Ιωάννης Βογιατζής: Εκλογές Αργυρώνητες

Ιωάννης Βογιατζής: Εκλογές Αργυρώνητες

Ιωάννης Βογιατζής: Εκλογές Αργυρώνητες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1406 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ιωάννης Βογιατζής
MSc, PhD, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών

αργυρώνητος, -η, -ο
• (λόγιο) που έχει εξαγοραστεί με χρήματα

- Γιάνναρε μου, Γιάνναρε μου τι κάνεις; (από μακριά και με πλησιάζει)
- Γεια σου Σταύρο, πώς πάει; (έχει ήδη φτάσει δίπλα μου)
- Έχεις κανά κατοστάρι να μου δώσεις;

- Δυστυχώς, Σταύρο μου, δεν έχω. Είμαι τσίμα- τσίμα.
- Εγώ θα σου φέρω 10 ψήφους, από 10 ευρώ η κάθε ψήφος, 100 ευρώ. Ο Γερονικόλας δεν δίνει;
- Ο Γερονικόλας το έχει ξεκαθαρίσει. Δεν χρηματίζει, ούτε χρηματίζεται.

- Θα πάω σε άλλη παράταξη, μήπως πληρώσουμε καμιά ΔΕΗ, κανά τηλέφωνο.
- Σταύρο μου, κάνε ό,τι θέλεις. Πάντως, να ξέρεις αυτά είναι βρώμικα λεφτά. Μην πας να πάρεις βρώμικα λεφτά. (και τον παράτησα και έφυγα)

Ο παραπάνω είναι ένας διάλογος που έγινε πριν μερικές μέρες στον δρόμο έξω από το σπίτι που μένω μεταξύ εμού και του Σταύρου.
Δύο φορές προσπάθησαν, λόγω επαγγελματικής θέσεως, να με χρηματίσουν.

Η πρώτη ήταν ένας σεσημασμένος εργολάβος ο οποίος είχε ένα σελέμπριτι πελάτη από Τσεχία. Πρέπει να τον είχε γδάρει τόσο τον άμοιρο τον Τσέχο το τσακάλι το δικό μας, που όταν πια τους συνόδευσα στην εξώπορτα της υπηρεσίας, αφού πρώτα είχα κάνει τον διερμηνέα για να λυθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης, ο εργολάβος απροκάλυπτα, σαν κάτι το πολύ φυσιολογικό, έκανε νόημα στον Τσέχο να βγάλει χρήματα και να μου δώσει.

Όταν μου« γύρισαν τ’ άντερα» και φάνηκε το ασπράδι του ματιού, αναδιπλώθηκαν και οι δύο και ξεκουμπίστηκαν διακριτικά.
Η δεύτερη περίπτωση απόπειρας χρηματισμού αφορά νεόκοπο επιχειρηματία ο οποίος, χωρίς να έχει προηγηθεί το οτιδήποτε, με διαβεβαίωσε με γραπτά μηνύματα ότι θα με «χαρτζιλικώσει» και να «μην αγχώνομαι» (ήταν οι ακριβείς εκφράσεις που χρησιμοποίησε).

Όταν του ξεκαθάρισα ότι δεν χρηματίζομαι μου λέει «Ντάξει πρε, μη με δέρεις, λολέ ε λολέ, του φόβου είσαι». Κάτι ήξερε τελικά… και «λολός», και του «φόβου».
Και προσέξτε, αυτές είναι δύο περιπτώσεις που η υπηρεσία είχε την υποχρέωση να εξυπηρετήσει. Δεν θα γινόταν κάποια παρανομία.

Απλώς στην μεν πρώτη περίπτωση, αν έπαιρνα τα χρήματα θα έμπαινα αυτομάτως στη λίστα με αυτούς των «χαλαρών ηθών» για πιθανές μελλοντικές «εξυπηρετήσεις», στη δε δεύτερη περίπτωση απλώς ο επιχειρηματίας ήθελε να εφαρμοστεί η διαδικασία «fast track».

Και πάλι θα έμπαινα αυτομάτως στη λίστα με αυτούς των «χαλαρών ηθών» για πιθανές μελλοντικές «εξυπηρετήσεις». Γιατί μια φορά «λερωμένος», για πάντα «λερωμένος».

Αν αυτά συμβαίνουν για νόμιμες καταστάσεις, αναλογιστείτε τι πανηγύρι γίνεται στις παράνομες καταστάσεις.

Γι’ αυτό λοιπόν, ψηφίστε ανθρώπους καθαρούς και τρελούς γιατί για να τα βάλεις με αυτό το σάπιο κατεστημένο πρέπει να κουβαλάς και τρέλα. Ανθρώπους που να μην χρηματίζουν και να μην χρηματίζονται.

Μην ψηφίσετε ανθρώπους που τα έχουν αρπάξει γιατί είναι παρτάκηδες και καιροσκόποι ακόμα και αν είναι τα ίδια σας τ’ αδέρφια, οι κολλητοί σας, οι κουμπάροι σας ή οι μπατζανάκηδες σας, αν όντως επιθυμείτε κάτι επιτέλους να αλλάξει σ’ αυτόν τον άμοιρο τόπο. Από αυτά που ακούω οι υποψήφιοι που τα έχουν αρπάξει πρέπει να είναι πάνω από 450.

Γιατί, όπως τόσο εύκολα τ΄ άρπαξαν και ξεπουλήθηκαν για μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ, ακόμη ευκολότερα, όταν αργότερα θα κατέχουν μια θέση, θα σας ζητήσουν υλικά ανταλλάγματα για κάτι που αποδεδειγμένα θα είναι καθήκον και υποχρέωσή τους να πράξουν.

Οπότε ψηφίστε με παρρησία έχοντας ως «γνώμονα» πάντα το συλλογικό συμφέρον. Το «εμείς» δηλαδή και όχι το «εγώ».

Πάντα να έχετε στο νου σας ότι μια «σάπια» κοινωνία επιλέγει να την εκπροσωπήσουν στα κοινά «σάπιοι» άνθρωποι, μία υγιής κοινωνία επιλέγει καθαρούς και έντιμους ανθρώπους. Η επιλογή είναι δική σας.

Προσωπικά, σε ό,τι αφορά τον δημόσιο βίο και τα κοινά, πάντα έχω στον νου μου τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Άγιο της πολιτικής. Εσείς ποιον έχετε;

Σύντομο βιογραφικό Ιωάννη Βογιατζή
Γεννήθηκε το 1976 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Μαλώνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ το 2000. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο το 2008.

Διετέλεσε υπότροφος ερευνητής στον τομέα της Διαστημικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο Βοστώνης (2003-2005) και Πεκίνου (2011-2012). Κατά τα έτη 2009-2011 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης σε τεχνολογίες αερόβιας και αναερόβιας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων.

Το 2014 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ στην ειδίκευση Γεωργικής Μηχανικής και Υδατικών Πόρων. Κατά τα έτη 2014-2015 εργάστηκε στο εργαστήριο Διαστημικής Έρευνας του ΔΠΘ ως Μηχανικός σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για διαστημικές εφαρμογές. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.

Είναι μέλος του ΤΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και λίγα ιταλικά. Τον Δεκέμβριο του 2015 επέστρεψε στη Ρόδο όπου εργάζεται ως μηχανικός δικτύου διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ.

Από τον Ιούλιο του 2021 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος νήσου Ρόδου ενώ όποτε ο χρόνος το επιτρέπει συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και αγώνες ορεινού τρεξίματος.

Για αναλυτικό βιογραφικό (στ' αγγλικά) στον παρακάτω σύνδεσμο:
www.linkedin.com/in/ioannis-yannis-vogiatzis

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;