Χαρούλα Γιασιράνη: Υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ για τον τόπο μας

Χαρούλα Γιασιράνη: Υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ για τον τόπο μας

Χαρούλα Γιασιράνη: Υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ για τον τόπο μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2427 ΦΟΡΕΣ

Οι περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου βρίσκουν τη Χαρούλα Γιασιράνη και πάλι υποψήφια με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου και η επανεκλογή της δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το να συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους συμπολίτες της, όπως υπογραμμίζει στη σημερινή συνέντευξή της.

Αυτός άλλωστε, είναι ο τρόπος ζωής της, σύμφωνα με την ίδια αν και όπως τονίζει πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πολιτική, για υπηρεσίες και παροχές προς τους πολίτες.

Έχοντας αναλάβει τον τομέα της υγείας πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας για πολλά χρόνια έχει αναπτύξει σημαντική δράση αλλά όπως λέει «Στην υγεία, δεν υπάρχει οροφή για την προσπάθεια. Πάντα θα προσπαθούμε για ότι καλύτερο, για κάτι περισσότερο».

Ζητά λοιπόν, από τους συμπολίτες της να επιλέξουν ξανά την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα, και την ικανότητα, συστατικά που καθορίζουν την παράταξη του νυν περιφερειάρχη στην οποία ανήκει και εκείνη.

Κα Γιασιράνη σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές θα είστε και πάλι υποψήφια με την παράταξη του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο». Τι μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στους συμπατριώτες μας;
Η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου έχει παράξει σημαντικότατο έργο σε όλους τους τομείς, σε αυτά τα 9 χρόνια που έχει τα ηνία της περιφερειακής διακυβέρνησης στο νότιο Αιγαίο, την πιο δύσκολη περιφέρεια της χώρας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνω μέσα από μια γραπτή συνέντευξη τον απολογισμό σχεδόν μιας δεκαετίας, για 50 κατοικημένα νησιά. Μπορώ όμως, να σας δώσω την βασική φιλοσοφία με την οποία αυτή η περιφερειακή λειτούργησε και λειτουργεί.

Παρά τις δυσκολίες της νησιωτικότητας, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της περιφέρειάς μας έναντι όλων των άλλων Περιφερειών, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις ιστορικών διαστάσεων – οικονομική, προσφυγική, υγειονομική – καταφέραμε να αναδειχθούμε πρωταθλητές στον τουρισμό, να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία, να αναδειχθούμε πρωτοπόροι σε δράσεις βιωσιμότητας και αειφορίας, να γίνουμε η μοναδική περιφέρεια της χώρας που αύξησε δημογραφικά τον πληθυσμό της, να γίνουμε η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Eurostat, να έχουμε το μικρότερο ποσοστό ανεργίας.

Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα σε όλους τους τομείς. Όλα αυτά, προφανώς δεν έγιναν τυχαία. Χρειάστηκε συγκεκριμένος στόχος και σκληρή δουλειά με μεγάλη αφοσίωση για την επίτευξή του. Δεν χάσαμε ούτε στιγμή από τον στόχο μας, όσο δύσκολες κι αν ήταν οι προκλήσεις και οι κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε: Να κάνουμε τα νησιά μας από νησιά «άγονης γραμμής σε νησιά πρώτης γραμμής». Το καταφέραμε διότι ο ίδιος ο Γιώργος Χατζημάρκος, για όλους εμάς στην ομάδα του, έκανε τον πρωταθλητισμό τρόπο σκέψης, αντίληψης και νοοτροπίας. Μετέτρεψε τις κρίσεις σε ευκαιρίες, με στόχο να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή για τα νησιά μας και τους κατοίκους μας.

Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέλος αυτής της αποτελεσματικής και παραγωγικής ομάδας, περήφανη για όσα έχουμε κατορθώσει και έτοιμη να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις. Προτείνω λοιπόν, στους συμπολίτες μου να επιλέξουν στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ξανά την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα, και την ικανότητα, συστατικά που μας καθορίζουν σαν παράταξη.

Σας γνωρίζουμε κυρίως μέσα από τη δράση που έχετε αναπτύξει στον τομέα της υγείας, πρόνοιας και της κοινωνικής μέριμνας τον οποίο υπηρετείτε πολλά χρόνια από την θέση της αντιπεριφερειάρχη. Σε ποια σημεία του έργου σας θα θέλατε να σταθείτε;
Στην υγεία, δεν υπάρχει οροφή για την προσπάθεια. Πάντα θα προσπαθούμε για ότι καλύτερο, για κάτι περισσότερο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να μείνουν όρθια τα νησιά μας μέσα στην χειρότερη υγειονομική κρίση που βίωσε ο πλανήτης. Η άνευ προηγουμένου πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οδήγησε στην επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η αποδοτικότητα του υγειονομικού μας συστήματος. Η πανδημία εκτόξευσε κατακόρυφα τις ανάγκες υγειονομικής θωράκισης των νησιών μας κι εμείς είδαμε σε αυτήν την κρίση μια ευκαιρία για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις δομές υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Περιφέρεια κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, βάσει των δυνατοτήτων μας, σε συνδυασμό με τις θεσμικές παρεμβάσεις που είχαμε πετύχει από το 2015, μόλις αναλάβαμε.

Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής το 2015, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά, με τροπολογία που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, το μηνιαίο κίνητρο των 450 ευρώ ανά μήνα από ίδιους πόρους της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν στα δυσπρόσιτα και αγροτικά ιατρεία της περιφέρειάς μας. Σήμερα λαμβάνουν το κίνητρο των 450 ευρώ τον μήνα 99 αγροτικοί και επικουρικοί γιατροί.

Μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει άνω των 30 εκατ. ευρώ, μόνο για την υγεία, μέσω κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου: από ίδιους πόρους, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, με τις δομές υγείας στα νησιά μας να βρίσκονται σήμερα σαφώς σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Ο ιατρικός Υλικοτεχνικός εξοπλισμός των δομών υγείας, με έμφαση στα νοσοκομεία μας, είναι ο καλύτερος που έχει διατεθεί στην ιστορία τους.
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ, 42 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα μικρού και μεγάλου όγκου με πλήρη εξοπλισμό έχουν διατεθεί στα νησιά από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Αντιμετωπίζοντας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα τηλεϊατρικής στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ με διασύνδεση σε μεγάλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών, που θα συνεπιφέρει δυνητικά την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς, δευτερευόντως δε και τη μείωση των δαπανηρών μετακινήσεων.

Με ευρωπαϊκούς πόρους της περιφέρειάς μας αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα νοσοκομεία μας, ενώ πρόσφατα υπογράψαμε δύο ακόμη προγραμματικές συμβάσεις, ύψους 387.000,00 €, για να συμβάλουμε για μια ακόμη φορά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του νοσοκομείου Ρόδου. Αφορούν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των μονάδων τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης και στην ενοικίαση ψυκτικών πύργων, μετά τα προβλήματα που υπήρξαν πέρυσι.

Προ τριμήνου, με τον εξοπλισμό που παραδώσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου δημιουργήθηκε παιδοφθαλμολογικό ιατρείο, που δεν υπήρχε από της ιδρύσεως του. Μαζί, παραδώσαμε και κινητή οφθαλμολογική μονάδα για να επισκέπτεται απομακρυσμένα νησιά και χωριά παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα στους συμπολίτες μας.

Από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο έγινε προληπτικός στοματικός έλεγχος και φθορίωση, οριζόντια δράση σε 1680 παιδιά της Γ’ δημοτικού στα Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με τον οδοντιατρικό σύλλογο Δωδεκανήσου.

Στην κοινωνική μέριμνα κάναμε το αυτονόητο, να εστιάσουμε στον άνθρωπο.
Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Παντοπωλείο της περιφέρειας παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που συναντήσαμε στους διαγωνισμούς για τα τρόφιμα δεν μείναμε απαθείς, εξαντλήσαμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, κάθε ευχέρεια που δίνει η νομοθεσία για να προμηθευόμαστε τρόφιμα για να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας αβοήθητος. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια υλοποιήσαμε 8 διαγωνισμούς για το ΤΕΒΑ αξίας 1,1 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και 5 διαγωνισμούς για το Κοινωνικό Παντοπωλείο αξίας 1,15 εκ ευρώ από ίδιους πόρους.

Σήμερα έχουμε πλήρη επάρκεια των ειδών που διανέμουμε ενώ εμπλουτίζονται από τις χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Το σημαντικό στοιχείο μετά την επικαιροποίηση των δικαιούχων που κάναμε το 2022, είναι η μείωσή τους κατά 30%, αφού το βασικό κριτήριο για την ένταξή τους στο μητρώο, είναι το εισόδημά τους. Αυξήθηκαν τα εισοδήματα λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, που οφείλεται αναμφισβήτητα στον τουρισμό και μειώθηκαν οι ανάγκες.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε -μοναδική στη χώρα -είναι η δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου. Με αυτή την πρωτοβουλία, συμβάλουμε στην βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε φορείς, υπηρεσίες και δραστηριότητες, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Με το πρόγραμμα, μετακινούνται άνθρωποι που έχουν χρόνια να βγουν από τα σπίτια τους και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά.

Κατά καιρούς έχετε επισημάνει ότι η περιφερειακή αρχή έχει να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και σημαντικό έργο σε μία περιφέρεια 48 κατοικημένων νησιών, όπως είναι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. Τι κατά τη γνώμη σας δεν κατάφερε να υλοποιήσει και θα πρέπει να το θέσει ως προτεραιότητά της σε περίπτωση που αναδειχτεί νικήτρια στις εκλογές;
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, εγώ θα έλεγα το άριστο. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πολιτική, για υπηρεσίες και παροχές προς τους πολίτες. Αυτό επιδιώκουμε πάντα.Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Για την περιφερειακή αρχή, τους συμπολίτες μας, αλλά και για μένα προσωπικά, προτεραιότητα είναι τα θέματα της υγείας. Από τα κορυφαία και ήδη δρομολογημένο, είναι η κατασκευή και λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Ρόδο που θα εξυπηρετεί όλους τους Δωδεκανήσιους καρκινοπαθείς.

Το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο θα απαλλάξει τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους από δαπανηρές μετακινήσεις, ενώ οι ίδιοι και οι συνοδοί τους από τα υπόλοιπα νησιά θα έχουν την δυνατότητα να φιλοξενούνται στον ξενώνα του νοσοκομείου της Ρόδου απαλλάσσοντας τους από τις δαπάνες διαμονής.

Η Χαρούλα Γιασιράνη είναι ικανοποιημένη από την προσφορά της στον τόπο της λειτουργώντας μέσα στην παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου και τι προσδοκά από τις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου;
Ικανοποίηση για μένα είναι το χαμόγελο των ανθρώπων όταν εξυπηρετούνται στα μεγάλα αλλά και μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η ψήφος τους για μένα, είναι η εντολή να κάνω τη ζωή τους καλύτερη και ευκολότερη. Αυτό κάνω τόσα χρόνια και θα συνεχίσω να το κάνω. Προσωπικά, η επανεκλογή μου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το να συνεχίσω να στέκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου. Αυτός άλλωστε, είναι ο τρόπος ζωής μου.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής