Ταλαιπωρία των Α.με.Α και ευπαθών ομάδων στα εκλογικά κέντρα του νησιού μας

Ταλαιπωρία των Α.με.Α και ευπαθών ομάδων στα εκλογικά κέντρα του νησιού μας

Ταλαιπωρία των Α.με.Α και ευπαθών ομάδων στα εκλογικά κέντρα του νησιού μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 903 ΦΟΡΕΣ

Ανακοινωση εξέδωσε ο Σύλλογος ατόμων με αναπηρίες επαρχίας Ρόδου, αναφορικά με την ταλαιπωρία των Α.με.Α και ευπαθών ομάδων στα εκλογικά κέντρα του νησιού μας. Η ανακοίνωση αναφέρει: 

Σύμφωνα με διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 - Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητάς τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο εκάστοτε Δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, θα πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων ΑμεΑ, είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα, θα διαθέτει ειδική ράμπα εφόσον χρειάζεται , θα διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους.(…..)

Δυστυχώς παρά την σαφήνεια της παραπάνω διάταξης, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε τη τραγική κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα εκλογικά κέντρα του νησιού μας, δυσκολεύοντας έως και αποτρέποντάς τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ισότιμοι πολίτες. Ο Δήμος υποχρεούται να συμμορφωθεί και να διευκολύνει τους πολίτες με αναπηρία. Αντί αυτού γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που μόνο σε Ευρωπαϊκή χώρα δεν παραπέμπει. Στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών κέντρων, αρχίζοντας από τους εξωτερικούς χώρους, συναντάμε μη σωστών προδιαγραφών ή ανύπαρκτες ράμπες σε πεζοδρόμια καθιστώντας αδύνατη τη πρόσβαση.

Μας καταγγέλθηκαν σιδηροκατασκευές ή ακόμα και κάγκελα, αλλά και σκαλοπάτια που εμποδίζουν την είσοδο στο προαύλιο χώρο. Ανυπαρξία ραμπών για την είσοδο από το προαύλιο στο εκλογικό κέντρο. Γίναμε οι ίδιοι μάρτυρες , συμπολίτης μας χρήστης αμαξίδιου, να επιστρέφει αγανακτισμένος, εφόσον η προσέγγιση το εκλογικό κέντρο ήταν αδύνατη. Είδαμε μανάδες, να σηκώνουν στα χέρια τους τα καρότσια των παιδιών τους, για φτάσουν στο εκλογικό κέντρο. Με μια απλή βόλτα οι αρμόδιοι μπορούν να διαπιστώσουν ιδίοις όμασιν όλα τα παραπάνω. Αγανακτισμένοι συμπολίτες μας Α.με.Α επικοινωνούν μαζί μας, δηλώνοντας ότι δεν πήγαν να ψηφίσουν και ούτε θα ξαναπάνε. Νοιώθουν οτι δεν υπολογίζονται για ακόμα μια φορά, ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο…

Αλήθεια, πόσους συμπολίτες μας χρήστες αμαξιδίων είδατε να προσεγγίζουν τα εκλογικά κέντρα; Μήπως πιστεύετε κι εσείς ότι δεν υπάρχουν στο νησί μας ανάπηρα άτομα; Παρακαλούμε τους αρμόδιους , έστω και την ύστατη στιγμή, να προβούν σε προσωρινές έστω παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσουν οι συνάνθρωποί μας απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 

 

Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑΜ 

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας

«Σύνδεσμος Αγάπης»: Η αλληλεγγύη πάντα σε πρώτο πλάνο

Σκλαβενίτης: Νέο deal στη Ρόδο – Συμφώνησε με την αλυσίδα «Φλεβάρης»

Έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για 7 νησιά

Στην περιφέρεια Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Λύση με χάραξη νέου δρόμου για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Λειβάδας Αρχαγγέλου!

Πλειστηριασμοί: Μαζικό "σφυροκόπημα" στη Σύμη, στο "στόχαστρο" ξενοδοχείο 3 αστέρων στη Λέσβο

Σύλλογος ΑμεΑ: Απαλλαγή από τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%