελίζονται δημοκρατικές διαδικασίες (τύπου «όλα από τη βάση») αλλά κάνουν ακριβώς το αντίθετο, μαγειρεύοντας τις εξελίξεις από το στενό περιβάλλον του εκάστοτε αρχηγού και μεθοδεύοντας την εφαρμογή μέσω «προσωπικών μηχανισμών» εγκληματούν κατά της δημοκρατίας την οποίαν προσποιούνται ότι υπηρετούν και τελικά απαξιώνονται.

Υ.Γ.: Προσπάθησα να είμαι καλός άνθρωπος και καλός πολίτης. Ίσως δεν τα κατάφερα. Έκανα πολλά λάθη, όχι από πρόθεση αλλά από ελλιπή εμπειρία και κρίση. Εύχομαι να μη με μιμηθείτε σ´αυτά.

Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο του Νίκου Σκουλά αναφέρει:

«Προσωπικότητα μοναδική, άνθρωπος οραματικός, τολμηρός και συνεπής. Ο Νίκος Σκουλάς αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδας. Τα Ανώγεια η γενέτειρά του, το Ηράκλειο και η Κρήτη, τον αποχαιρετούν με το σεβασμό που του αξίζει. Ως κορυφαίος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ως Υπουργός Τουρισμού, ως Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και ως Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας, κατάφερε να διακριθεί για το ήθος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και την επιμονή για προσφορά. Προσωπικά, τον ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές και την εμπιστοσύνη.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη».

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου