Τηλέμαχος Καμπούρης: «Ήταν τέσσερα επεισοδιακά χρόνια - θα είμαστε η επόμενη διοίκηση του δήμου!

Τηλέμαχος Καμπούρης: «Ήταν τέσσερα επεισοδιακά χρόνια - θα είμαστε η επόμενη διοίκηση του δήμου!

Τηλέμαχος Καμπούρης: «Ήταν τέσσερα επεισοδιακά χρόνια - θα είμαστε η επόμενη διοίκηση του δήμου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5756 ΦΟΡΕΣ

Ο Τηλέμαχος Καμπούρης, ήταν από τους νεοεκλεγέντες που προκάλεσαν αίσθηση την προηγούμενη θητεία αφού, αν και νέος σε ηλικία και... πρωτοεμφανιζόμενος στα δημοτικά μας πράγματα, κατέγραψε ρεκόρ ψήφων!

Αμέσως, ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, του εμπιστεύθηκε «βαριά» οφίτσια στον δήμο (σ.σ. την αντιδημαρχία οικονομικών και στο δεύτερο μισό της θητείας εκείνη των τεχνικών έργων). Τον Τηλέμαχο-κάτι που έχει κατακτήσει είναι να τον αποκαλούν όλοι με το μικρό του όνομα-καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας που εκπνέει, μπορούσε να τον δει κανείς παντού: στους δρόμους πάνω από τα συνεργεία, στο γραφείο του στον δήμο και κυρίως πάντα δίπλα στον δήμαρχο σε συσκέψεις, συνεδριάσεις, εκδηλώσεις κτλ.

Στη συνέντευξή του στη «Ροδιακή» κάνει έναν απολογισμό του έργου του αυτά τα τέσσερα χρόνια, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η παράταξή τους θα είναι (και) η επόμενη διοίκηση του δήμου και ζητά ξανά την εμπιστοσύνη των ροδιτών για ν’ αγωνιστεί για όλους, πάλι με την παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο».

Η συνέντευξη του κ. Καμπούρη στη «Ροδιακή»:

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία ενασχόλησης με τον δήμο της Ρόδου αυτά τα τέσσερα χρόνια και τι σας ώθησε να είστε εκ νέου υποψήφιος;
«Ομολογουμένως ήταν 4 επεισοδιακά χρόνια με πολλές απρόσμενες συνθήκες. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε πρωτοφανείς καταστάσεις που δεν είχαν προηγούμενο ούτε κανέναν οδικό χάρτη. Σχεδόν δύο χρόνια έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το «τσουνάμι» των επιπτώσεων του κορωνοϊού, όπως και όλος ο πλανήτης άλλωστε. Αυτή η περίοδος ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Τώρα, τα θυμόμαστε και λέμε: δόξα τω Θεώ, αντέξαμε.

Τότε ήμουν αντιδήμαρχος οικονομικών, δηλαδή καθόμουν... στην ηλεκτρική καρέκλα. Έπρεπε όχι μόνον να πορευτούμε με τις κατακόρυφες μειώσεις των εσόδων του δήμου αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία συμμετέχοντας γενναία στο οικονομικό της κύκλωμα. Η στρατηγική μας, μάς δικαίωσε. Και είμαι υπερήφανος για όλους τους συνεργάτες μου στην οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Τα τελευταία 2 χρόνια περίπου, υπηρετώ την κοινωνία από την αντιδημαρχία τεχνικών έργων και υποδομών. Άλλη μεγάλη πρόκληση από μόνη της. Μελέτες, δημοπρατήσεις, ενστάσεις, εκτελέσεις, παρακολουθήσεις και πολλά άλλα, καταλαμβάνουν την κάθε μέρα μας στις τεχνικές υπηρεσίες. Με βοήθησε πολύ η εμπειρία μου στα οικονομικά ώστε να διαχεορόμαστε πιο αποδοτικά τα εκατοντάδες τεχνικά έργα που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε. Τώρα αισθάνομαι πιο ώριμος, γεμάτος με γνώσεις και εμπειρίες που μου επιτρέπουν να ασκώ το ρόλο μου αποτελεσματικότερα μαζί με τους σπουδαίους συνεργάτες μου στην υπηρεσία.

Νομίζω ότι η πρώτη μου δημοτική θητεία ήταν, από κάθε άποψη, γεμάτη και παραγωγική. Έμαθα πολλά. Ξέρετε, το πλαίσιο στο οποίο οφείλει να λειτουργεί ένας δήμος δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό και ούτε χρειάζεται άλλωστε. Όμως, όταν είσαι μέσα στο χορό βλέπεις το «μεγαλείο» της ελληνικής γραφειοκρατίας και των συνεχών παλινδρομήσεων. Και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για να τα βελτιώσεις όλα αυτά. Σχεδιάζονται και συντηρούνται σε κεντρικό επίπεδο όχι μόνον πολιτικό αλλά και διοικητικό.

Θα ήμουν ασυνεπής με τον ίδιο μου τον εαυτό και με τους συμπατριώτες μου, εάν μετά από αυτή τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έλεγα ότι δεν ασχολούμαι πλέον με τα κοινά.

Τη σπούδασα πλέον την αυτοδιοίκηση στο πεδίο της και με τις πιο σκληρές συνθήκες. Αυτό το κεκτημένο κεφάλαιο οφείλω να το προσφέρω πίσω στον τόπο με ακόμη περισσότερη δουλειά. Τι νόημα έχει να κατέχεις τον τρόπο να βοηθάς τον τόπο σου αλλά να μην το κάνεις;».

Κάνοντας έναν απολογισμό, για ποια έργα ή πρωτοβουλίες σας αισθάνεστε ικανοποιημένος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας, και που πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα;
«Για την περίοδο της αντιδημαρχίας οικονομικών κάναμε μεγάλες τομές στην οικονομική διαχείριση. Το χρήμα είναι εργαλείο δεν είναι αυτοσκοπός. Για παράδειγμα, ζωντανέψαμε πάλι τις κοινότητές μας προσφέροντας τους όλα τα είδη που χρειάζονται για να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους. Αυτό ήταν μεγάλη κατάκτηση, αν και αυτονόητη στη λειτουργία ενός δήμου. Στη Ρόδο όμως δεν ήταν αυτονόητο, αλλά αντιθέτως ήταν απαγορευτικό.

Όσον αφορά στα τεχνικά έργα, είναι τόσα πολλά... Κάθε ένα είχε τη σημασία του και αυτή δεν μετριέται με το ύψος του προϋπολογισμού του ή τη δυσκολία εκτέλεσής του. Μετριέται με την ικανοποίηση και ανακούφιση που προσφέρει στους συμπολίτες μας. Προσωπικά όσο μικρό ή απομακρυσμένο και αν είναι ένα έργο, το αντιμετωπίζω με την ίδια θέρμη και την ίδια προσοχή όπως και τα έργα μεγάλης κλίμακας.

Παραδέχομαι ότι έχω μία μεγαλύτερη χαρά, που τη δείχνω κιόλας, όταν παραδίδουμε έναν χώρο για τα παιδιά, είτε πρόκειται για μία παιδική χαρά, είτε πρόκειται για ένα επισκευασμένο διδακτήριο. Τα παιδιά είναι οι πιο αυθεντικοί και ανιδιοτελείς κριτές μας.

Τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα; Τα πάντα μπορούν να πάνε καλύτερα. Στην βελτίωση δεν υπάρχει ταβάνι. Δεδομένων όμως, των συνθηκών και των εργαλείων που διέθετα πιστεύω ότι έφερα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ίσως να με ενοχλεί λίγο που τους πρώτους μήνες του 2022 όταν ανέλαβα Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, δεν εξάντλησα τις πιέσεις που μπορούσα να ασκήσω, για την ταχύτερη περάτωση των έργων που είχαν εκ του νόμου καθυστερήσει από την εποχή του κορωνοϊού που εμπόδιζε την ομαδική δουλειά των συνεργείων. Χρειάστηκε ένα εξάμηνο να μπει η μηχανή υλοποίησης και πάλι σε πλήρη ισχύ».

Τη θητεία που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες, έχετε ασχοληθεί με δύο νευραλγικούς τομείς του δήμου: τα οικονομικά και τις τεχνικές υπηρεσίες. Τη νέα θητεία, εφόσον ο ροδιακός λαός σας στείλει και πάλι στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και η παράταξή σας κερδίσει εκ νέου τη διοίκηση του δήμου, θα επιθυμούσατε να συνεχίσετε στους ίδιους τομείς ή υπάρχει κάποιο άλλο πεδίο στο οποίο θα θέλατε να δοκιμαστείτε;
«Θα είμαστε η επόμενη διοίκηση του δήμου. Είμαστε μία ενισχυμένη και πολύ δυνατή ομάδα και αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα στελέχη του νέου συνδυασμού μας είναι εξαιρετικά. Φυσικά υπάρχει και ο προσωπικός αγώνας του καθενός για την εκλογή του με τον νικηφόρο συνδυασμό. Όλα δείχνουν ότι ο τόπος μου θα με τιμήσει και πάλι. Αυτό εκτιμούν και οι φίλοι και οι ανταγωνιστές.

Φυσικά, η κάλπη θα δείξει. Εγώ ελπίζω ότι θα με εμπιστευτούν εκ νέου οι συμπολίτες μας. Τέσσερα χρόνια, αν και σε καίριες θέσεις, παρέμεινα ένας από εμάς. Καθημερινά βρίσκομαι μέσα στον κόσμο, ακούω, παρατηρώ, συνομιλώ, αφουγκράζομαι τις ανάγκες και τις αλλαγές της δυναμικής κοινωνίας μας. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Αυτός είμαι, απλός και γειωμένος. Και επειδή κρατώ τα πόδια μου στο έδαφος, δεν θα μιλήσω για επιθυμία την επόμενη μέρα. Όπου και αν ταχθώ, θα βρω τον τρόπο να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με τον καλύτερο τρόπο».

Ήσασταν και είστε ακόμη «νέο αίμα» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τώρα, έχοντας την εμπειρία τεσσάρων χρόνων πια, ποιο θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο τροχοπέδη για να μπορέσουν επιτέλους οι δήμοι να «κυβερνούν» τον τόπο τους;
«Δυστυχώς, μιλάμε όλοι για τοπική αυτοδιοίκηση αλλά στην ουσία προσομοιάζει περισσότερο με τοπική διαχείριση. Η αυτοδιοίκηση ενέχει μέσα της τη δύναμη να καθορίζεις τον εαυτό σου και την πορεία σου. Μία απλή ματιά στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δήμων είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι η περισσότερη δουλειά που κάνουμε είναι απλώς… διεκπεραιωτική, κατά τις επιταγές σωρείας διατάξεων και εγκυκλίων. Σκέτη ζαλάδα δηλαδή.

Όλη αυτήν την ενέργεια που αναλώνουμε στα διεκπεραιωτικά εάν την διοχετεύαμε σε στρατηγικές και παραγωγικές προκλήσεις, θα είχαμε κάνει άλματα. Ακόμη και σήμερα, 13 χρόνια μετά τον Καλλικράτη, βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε μία αδικαιολόγητη συγχώνευση νομικών προσώπων που δεν έχει τίποτε να προσφέρει δημοσιονομικά ή οργανωτικά στους δήμους. Θα κληθούμε πάλι να χορέψουμε στους ρυθμούς της κεντρικής διοίκησης που δεν μας λέει τουλάχιστον τι επιδιώκει, για να καταλάβουμε και εμείς γιατί πρέπει να υποστούμε μία πολύμηνη ταλαιπωρία. Ποιο είναι το όφελος;

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ως χώρα την πυρίτιδα. Αρκεί να εμπνευστούμε από πολλές χώρες στην Ευρώπη που ασκούν πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση».

Αν είχατε απέναντί σας έναν νέο άνθρωπο, εν δυνάμει ψηφοφόρο σας, τι θα του λέγατε για να σας ψηφίσει;
«Γεια σας! Με λένε Τηλέμαχο και έχω κάτι να σας πω!»
«ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!
Θα τον κοιτούσα στα μάτια, θα του έσφιγγα το χέρι και θα του έλεγα με χαμόγελο αισιοδοξίας: Ζούμε στον ίδιο ευλογημένο τόπο, βιώνουμε τις ίδιες προκλήσεις, έχουμε τις ίδιες αγωνίες, θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα. Με την εμπιστοσύνη σου μπορώ να αγωνιστώ και για τους δυο μας. Στον λόγο της τιμής μου».

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής