Νίκος Κεφαλάκης: Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Κρεμαστής χρήζει άμεσης αναστήλωσης

Νίκος Κεφαλάκης: Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Κρεμαστής χρήζει άμεσης αναστήλωσης

Νίκος Κεφαλάκης: Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Κρεμαστής χρήζει άμεσης αναστήλωσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2858 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Νίκος Κεφαλάκης
Πρώην πρόεδρος κοινότητας, πρώην διευθυντής 1ου
Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής

Η Κρεμαστή μία όμορφη κωμόπολη με μοναδική ρυμοτομία, με εμβληματικά κτήρια, αδικημένη από την οχλούσα δραστηριότητα του αεροδρομίου, δεν βρίσκεται στο ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον.

Στο κέντρο της δεσπόζει ο λόφος του Μεσαιωνικού Κάστρου, ικανό ν’ αλλάξει την επισκεψιμότητα της Κρεμαστής που θα φέρει οικονομική ανάπτυξη!
Ως πρόεδρος της Κρεμαστής, αναλάβαμε το τότε τοπικό συμβούλιο να πραγματοποιήσουμε το όνειρο «ΚΑΣΤΡΟ».

Έγκριση μελέτης αποκατάστασης – αναστήλωσης του Μεσαιωνικού Κάστρου της Κρεμαστής

Η αποκατάσταση του Κάστρου της Κρεμαστής καθώς και η ανάπλαση τής γύρω περιοχής που περικλείεται από τις οδούς: Λεωφόρο Ελευθερίας, Παπαγιάννη και Σωκράτους, ήταν το όνειρο όλων των κατοίκων και φυσικά η υπόσχεση όλων των κοινοτικών αρχόντων.

Μετά την απόφαση του τοπικού συμβουλίου για την αποκατάσταση του Κάστρου, ανέλαβαν το να «τρέξουν» ο πρόεδρος Νίκος Κεφαλάκης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Χριστοδούλου. Έτσι, με δικά τους έξοδα μετέβησαν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκάλεσαν συσκέψεις στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ρόδου, επί τόπου στον λόφο του Κάστρου. Συνεργάστηκαν όλα τα αρμόδια όργανα του δήμου και πρώτος ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς έστειλε έγγραφο με το οποίο πιστοποιούσε το ενδιαφέρον του δήμου για Προγραμματική Σύμβαση. Βοήθησε και ο τότε υπουργός Πολιτισμού κύριος Γιώργος Νικητιάδης.

Έτσι, σε σύντομο χρόνο, που αποτελεί παράδειγμα συντονισμού ενεργειών και φορέων, έχουμε στα χέρια μας την έγκριση από το Κ.Α.Σ.: α) Μελέτης αποκατάστασης του Μεσαιωνικού Κάστρου Κρεμαστής β)απόδοσης σε αυτό νέας χρήσης πολιτιστικού χαρακτήρα και γ) ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου. Αριθ. Πρωτ:

ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΒΜΜ/6710/868/135 16 Ιαν/ 2013
Πιστεύουμε ότι, η Κρεμαστή θα προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίησή της ως νέος προορισμός επίσκεψης όταν υλοποιηθεί το έργο.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου κ. Μανώλη Σαββή, την προϊσταμένη της 4ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Μαρία Μιχαηλίδου, τους μηχανικούς κ.κ. Κώστα Σκουμιό, Αντώνη Δράκο, Παύλο Κεφαλάκη, Χάρη Λαμπρίδη και το υπόλοιπο προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών και της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τη Διεύθυνση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού καθώς και τον προϊστάμενο των Τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Θεοδόση Κολιάδη του οποίου τη μεταπτυχιακή μελέτη για το Κάστρο Κρεμαστής συμβουλευτήκαμε.

Η Τεχνική Μελέτη του Έργου «ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ» είναι έτοιμη. 1/9/2014 έπαψα να είμαι πρόεδρος αλλά δεν έπαψα να νοιάζομαι για την Κρεμαστή. Έτσι, συναντήθηκα στις 5 Νοεμβρίου 2014 με τη νέα ηγεσία των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου και αποφασίστηκε η άμεση ένταξη κι εκεί υλοποίηση του ΕΡΓΟΥ. Το ενδιαφέρον μου, ενόχλησε τους τότε τοπικούς άρχοντες και έκτοτε η απόφαση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ ΜΕΛΕΤΗ μένει στα ράφια του δήμου.

Αγαπητοί μου νεοεκλεγμένοι, το μόνο που χρειάζεστε είναι η θέλησή σας και η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους