ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Θριαμβευτική περιοδεία εις την ύπαιθρον υποψηφίων της Ε.Ρ.Ε.

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Θριαμβευτική περιοδεία εις την ύπαιθρον υποψηφίων της Ε.Ρ.Ε.

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Θριαμβευτική περιοδεία εις την ύπαιθρον υποψηφίων της Ε.Ρ.Ε.

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 381 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω
Τρίτη 15 Οκτωβρίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3758

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΙΣ
ΑΠΕΤΥΧΕΝ Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Θριαμβευτική περιοδεία
εις την ύπαιθρον υποψηφίων της Ε.Ρ.Ε.
Άνευ προηγουμένου ήτο η αποτυχία της προχθεσινής συγκεντρώσεως της Ενώσεως Κέντρου εις την αίθουσαν του «Ολύμπια» δυνάμεως 450 θέσεων κατά δήλωσιν του ιδιοκτήτου της: Οι συγκεντρωθέντες επί πληθυσμού 30.000 κατοίκων της Ρόδου δεν υπερέβαινον τους 550! μεταξύ δέ αυτών ήσαν περίπου 100 ανήλικοι και αρκεταί δεκάδες οπαδών της ΕΔΑ.

Επίσης ήσαν τα 30 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ε.Κ. Έξω του κινηματογράφου ήσαν 50 πρόσωπα μεταξύ των οποίων πολλοί της ΕΡΕ και απέναντι προ των ανθοκηπίων ήσαν οι συνήθεις παρατηρηταί του Μανδρακίου γυναίκες με τα παιδιά των, υπάλληλοι και περίεργοι μεταξύ των οποίων και τουρίσται.

• Προ της ενάρξεως των ομιλιών τα μεγάφωνα μετέδιδον ρεμπέτικη μουσική.
Αίφνης την 11:30 π.μ. ενεφανίσθησαν οι υποψήφιοι κ.κ. Ζίγδης, Χιωτάκης και Λαμπριανός. Ο τελευταίος έφερε και λαιμοδέτην, ευθύς δέ ως έφθασεν εις το ύψος του Ταμείου του κινηματογράφους έπσευσε και τον υπεδέχθη ο παριστάμενος κ. Λάμπρου.

• Πρώτος ωμίλησεν ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Σκιαθίτης - βαρυά Συμιακά - ο οποίος είπεν ολίγα λόγια διά την συγκέντρωσιν.
Ο υποψήφιος κ. Χιωτάκης ετόνισεν ότι θέλει Κυβέρνησιν πλειοψηφίας ανεφέρθη εις τα... εκλογικά τεχνάσματα, την βίαν και νοθείαν, την εξαγοράν συνειδήσεων, την ανάγκην να γίνουν γνήσιαι και ελεύθεραι εκλογαί και την απόφασίν του να δώση ένα μάθημα εις την ΕΡΕ. Περαιτέρω ετόνισεν ότι η μετανάστευσις πρέπει να σταματήση, κατηγόρησε την ΕΡΕ ότι δεν έκαμε έργα, επέκρινε τον συμμοριτοπόλεμον, είπεν ότι αι αγροτικαί συντάξεις ήσαν... ιδέα του κ. Παπανδρέου, εχαρακτήρισε την ΕΡΕ Μαφία και εζήτησε την ψηφόν του λαού.

• Ο υποψήφιος κ. Λαμπριανός κατεφέρθη κατά της τυραννίας της ΕΡΕ (σ.σ. η οποία τον είχε βάλει εις τα συμβούλια του ΟΔΑΠΔΔ του ΙΚΑ της Εργατικής Εστίας, της Εργατικής Κατοικίας, της Αγορανομικής Επιτροπής και άλλα με γενναίας αποζημίωσεις), ωμίλησε περί συνδικαλισμού, ισχυρίσθη ψευδώς ότι εκλήθη από την ΕΡΕ να γίνη υποψήφιος, κατεφέρθη κατά της «Ροδιακής» διότι του έγραψε ότι έχει υποχρέωσιν να εκγαταλείψη το Εργατικόν κίνημα διότι διά του κομματισμού του βλάπτει καιρίως τα συμφέροντα των εργατών, κατέκρινε χρονογράφημα συμπατριώτου του ο οποίος τον ειρωνεύετο και κατέληξεν ειπών ότι ο λαός εστερήθη τις Πολιτικές ελευθερίες, ότι οι εργαζόμενοι επιδεικνύουν πνεύμα δουλικότητος, ότι αι Κοινωνικαί ασφαλίσεις μετεβλήθησαν εις χρυσοχοείον (θα ήθελε να πη χρυσωρυχείον) διά ωρισμένους και ότι εάν ψηφισθή η ΕΡΕ, θα έχομεν καθεστώς όμοιον προς του... Αλαζάρ της Πορτογαλίας.

• Ο υποψήφιος κ. Κουντούρης, μετέφερε τον χαιρετισμόν των ψηφοφόρων του της καλύμνου, ανεφέρθη διά μακρών εις την φορολογίαν και την εκβιομηχάνισιν και κατάλληλων υπεσχέθη Πολιτικήν ελευθερίαν, Κοινωνικήν δικαιοσύνην και αρετήν εις τον δημόσιον βίον.

• Τέλος, ωμίλησεν ο κ. Ζίγδης τονίσας ότι ο επικός αγών του κ. Παπανδρέου εδικαιώθη ότι τώρα πρέπει να γίνουν ελεύθεραι και τίμιαι εκλογαί, ότι εις την Γκάνα, την Ναϊρόμπιι, την Ταγκανίκα κ.λ.π. γίνονται ελεύθερες εκλογές και ότι η νέα Βουλή πρέπει να είναι τίμια. Περαιτέρω ετόνισεν ότι δεν είναι βέβαιος ότι πάμε εις ελευθέρας εκλογάς, υπεγράμμισε δέ ότι οι υπάλληλοι και οι αστυνομικοί εξηνδραποδίσθησαν από τον Καραμανλήν το 61 και ότι με αυτούς και με τους παράδες εφθάσαμε εις το αποτέλεσμα του 61.

Ακολούθως ετόνισεν ότι υπάρχει σήμερον υπηρεσιακή προεδρευομένη από τον Έλληνα αρχιδικαστήν, αλλά ότι ο καιρός... είναι λίγος, διότι η διαφθορά εις τας δημοσίας υπηρεσίας είναι πρωτοφανής. Ακολούθως επετέθη κατά της χωροφυλακής, άνδρες της οποίας μετεβλήθησαν εις συμμορίαν εγκληματιών, κατεφέρθη κατά του κ. Βαρδουλάκη, ετόνισεν δέ ότι τενεκέδες ευρίσκονται επικεφαλής των ανωτάτων θέσεων. Μετά ταύτα κατέκρινεν τον Στρατόν, τονίσαν ότι είναι τέτοια η κατάπτωσις του ώστε αμφιβάλλει αν εις δεδομένην στιγμήν θα ήτο ικανός να αντιμετωπίση την αποστολήν το, ετόνισεν δέ ότι διοικεί η Κ.Υ.Π. Ακολούθως εζήτησεν όπως όλοι γίνουν στρατιώται του Αρχιστρατήγου κ. Παπανδρέου, εζήτησεν να γίνουν όλοι παλληκαράδες, να ομιλούν ελεύθερα να κάμουν ενέσεις εις τους λιπόψυχους και να καταγγέλλουν κάθε αξιωματικόν ή χωροφύλακα, διά να τους δείξη τι εστί... βερύκοκο!

Εν συνεχεία επέκρινε την «Ροδιακήν» με φράσεις συνήθεις εις κωμικούς πολιτικούς.
Περαιτέρω ανεφέρθη εις τοπικά ζητήματα, επέκρινε τους Κουίσλιγκ είπεν ότι ενεργεί διά το δασμολογικόν και τέλος, εζητωκραύγασεν υπέρ της Δημοκρατίας.

Η συγκέντρωσις διελύθη ησύχως.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Νέαι καθυστερήσεις, άγονος ο διαγωνισμός δια τον λιμάνι λόγω ασαφειών του κειμένου

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...