Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4940 ΦΟΡΕΣ

Και για την ανάπλαση του οδικού δικτύου στις περιοχές που επλήγησαν

Το αποτέλεσμα των δύο ηλεκτρονικών διαγωνισμών που αφορούσαν δημοπράτηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με τη μορφή του κατεπείγοντος στις πεδινές περιοχές του νησιού της Ρόδου και οι οποίες επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023, θα εγκρίνει σήμερα το απόγευμα η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας σε συνεδρίασή της.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το έργο «Επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023, στη ν. Ρόδο», προϋπολογισμού 8.500.000€ (με ΦΠΑ 24%) και την υπηρεσία «Κατεπείγουσες επεμβάσεις ανάπλασης τμημάτων οδικού δικτύου αρμοδιότητας περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023 στη ν. Ρόδο», προϋπολογισμού: 380.000€ (με ΦΠΑ 24%).

Ειδικότερα η Οικονομική Επιτροπή:
- σε ό,τι αφορά το πρώτο καλείται να εγκρίνει την κατακύρωση του διαγωνισμού με α/α 203761 στον Οικονομικό Φορέα και προσωρινό Ανάδοχο «ΠΙ ΕΝΤ ΣΙ ΝΤΙΒΕΛΟΠΜΕΝΤ ΤΕΧΝΙΚΗ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. P. & C. DEVELOPMENT S.A.», ο οποίος προσέφερε, μέση έκπτωση 4,67% επί των τιμών του προϋπολογισμού και συνολικό ποσό προσφοράς 6.534.823,00€ (χωρίς Φ.Π.Α.) εκ των οποίων 4.426.970,04 € το συνολικό κόστος των εργασιών, 796.854,61€ για ΓΕ & ΟΕ εργασιών (18%), 470.144,22 € για απρόβλεπτα (9%), 519.548,50 € για μελέτες (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων) και 321.305,63 € για αναθεώρηση.

- ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο, καλείται να εγκρίνει την κατακύρωση του διαγωνισμού με α/α 236160 στον Οικονομικό Φορέα και προσωρινό Ανάδοχο “ADVISOR CONSTRUCTION MANAGEMENT EVENTS ΙΚΕ και δ. τ.: ACME ΙΚΕ.”, ο οποίος προσέφερε, μέση έκπτωση 12% επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης και συνολικό ποσό προσφοράς 269.677,42 € (χωρίς Φ.Π.Α.).

Οι εκπτώσεις των συμμετεχόντων για το πρώτο έργο ανήλθαν στα εξής ποσοστά:
-P. & C. DEVELOPMENT S.A. 4.67 %
- ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 1,00 %
- ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ 0,09 %

Οι εκπτώσεις των συμμετεχόντων για το δεύτερο ανήλθαν στα εξής ποσοστά:
-ADVISOR CONSTRUCTION MANAGEMENT EVENTS ΙΚΕ με δ.τ. ACME IKE 12%
(269.677,42 ευρώ)
- ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 5% (291.129,03 ευρώ)
- ΡΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΜΙΧΑΗΛ 1% (303.387,09)

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες από την πυρκαγιά του Ιουλίου περιοχές, υπενθυμίζεται ότι, στις 11 Αυγούστου, στη Ρόδο βρέθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελο Γκουντούφα, για την εκτίμηση της κατάστασης και την χάραξη του οδικού χάρτη των έργων και παρεμβάσεων της επόμενης ημέρας. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος είχε δηλώσει τη βούληση της περιφέρειας να συνδράμει, με όποιον τρόπο της ζητηθεί.

Αποφασίστηκε τότε, και ανακοινώθηκε από τον κ. Γκουντούφα, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αναλάβει να υλοποιήσει όλα τα απαιτούμενα έργα στην πεδινή κοίτη των ρεμάτων, ενώ το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει τις ορεινές κοίτες των ρεμάτων, με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις πλαγιές του βουνού.

Οι περιοχές παρέμβασης της περιφέρειας είναι η Μαλώνα, τα Μάσσαρι, το Χαράκι (χείμαρροι Πλατάνερος, Χας και Μάκκαρης), η Λάρδος (χείμαρροι Φονιάς, Μεριδιάτης), ο χείμαρρος Κηπηρίωνας, το Βάτι (χείμαρρος Γέροντας), το Γεννάδι (χείμαρρος Γενναδενός) και το Κιοτάρι (όπου 13 μικρότερα ρέματα απορροής τέμνουν το Επαρχιακό Οδικό δίκτυο).

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο η δασική πυρκαγιά προξένησε μεγάλες ζημιές στις Δημοτικές Ενότητες Λινδίων και Νότιας Ρόδου. Κατά μήκος των τμημάτων αυτών υπάρχουν καμένα κλαδιά και κορμοί στα ερείσματα και τα πρανή της οδοποιίας, τα οποία πρέπει να κοπούν και ν’ απομακρυνθούν καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να παρασυρθούν από τις βροχές της επερχόμενης χειμερινής περιόδου και να πέσουν εντός του κυκλοφορούμενου οδοστρώματος.

Τα εν λόγω υλικά εξάλλου, με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φράξουν τεχνικά απορροής των ομβρίων δημιουργώντας συνθήκες συσσώρευσης ομβρίων στο κατάστρωμα της οδού.

Επίσης, η ύπαρξη του φυτικού υλικού, κατά μήκος των τμημάτων του οδικού δικτύου, που κατακάηκε από τη δασική πυρκαγιά έχει και τη λειτουργία συγκράτησης του εδάφους. Επομένως, απαιτείται η άμεση επέμβαση για τη φύτευση νέου φυτικού υλικού στις θέσεις των καμένων με την τοποθέτηση και του κατάλληλου συστήματος άρδευσης.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας