Στη Βοστώνη προβλήθηκε η θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω»

Στη Βοστώνη προβλήθηκε η θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω»

Στη Βοστώνη προβλήθηκε η θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 945 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, στη Βοστώνη των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε η συναρπαστική θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω».

Η παράσταση αναβίωσε κατά τρόπο συγκλονιστικό τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, η οποία ζούσε μόνη στην ακριτική νησίδα της Ρω από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της και για 40 χρόνια ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία, δίνοντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως «εδώ είναι Ελλάδα».

Δεν είναι μόνο το σενάριο του Γιάννη Σκαραγκά που δίνει αξία στην παράσταση. Είναι ασφαλώς η σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα που έπρεπε να δέσει τα λιτά στοιχεία με πλούσια συναισθήματα και κυρίως -θα λέγαμε- η ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη, σε σημείο που αναρωτιέσαι αν ο ρόλος φτιάχτηκε γι’ αυτήν ή αυτή για τον ρόλο!

Η «Κυρά της Ρω» είναι μία αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μία διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο γι’ αυτές. Και είναι ένας ρόλος απαιτητικότατος. Δεν είναι βιογραφικός. Αν ήταν έτσι, θα αρκούσε μάλλον μία ανάγνωση του ομώνυμου βιβλίου του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά που έγραψε και το σενάριο.

Ο κ. Σκαραγκάς δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «το να βάζεις λόγια στο στόμα τέτοιων ανθρώπων δεν μπορεί παρά να είναι μία βαθιά ποιητική πράξη, όσο ποιητική είναι η προσπάθεια να δώσεις σημασία στα χαμένα τους χνάρια. Δεν είναι η έρευνα, αλλά η ενσυναίσθηση που κάνει τη διαφορά στο τέλος. Πρόκειται για μία διαδικασία «επινόησης» της ζωής τους με βάση τα ίχνη τους.

Είναι σημαντικό να καταφέρεις να εξηγήσεις τα κίνητρα ή τα αποθέματα δύναμης και πίστης τους. Αυτό είναι που με συγκινεί και θεώρησα χρέος μου να αποδώσω με ακρίβεια και σε βάθος».

(Πηγή: Εθνικός Κήρυκας)

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας