Φλας στο παρελθόν, 1963: Η πλατεία της Έμπωνας έλαβε την ονομασία του Σουηδού Βασιλέως

Φλας στο παρελθόν, 1963: Η πλατεία της Έμπωνας έλαβε την ονομασία του Σουηδού Βασιλέως

Φλας στο παρελθόν, 1963: Η πλατεία της Έμπωνας έλαβε την ονομασία του Σουηδού Βασιλέως

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 316 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Παρασκευή 4 Οκτωβρίου1963
Αριθ. Φύλλου 3749

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΝ ΤΕΛΕΤΗΣ
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΩΝΑΣ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
Ο λόγος του κ. Μάγκνους Έντγκρεν
Μετά το χωρίον Καλυθιές η Έμπωνα εις μίαν σεμνήν και συγκινητικήν τελετήν έδωσε σουηδικό όνομα εις μίαν πλατείαν της. Την περασμένην Τρίτη έλαβεν χώραν μία τελετή εκεί κατά την διάρκειαν της οποίας εδόθη το όνομα «Γουσταύος Αδόλφος» εις την μεγαλυτέραν πλατείαν του χωρίου Έμπωνα.

Και η ονομασία αυτή εδόθη εις ένδειξιν τιμής και αγάπης των κατοίκων του χωριού αυτού προς την Σουηδία. Γιατί εις την Έμπωνα το μεγάλο σουηδικό πρακτορείο «Βινγκρέσορ» διοργανώνει τακτικά λαϊκές εορτές (τα Βάιν Φέστιβαλ, όπως λέγονται) και μεταβαίνουν προς τον σκοπόν αυτόν όλοι σχεδόν οι παραθερίζοντες σουηδοί.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται σαν πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της Έμπωνας διότι με τις συχνές επισκέψεις των Σουηδών εις το απομεμακρυσμένο αυτό χωριό της Ρόδου εδημιουργήθη εκεί μιά αξιόλογος κίνησις.

Μα και οι Μπονιάτες φροντίζουν με κάθε επιμέλεια για να διατηρήσουν την συχνή επαφή τους με το «Βινγκρέσορ» και με τις διάφορες λαϊκές εκδηλώσεις (τοπικοί χοροί από νέους και νέες με τις γραφικές στολές κ.ά.) έχουν κατακτήση την συμπάθειαν των Σουηδών, που ο αριθμός τους εφέτος ήταν ανώτερος από κάθε πρόβλεψιν.

Κατά την διάρκεια της τελετής που έγινε παρουσία των αρχών του χωριού ωμίλησεν κατ’ αρχάς ο Δήμαρχος και εν συνεχεία­ ο διευθυντής του εν Ρόδω γραφείου του «Βινγκρέσορ» κ. Μάγνους Ένσγκερ ο οποίος ευχαριστών είπε:

«Κυρίες και κύριοι, είναι τιμή μας και ευχαρίστησις διότι αποφασίσατε να δώσετε εις την πλατείαν σας ένα σουηδικό όνομα. Γουσταύος Αδόλφος είναι το όνομα του Βασιλέως της Σουηδίας. Γουσταύος Αδόλφος ο Βος ήτανε ένας μεγάλος ήρωας που απέθανεν το 1632. Γουσταύος ο Στος είναι ο νυν Βασιλεύς μας. Είμαι βέβαιος ότι θα μείνη ευχαριστημένος όταν ακούση δι’ αυτό το γεγονός.

Είναι τώρα 5 χρόνια περίπου από τότε που ήλθε το πρώτο σουηδικό γκρουπ εις την Έμπωνα. Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια οι δεσμοί μεταξύ Έμπωνας και «Βινγκρέσορ» και μεταξύ Ελλάδος και Σουηδίας έχουν γίνει στενώτεροι και δυνατώτεροι.

Ελπίζομεν να δυναμώσωμεν και ενισχύσωμεν ακόμη περισσότερον εις το μέλλον την φιλίαν μας και ελπίζομεν να το κατορθώσωμεν και επίσης να εορτάσωμεν την δεκαετίαν εμείς εδώ».

Κατόπιν εγένοντο τα αποκαλυπτήρια της πλακός της αναγραφούσης το όνομα της νέας πλατείας και η σεμνή τελετή έληξε με χορούς από το λαϊκό συγκρότημα και προσεφέρθησαν τα περίφημα κρασιά της Έμπωνας στους Σουηδούς.

Γ. ΖΑΧ.

Η κ. ΖΑΚΕΛΙΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΘΑ ΕΛΘΗ ΚΑΙ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Θα επιβαίνη της «Χριστίνας»
Ως πληροφορούμεθα η κα Κέννεντυ θα επισκεφθή την Ρόδον.
Σχετικώς μεταδίδεται εξ Αθηνών ότι χθες το απόγευμα η Κυρία Κέννεντυ διήλθε αναπαυομένη εις την εξοχικήν έπαυλιν όπου θα περάση μέρος των διακοπών της εις την Ελλάδα ήτοι εις την έπαυλιν Νομικού.

Εις την ακτήν υπάρχει ιδιόκτητος αποβάθρα διά θαλαμηγούς από την οποίαν θα επιβιβασθή η κ. Κέννεντυ εις την «Χριστίνα» διά κρουαζιέραν της εις το ανατολικόν Αιγαίον που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σταθμούς εις την Κρήτην και την Ρόδον.

Η άφιξις της κ. Κέννεντυ εις την Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «ταξίδιον αναρρώσεως» μετά την περιπέτειαν την οποίαν είχεν εκ του προώρου τοκετού και του θανάτου του βρέφους της.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!