Φάκελος «Αιγαιοπελαγίτικοι 2024» και στάδια στα Δωδεκάνησα

Φάκελος «Αιγαιοπελαγίτικοι 2024» και στάδια στα Δωδεκάνησα

Φάκελος «Αιγαιοπελαγίτικοι 2024» και στάδια στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2888 ΦΟΡΕΣ

Το φθινόπωρο του 2024 τα Δωδεκάνησα καλούνται να διοργανώσουν και πάλι Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου, με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ να είναι αρμόδια για την πρόταση του σταδίου φιλοξενίας της σημαντικής αυτής αθλητικής και πολιτιστικής συνάντησης.

Δυστυχώς η κατάσταση, τόσο του ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» στη Ρόδο όσο και του Νέου Σταδίου Ανταγόρα στην Κω, δεν είναι οι ιδανικές ώστε ν’ αναλάβουν τα νησιά μας να φέρουν εις πέρας αυτή την προσπάθεια.

Ειδικά η εγκατάσταση στο Καρακόνερο που εγκαινιάστηκε το 2007 για τα Island Games τότε, πάσχει εδώ και πέντε χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Αιγαιοπελαγίτικους του 2018. Τότε, η διοργάνωση είχε ανατεθεί στην Ικαρία με σκοπό το νησί του Βορείου Αιγαίου ν’ αποκτήσει το δικό του αξιοπρεπές στάδιο για τους αγώνες.

Επειδή όμως δεν ήταν δυνατόν αυτό να γίνει, βάσει των υπαρχουσών τότε συνθηκών, η δημοτική αρχή της Ρόδου έκανε κινήσεις ώστε οι αγώνες να πραγματοποιηθούν στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα».

Η ΕΑΣ Δωδεκανήσου, γνωρίζοντας πως, τόσο το ταρτάν όσο κι άλλα σημεία του σταδίου ήθελαν… ξήλωμα και κατασκευή από την αρχή, πρότεινε οι αγώνες να πάνε στην Κω, όπως κι έγινε. Όλα αυτά όμως το 2018, αφού στα χρόνια που μεσολάβησαν και το στάδιο του νησιού του Ιπποκράτη έχει κάποια… τρωτά σημεία.

Όσον αφορά τη Ρόδο, κάποιες… διορθωτικές κινήσεις έγιναν τα επόμενα χρόνια με την αγορά στρώματος του ύψους από τον ΔΟΠΑΡ και την αλλαγή λαμπτήρων στους πυλώνες για καλύτερο φωτισμό, όμως το πρόβλημα παραμένει με τον ελαστικό τάπητα σε κακή κατάσταση, σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρου αποδυτηρίων.

Το Νέο Στάδιο Ανταγόρα έχει σοβαρό θέμα στο ταρτάν όπου βρίσκεται το σημείο εκκίνησης των 110μ. μ’ εμπόδια και στο μήκος, αφού εκεί φαίνεται πια η… άσφαλτος από κάτω, ενώ χρειάζεται οπωσδήποτε η αντικατάσταση των πυλώνων φωτισμού και των στρωμάτων καθέτων αλμάτων.

Κατά τ’ άλλα, η εγκατάσταση που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 1998, είναι σε καλή κατάσταση, μιας και τους τελευταίους μήνες δεν αγωνίζονται εκεί ούτε τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Κω.

Να θυμίσουμε πως στην Κω έγιναν με απόλυτη επιτυχία οι Αιγαιοπελαγίτικοι του 1998, του 2006, του 2014 και του 2018, ενώ το στάδιο του Καρακόνερου φιλοξένησε τους αγώνες το 2010.

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως οι άνθρωποι της Ένωσης βρίσκονται σε δεινή θέση κι απ’ ό,τι φαίνεται, το στάδιο Ξηροκάμπου Λέρου είναι το επικρατέστερο για να γίνουν εκεί οι αγώνες του 2024.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2007 στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες κι αποτελεί μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικό χώρο για τη φιλοξενία τους ξανά.

Παρόλα αυτά, επιβάλλεται η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού, για να είναι άρτια η εγκατάσταση, αλλά είναι κάτι που μπορεί να γίνει μ’ έναν σωστό προγραμματισμό συντόμως.

*Με ανακοίνωσή της μάλιστα, η ΕΑΣ Δωδεκανήσου στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενόψει των Αιγαιοπελαγίτικων στη Μήλο, προέτρεψε τους υποψήφιους δημάρχους τηςΡόδου να εντάξουν στις προγραμματικές τους εξαγγελίες την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στίβου στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα»:

«Το 2024 η διοργάνωση των 35ων Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων στίβου θα ανατεθεί στη Δωδεκάνησο.

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου θα πρέπει να προτείνει το νησί στο οποίο θα διεξαχθούν οι αγώνες. Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση του ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» και ειδικά οι στιβικές του εγκαταστάσεις, υποδομές και μέσα διεξαγωγής τέτοιου επιπέδου αγώνων, είναι από απογοητευτικές έως προσβλητικές.

Την ίδια αίσθηση είχαμε και πριν πέντε(5) περίπου χρόνια (2018), όταν μας είχε ανατεθεί η διοργάνωση των 30ων ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ.

Και τότε, όπως και σήμερα, η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα να επιλέξουμε την Κω, για τη διεξαγωγή εκείνων των αγώνων.

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου θα πρέπει να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τους υποψήφιους δημάρχους, ότι θα εντάξουν στις προγραμματικές τους εξαγγελίες την αναβάθμιση των στιβικών εγκαταστάσεων στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα», καθώς και σ' αυτό του Αγίου Σουλά αν επιθυμούν να διοργανωθούν στο νησί οι αγώνες αυτοί.

Αλλιώς θα πρέπει να προτείνουμε το νησί της Λέρου, όπου διοργανώθηκαν το 2007 με μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως!»

*Η «Ροδιακή» δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από το Νέο Στάδιο Ανταγόρα, για ν’ αντιληφθεί ο καθείς πώς, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού της εγκατάστασης, δεν είναι δυνατόν να… σουλουπωθούν κάποια σημεία της εγκατάστασης.

*Το επόμενο διάστημα θ’ ακολουθήσει υλικό κι από τ’ άλλα στάδια της Ρόδου, για μία πλήρη εικόνα ενόψει της σημαντικής συνάντησης που μπορεί να γίνεται σ’ έναν χρόνο περίπου από σήμερα, όμως χρειάζεται ο απαραίτητος προγραμματισμός ως προς την επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”