Εκατόμβη νεκρών – Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δύο ώρες

Εκατόμβη νεκρών –  Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δύο ώρες

Εκατόμβη νεκρών – Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δύο ώρες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2210 ΦΟΡΕΣ

Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι νεκροί και στις δύο πλευρές από το Σάββατο, αφότου η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει τα αντίποινα, ενώ μελετάται και χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, σε έναν πόλεμο που η ισραηλινή κυβέρνηση λέει πως θα διαρκέσει για καιρό.

Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη χειρότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα

17:58

Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων προς το Τελ Αβίβ αυτό το Σαββατοκύριακο

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν δεκάδες πτήσεις προς το Τελ Αβίβ αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς συνεχίστηκαν οι μάχες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μεγάλης κλίμακας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Η American Airlines, η Air France, η Lufthansa, η Emirates, η Iberia, η Air Canada και η Ryanair ήταν μεταξύ αυτών που ακύρωσαν πτήσεις προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, οι αρχές του αεροδρομίου δεν διέκοψαν τις εμπορικές αεροπορικές συνδέσεις με το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ στο Εϊλάτ, έναν τουριστικό προορισμό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al δήλωσε την Κυριακή ότι διατηρεί προς το παρόν τις πτήσεις του στο Τελ Αβίβ, αν και ορισμένες πτήσεις που εκτελούνται από ξένους εταίρους ακυρώθηκαν.

17:53

Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χαμάς κρατά δεκάδες ομήρους στη Γάζα

Ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα είναι ακόμη άγνωστος. Πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες είπε στη Haaretz ότι είναι «δεκάδες», ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Ισραήλ, ο αριθμός μπορεί να πλησιάζει τους εκατό. Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, λέγοντας ότι σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα τον αριθμό των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών, που έχει στην κατοχή της.

Πηγή: Haaretz

17:50

Ο Ερντογάν θα εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στις μάχες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, αλλά πρόσθεσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων συγκρούσεων και ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, η πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, Ίριτ Λιλιάν, εκτίμησε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πρόταση διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις έδειξαν ότι η Χαμάς προφανώς δεν έχει καμία παρουσία στην Τουρκία ή αλλού.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφότου η Τουρκία είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και δήλωσε έτοιμη για αποκλιμάκωση, η Λιλιάν είπε ότι προτεραιότητα του Ισραήλ είναι η απάντησή του στην επίθεση.

17:50

Εικόνες από το μακελειό στη Σντερότ, μετά την επέλαση των δυνάμεων της Χαμάς

17:48

Γιατρός από τη Γάζα: Όπου κι αν πας, βλέπεις θάνατο

Ο Δρ Χαμίς Ελέσι, με έδρα την πόλη της Γάζας, μίλησε στο BBC. «Όπου κι αν πας στη Γάζα βλέπεις κηδείες, βλέπεις θάνατο. Είναι σαν να βλέπεις μια ταινία για το τέλος του κόσμου». Τόνισε ότι πήρε την οικογένειά του από το σπίτι του, στον 4ο όροφο και εγκαταστάθηκε στο σπίτι του αδελφού του στο ισόγειο επειδή το δικό μου κτίριο «κινείται από δεξιά προς τα αριστερά».

«Δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου, τα παιδιά κλαίνε και ουρλιάζουν, δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει ίντερνετ και έτσι νιώθεις ότι μπορείς να είσαι ο επόμενος. Αυτή η βόμβα θα μπορούσε να βρίσκεται πάνω από το σπίτι σας, πάνω στο διαμέρισμά σας».

Πηγή: BBC

17:28

Πιλότοι αρνούνται τη μεταφορά Ισραηλινών από την Ελλάδα στο Ισραήλ

Πιλότοι από τη Βουλγαρία και την Τσεχία -οι πρώτοι από Αθήνα και οι δεύτεροι από Θεσσαλονίκη- αρνούνται να παραλάβουν και να μεταφέρουν Ισραηλινούς στο Ισραήλ. Οι Τσέχοι, λόγω της κατάστασης στο νότιο Ισραήλ, αποφάσισαν να προσγειωθούν στην Κύπρο.

17:19

«Προετοιμαστείτε για εκκένωση των οικισμών στα σύνορα με Λίβανο»

O υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, έδωσε εντολή για προετοιμασία εκκένωσης των οικισμών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

17:11

Εικόνα από τα ερείπια ενός κτιρίου έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας

AP Photo/Hatem Moussa
AP Photo/Hatem Moussα

17:08

Το Τζαμί Al-Amin Muhammad, στην πόλη Khan Younis της Γάζας, ύστερα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Yousef Masoud/Associated Press

17:08

Μπλίνκεν: «Αμερικανοί πολίτες μεταξύ των νεκρών και των αγνοουμένων»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι «αρκετοί Αμερικανοί» πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις της Χαμάς και πολλοί ακόμη αγνοούνται.

Οπως τόνισε στο CNN ο αντονι Μπλίνκεν, η Ουάσινγκτον έχει λάβει πολλές αναφορές για νεκρούς και αγνοούμενος και «εργάζεται εντατικά για να επιβεβαιώσει τις πολλαπλές απώλειες».

17:04

Ραΐσι: Το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα της Παλαιστίνης

Το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, προσθέτοντας ότι «το Σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του είναι υπεύθυνοι για την αστάθεια στην περιοχή».

17:01

Ο χάρτης της επιδρομής των δυνάμεων της Χαμάς

  • Με πράσινο εικονίζονται περιοχές που η Χαμάς έθεσε υπό τον έλεγχό της.
  • Με κόκκινο, σημεία όπου διεξήγαγαν επιθέσεις.

16:59

Βασιλιάς Αμπντάλα: Η κλιμακούμενη βία απειλεί την ασφάλεια της περιοχής

Την ανάγκη για εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων που θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Όπως σημείωσε μιλώντας σε κρατικά μέσα, σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές περιφερειακών και διεθνών πρωταγωνιστών για να συζητήσουν την «επείγουσα διεθνή κινητοποίηση ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να προφυλαχθεί η περιοχή από τις επιπτώσεις ενός νέου κύκλου βίας».

16:58

Σχόλιο Μπλίνκεν για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιράν στην επίθεση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «δεν έχει δει αποδείξεις» ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Χαμάς, παρά τη στενή σχέση μεταξύ τους.

16:55

Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν - 100 απήχθησαν

Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, πάνω από 100 έχουν απαχθεί και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν.

16:50

Υπουργείο Υγείας της Γάζας: 370 Παλαιστίνιοι νεκροί, 2.200 τραυματίες

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 370 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης στο Ισραήλ και ότι 2.200 έχουν τραυματιστεί.

16:47

Τηλεφωνική συνομιλία Νετανιάχου με Σολτς, Σούνακ, Μελόνι και Ζελένσκι

Τηλεφωνική συνομιλία είχε νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τους ηγέτες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι Σολτς, Σούνακ, Μελόνι και Ζελένσκι εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «για όσο χρειαστεί».

16:47

Η Χαμάς αποκάλυψε τα drone «καμικάζι» που χρησιμοποιεί εναντίον Ισραηλινών

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο από αυτοσχέδιο επιθετικό drone, γνωστό και ως «καμικάζι», που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Το βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων που ανέβασε την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση δείχνει διάφορες θέσεις από όπου απογειώνεται το drone, όπως πολυκατοικίες και αποθήκες.

Το drone που κατασκευάστηκε από τη Χαμάς φέρει κεφαλή βάρους 30 κιλών και μπορεί να πετάξει έως και 250 χιλιόμετρα. Πιστεύεται επίσης ότι είναι προγραμματισμένο με συντεταγμένες GPS και δορυφορικές εικόνες για τον εντοπισμό του στόχου του, ενώ μπορεί να κατευθυνθεί οπτικά προς τον στόχο με επίγειο χειριστή και μια κάμερα.

16:45

Σολτς: Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε πως η Γερμανία αύξησε την προστασία των ισραηλινών και εβραϊκών θεσμών στη Γερμανία.

Ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ και σημείωσε ότι η χώρα είχε το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στις «βάρβαρες επιθέσεις» - αν και απηύθυνε προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, κάνεις να μην πυροδοτήσει τη σύγκρουση.

16:43

Μπλίνκεν: Πρόκειται για μια τεράστια τρομοκρατική επίθεση

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαληθεύσουν αναφορές ότι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν αρκετοί Αμερικανοί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίθεση ως τη χειρότερη από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, «αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά: αυτός ήταν ένας πόλεμος από κράτος σε κράτος, από χώρα σε χώρα, από στρατό σε στρατό. Πρόκειται για μια τεράστια τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει Ισραηλινούς αμάχους στις πόλεις τους, στα σπίτια τους».

«Οπως είδαμε, κυριολεκτικά σέρνουν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα με τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος σε αναπηρικό καροτσάκι, γυναίκες και παιδιά. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τον αντίκτυπο που έχει αυτό σε ολόκληρο το Ισραήλ».

16:39

Το σπίτι του Αμπού Σαμπάν στην πόλη της Γάζας έγινε στόχος ισραηλινών πληγμάτων

Το χτύπημα σημειώθηκε πριν από μερικά λεπτά, ενώ υπάρχουν αναφορές για θύματα.

16:37

ΗΠΑ: Οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Σ. Αραβίας και του Ισραήλ πρέπει να συνεχιστούν

«Είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί πώς θα εξελιχθεί η επίθεση στο Ισραήλ, ποιον ρόλο μπορεί να έπαιξε το Ιράν, ή εάν η επίθεση είχε σκοπό να εκτροχιάσει τις συνομιλίες εξομάλυνσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ», δήλωσε στο Fox News ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ.

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεχίσουν να επιδιώκουν αυτό το ενδεχόμενο», είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ να ομαλοποιήσουν τους δεσμούς τους.

16:34

«Οι Ισραηλινοί όμηροι ίσως κρατούνται υπογείως»

Η Χαμάς ενδέχεται να κρατά τους Ισραηλινούς ομήρους υπογείως, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους από το Ισραήλ, εκτιμά ο Γερσόν Μπάσκιν, ο οποίος συμμετείχε στη ομάδα διαπραγματευτών για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, ενός Ισραηλινού στρατιώτη που κρατείτο για πάνω από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για εμένα πως ο υπ'αριθμόν ένα στόχος του Ισραήλ θα είναι να τους βρει μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων και όχι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μπάσκιν στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο ίδιος εκτιμά πως, μετά τις αεροπορικές επιδρομές, το Ισραήλ θα στείλει χερσαία στρατεύματα στη Γάζα σε μια «μαζική στρατιωτική επιχείρηση», με στόχο τη δολοφονία των ηγετών της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.

16:34

Συλλαλητήριο υπέρ της Γάζας στη Βηρυτό

Μεγάλη συγκέντρωση για την υποστήριξη των Παλαιστινίων διεξήχθη στη Βηρυτό. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά ισραηλινών θέσεων.

Οι επιθέσεις ήταν «σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε μια δήλωση. Το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα πυροβολικού.

REUTERS/Emilie Madi

16:18

To Ισραήλ μετακινεί τανκς και πυροβολικό προς τη Γάζα

Καθώς η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μπήκε στη δεύτερη μέρα της, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να μετακινούν τανκς και δυνάμεις πυροβολικού στο σύνορα με τη Γάζα.

Ισραηλινό τανκ κινείται νότια προς τη Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα -

Φωτ.: Ohad Zwigenberg/AP

16:09

Εκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου ζητεί η Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπέβαλε σήμερα υπόμνημα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, μετέβη σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, τη μεγαλύτερη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Μετά την επίθεση της Χαμάς χθες, Σάββατο, η Ρωσία εξέφρασε σοβαρή ανησυχία, καλώντας τόσο την παλαιστινιακή όσο και την ισραηλινή πλευρά να σταματήσουν τη βία και κατηγόρησε τη Δύση για τον αποκλεισμό του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή.

Η Μόσχα χαρακτήρισε απαραίτητη μια σωστή διαπραγμάτευση για να προετοιμαστεί η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Θεωρούμε την τρέχουσα μεγάλης κλίμακας όξυνση ως άλλη μία εξαιρετικά επικίνδυνη εκδήλωση ενός φαύλου κύκλου βίας που προκύπτει από τη χρόνια αδυναμία συμμόρφωσης με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του και τον αποκλεισμό από τη Δύση του έργου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, που απαρτίζεται από διεθνείς διαμεσολαβητές από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος