Στη φυλακή 48χρονος Καλύμνιος για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών

Στη φυλακή 48χρονος Καλύμνιος για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών

Στη φυλακή 48χρονος Καλύμνιος για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1910 ΦΟΡΕΣ

Στη φυλακή οδηγείται 48χρονος από την Κάλυμνο, ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση που είχε εξιχνιαστεί πριν από έξι χρόνια και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφορά εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε Αθήνα, Κω και Κάλυμνο.

Αρχικά, κατηγορούμενοι (σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου) μετά από εφέσεις που άσκησαν ήταν συνολικά δέκα άτομα, και ειδικότερα οι: 42χρονος, 41χρονος, 54χρονος, 34χρονος, 48χρονος και 40χρονος, όλοι από Κάλυμνο, ένας 43χρονος Ιρακινός, μία 38χρονη Αλβανίδα, ένας 35χρονος συμπατριώτης της καθώς κι ένας 40χρονος Καλύμνιος.

Ωστόσο τον Μάιο του 2022 απορρίφθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ως ανυποστήρικτες οι δύο εφέσεις και συγκεκριμένα του 48χρονου Καλύμνιου και της 38χρονης Αλβανίδας συγκατηγορούμενής του.

Έτσι και οι δύο διατήρησαν τις πρωτόδικες ποινές που τους είχαν επιβληθεί, δηλαδή φυλάκιση 4 ετών προς 5 ευρώ την ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς η απόφαση του δικαστηρίου δεν είχε εκτελεστεί, προχθές (4 Οκτωβρίου 2023) το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Καλύμνου εντόπισαν τον 48χρονο, τον συνέλαβαν και σε βάρος του κινήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και άλλες εφέσεις κατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση έχουν απορριφθεί ως ανυποστήρικτες.

Πιο αναλυτικά, τον Οκτώβριο του 2021 οπότε και είχε προσδιοριστεί να εξεταστεί η υπόθεση από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, δεν εμφανίστηκαν τα δύο αδέλφια, (42χρονος και 41χρονος από την Κάλυμνο), αλλά ούτε υπήρχε κάποιος συνήγορός τους, κι έτσι οι εφέσεις τους απορρίφθηκαν (τον Οκτώβριο του 2021) ως ανυποστήριχτες και διατήρησαν τις πρωτόδικες ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται, στις 19 Μαΐου 2022 το απόγευμα αστυνομικοί του Τμήματος Καλύμνου εντόπισαν τον 41χρονο και τον 42χρονο, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για να εκτίσουν τις ποινές τους.

Πρωτόδικα οι κατηγορούμενοι, τον Ιούνιο του 2018, είχαν καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε φυλάκιση 4 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα με τις εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Οι δικογραφίες, οι συλλήψεις και η παραπομπή στη δικαιοσύνη
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, μετά από πολύμηνη έρευνα των διωκτικών Αρχών και «επιχειρήσεις» όπου στήθηκαν σε Αθήνα και Δωδεκάνησα, καταφέρνοντας έτσι να ολοκληρωθεί το «παζλ» το οποίο περιλαμβάνει τόσο ημεδαπούς και αλλοδαπούς, όσο και άτομα -έγκλειστους στις φυλακές για άλλες υποθέσεις.

Αρχικά στην υπόθεση φέρονταν να εμπλέκονται περισσότερα από 20 άτομα, αλλά τελικά σε δίκη παραπέμφθηκαν 18, τα οποία κατηγορούνταν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κ.ά.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν τόσο από τις διωκτικές Αρχές της Κω όσο και από την Αστυνομία στην Αθήνα (Αχαρνών), η οργάνωση αποτελούνταν από δύο ομάδες, τα μέλη των οποίων είχαν διακριτούς ρόλους.

Οι εμπλεκόμενοι ήταν Έλληνες και αλλοδαποί, κάτοικοι Καλύμνου, Κω και Αθήνας, ενώ μερικοί εξ αυτών ήταν έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ειδικότερα, στην πρώτη ομάδα φέρονταν να συμμετείχαν τρία αδέλφια από την Κάλυμνο ηλικίας 40, 41 και 40 ετών, με τον 40χρονο να είναι αρχηγικό μέλος της ομάδας και μαζί του ένας 37χρονος από την Αθήνα έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνο, ένας Καλύμνιος ηλικίας 34 ετών, καθώς κι ένας αλλοδαπός αλβανικής καταγωγής τα πλήρη στοιχεία του οποίου διερευνούνταν από την Αστυνομία.

