Το νέο format στην Basket League και ο Κολοσσός που «κοιτάει» ψηλά…

Το νέο format στην Basket League και ο Κολοσσός που «κοιτάει» ψηλά…

Το νέο format στην Basket League και ο Κολοσσός που «κοιτάει» ψηλά…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1364 ΦΟΡΕΣ

Το νέο πρωτάθλημα στην πρώτη τη τάξει κατηγορία μπάσκετ στη χώρα ξεκίνησε χθες και ο ΕΣΑΚΕ προκειμένου η Basket League της νέας αγωνιστικής χρονιάς να προσφέρει ακόμη ομορφότερο θέαμα και περισσότερες συγκινήσεις στους φιλάθλους, να είναι πιο ανταγωνιστική και να περιλαμβάνει περισσότερους ενδιαφέροντες αγώνες, προχώρησε στην αλλαγή του format διεξαγωγής του Πρωταθλήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Basket League 2023-24, που θα περιλαμβάνει 22 αγωνιστικές, οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ για μία νέα φάση του Πρωταθλήματος πριν την έναρξη των Playoffs.

Το Top 6 θα αποτελούν οι πρώτες έξι ομάδες της κανονικής περιόδου και το γκρουπ των Play Out οι έξι τελευταίες. Και στα δύο γκρουπ οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους ένα γύρο 5 αναμετρήσεων.

Στο γκρουπ των Play Out, η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία υποβιβάζεται, ενώ οι δύο πρώτες ομάδες προκρίνονται στα Play Offs ως 7η και 8η ομάδα, ακόμη και εάν μετά την ολοκλήρωση της νέας φάσης του Πρωταθλήματος έχουν καλύτερο ρεκόρ από τις δύο ή περισσότερες τελευταίες ομάδες του Top 6.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν πιο ψηλά στην κανονική περίοδο θα έχουν πλεονέκτημα έδρας στη νέα φάση της Basket League όπως φαίνεται στον πίνακα και ειδικότερα στην ανάλυση των αγωνιστικών του Top 6 και των Play Out:

Μετά την ολοκλήρωση του Top 6 και των Play Out, οι ομάδες από τις θέσεις 1 έως 8 παίρνουν μέρος στα Playoffs. Στην Α’ και στην Β’ Φάση των Playoffs οι αγώνες είναι best of 3 (κρίνονται στις δύο νίκες) και στην Γ’ και Τελική Φάση η 3η θέση θα κριθεί σε έναν αγώνα και οι Τελικοί θα είναι best of 5.

Στη νέα, απ’ ό,τι φαίνεται πιο ανταγωνιστική διοργάνωση, θα είναι παρών κι ο Κολοσσός για 18η χρονιά, κάτι που του δίνει ένα μοναδικό ρεκόρ ανάμεσα στις σημαντικές επαρχιακές ομάδες της χώρας. Σκοπός είναι μία καλή πορεία και η συμμετοχή στα play offs, για να δημιουργηθεί κι εκεί μια καλή παράδοση για το νησί μας και το μπάσκετ.

*Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Ευάγγελου Γαλατσόπουλου, για το νέο σύστημα και γενικώς τις προσδοκίες για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα:
«Όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν υψηλές προσδοκίες για το καινούργιο Πρωτάθλημα, καθώς όλες οι ομάδες έχουν ισχυροποιηθεί σημαντικά. Ορισμένες από τις μεταγραφές οι οποίες έγιναν το φετινό καλοκαίρι ήταν πανευρωπαϊκό θέμα συζήτησης, κάτι που θύμισε λίγο τη «χρυσή» δεκαετία του ’90.

Επιπλέον το νέο format που αποφασίσαμε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ανακοινώσαμε θα δώσει νέο ενδιαφέρον στην Basket League και κίνητρο στις ομάδες για να διεκδικήσουν τους στόχους τους.

Μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ τα τελευταία χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα την εξυγίανση των οικονομικών των ομάδων, την ενίσχυση των πιο αδύναμων μέσω της επιστροφής στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπως, επίσης, τη δημιουργία νέων κανόνων για να έχουμε «υγιή» ανταγωνισμό στο Πρωτάθλημα, θεωρώ ότι είμαστε σε ανοδική πορεία.

Πρέπει όλοι μας να διαφυλάξουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να προστατεύσουμε το άθλημα μας από τη βία, η οποία δεν είναι αθλητικό φαινόμενο αλλά κοινωνικό, όμως, «πληγώνει» τον αθλητισμό.

Θέλω να καλωσορίσω ξανά στην Basket League το Μαρούσι, που είναι μία ιστορική ομάδα του ελληνικού μπάσκετ και να ευχηθώ στους αθλητές, στους προπονητές, τα επιτελεία υποστήριξης και τις διοικήσεις των ΚΑΕ καλή χρονιά με υγεία!
Να ευχηθώ, επίσης, ό,τι καλύτερο στους φιλάθλους που είναι ο 6ος παίκτης της Basket League. Καλή χρονιά σε όλους»!

Διαβάστε ακόμη

«Ζωντανός» ο Φοίβος Κρεμαστής

Στις 1-2 Ιουνίου τα «3α Δωδεκανησιακά Δάφνεια» στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα»

Το πάλεψαν όσο μπορούσαν οι Παίδες του Φοίνικα

Ηρακλής Μαριτσών: Ανανέωσε και ο Παγκράτης

Τζάμπολ τον Ιούνιο στο 3ο Ανοικτό Εργασιακό Κύπελλο μπάσκετ

Έκλεισε τη σεζόν με αξιοπρέπεια ο Κολοσσός H Hotels Collection

Κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως από τον βετεράνο Παντελή Χρυσοχό σε μήκος και τριπλούν

«Θέλουμε έναν ανταγωνιστικό Ταξιάρχη»