Ο αλλοδαπός αυτός φέρονταν να ήταν γνωστός ως διακινητής ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και να έχει απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές της πρωτεύουσας.

Επίσης στην ίδια ομάδα φέρονται να συμμετείχαν 54χρονος από την Αθήνα, 34χρονος αλλοδαπός αλβανικής καταγωγής που ήταν έγκλειστος στη φυλακή της Κω, 43χρονος Ιρακινός έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνο, μία Αλβανίδα έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού ηλικίας 38 ετών, 42χρονος Καλύμνιος, μία 36χρονη από την Κάλυμνο, ένας αλλοδαπός αλβανικής καταγωγής ηλικίας 30 ετών, ένας συμπατριώτης του ο οποίος ελεγχόταν ως προς τα πλήρη στοιχεία του, καθώς κι ένας Έλληνας κάτοικος Καλύμνου.

Στη δεύτερη ομάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που είχαν αρχικά στη διάθεσή τους οι διωκτικές Αρχές, φέρονταν να συμμετείχαν πέντε άτομα, όλα Έλληνες και ειδικότερα, 48χρονος, 40χρονος και 54χρονος από την Κάλυμνο, 42χρονος από την Αθήνα κι ένας ακόμη που αναζητούνταν από την Αστυνομία.

Όπως είναι γνωστό, οι έρευνες των διωκτικών Αρχών για τη «δράση» της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016 με αφορμή τη σύλληψη της 38χρονης Αλβανίδας η οποία ταξίδεψε από τον Πειραιά στην Κάλυμνο με περισσότερα από δύο κιλά ηρωίνης και χασίς στις αποσκευές της, τα οποία επρόκειτο να τα παραδώσει στον 34χρονο φίλο και συμπατριώτη της (έγκλειστος στις φυλακές της Κω), καθώς και στον 34χρονο Καλύμνιο, προκειμένου να διατεθούν σε τοξικομανείς της περιοχής. Και οι τρεις συλληφθέντες διαπιστώθηκε από τις έρευνες των διωκτικών Αρχών ότι συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα ο 34χρονος Καλύμνιος φερόταν ως ένας εκ των «αρχηγών».

Οι ομάδες είχαν «χωρίσει» τις περιοχές δράσεις τους και ειδικότερα, η πρώτη ομάδα δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, Αχαρνές, Κω, Κάλυμνο και στις φυλακές του Μαλανδρίνο στη Φωκίδα.

Η δεύτερη ομάδα με φερόμενο ως «συνδετικό κρίκο» τον 42χρονο από την Αθήνα φερόταν να προμηθεύεται ποσότητες από την πρωτεύουσα και εν συνεχεία τις διοχέτευε σε Κω και Κάλυμνο.

Επίσης ο 40χρονος Καλύμνιος έγκλειστος στη φυλακή που φερόταν να κατείχε αρχηγικό ρόλο, φέρονταν και να καθοδηγούσε τον 42χρονο αδελφό του για τις μεταφορές και τις παραλαβές των ναρκωτικών που μοιράζονταν στους υπολοίπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διωκτικές Αρχές είχαν στη διάθεσή τους ακόμη και τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι δράστες μεταξύ τους, και οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ειδικό φρασεολόγιο για να κάνουν τις συνεννοήσεις τους και να μη γίνονται αντιληπτοί απ’ άλλους.

Για την υπόθεση σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες από τις αστυνομικές Αρχές της Κω και τους αστυνομικούς της Αχαρνών, οι οποίες συνενώθηκαν.
Στη πλειοψηφία τους οι κατηγορούμενοι, έγκλειστοι και μη, συνελήφθησαν με εντάλματα που εκδόθηκαν σε βάρος τους.

Διαβάστε ακόμη

Στον ανακριτή Τούρκος για διακίνηση μεταναστών

Προφυλακίστηκε 22χρονος που είχε κρύψει κοκαΐνη μέσα σε βάζο

Συνελήφθησαν 24χρονος και 23χρονη στην Ιαλυσό για παράνομη κατασκήνωση σε δημόσιο χώρο

Σύλληψη 69χρονης για κατοχή αρχαιοτήτων στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπή για κατοχή ναρκωτικών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στη Κω

Ελεύθεροι οι ιδιοκτήτες γαϊδουριού για το φίμωτρο που του είχαν βάλει

Καταδικάστηκαν οι δύο νεαροί Σουηδοί που αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν τη σημαία

Στο τέλος του μήνα η απόφαση για τους ιδιοκτήτες μικρού ξενοδοχείου που φιλοξενούσαν μετανάστες