Έπεσε η αυλαία για τους Ισραηλινούς τουρίστες

Έπεσε η αυλαία για τους Ισραηλινούς τουρίστες

Έπεσε η αυλαία για τους Ισραηλινούς τουρίστες

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5606 ΦΟΡΕΣ

Μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ έπεσε η αυλαία, για τους Ισραηλινούς τουρίστες στη Ρόδο, σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Όπως ήταν φυσικό, οι πτήσεις προς Ρόδο σταμάτησαν μετά τις συγκρούσεις που σημειώνονται εδώ και περίπου μία εβδομάδα, όπως άλλωστε και για τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν επιθέσεις που θα έχουν στόχο αεροσκάφη, αλλά και γιατί η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες του νησιού μας, υπήρχαν προγραμματισμένες πτήσεις μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου από το Ισραήλ, οι περισσότερες από τις οποίες ακυρώθηκαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες μέρες ακυρώθηκαν και πτήσεις που θα προσγειώνονταν στο αεροδρόμιό μας, για επαναπατρισμό τουριστών. Κι ενώ είχε αποφασιστεί να εκτελείται μία πτήση ημερησίως ούτε αυτές πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Μέχρι τότε, είχαν προγραμματιστεί και κάποια συνέδρια, στα οποία θα έπαιρναν μέρος Ισραηλινοί, ενώ όπως έγινε γνωστό λόγω της επιστράτευσης μεγάλος αριθμός Ισραηλινών πολιτών αναχώρησε με ελληνικές εταιρείες για την Αθήνα προκειμένου ν’ αναζητήσουν κάποια πτήση που θα τους μεταφέρει στην πατρίδα τους.

Όπως ήταν φυσικό, τα γεγονότα έφεραν ακυρώσεις στα ξενοδοχεία του νησιού μας, καθώς και στα ξενοδοχεία της Αθήνας της Θεσσαλονίκης, της Κω και της Κρήτης, προορισμούς που προτιμούσαν να επισκέπτονται οι τουρίστες από το Ισραήλ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πέρυσι διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Ρόδου 253.602 Ισραηλινοί τουρίστες καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση της κατάταξης των επισκεπτών του νησιού μας.

Το προφίλ
Όπως δηλώνουν στη «Ροδιακή» επιχειρηματίες του νησιού μας, οι Ισραηλινοί τουρίστες αγαπούν τους Έλληνες και την Ελλάδα και έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ελληνικό λαό.

Τους αρέσει να διασκεδάζουν σε ελληνικά στέκια με ελληνική μουσική και να αγοράζουν από τα τοπικά καταστήματα αλλά και τα πολυκαταστήματα του νησιού μας, ξοδεύοντας πολλά χρήματα.

Όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, γεμίζουν ολόκληρες βαλίτσες με διάφορα πράγματα που έχουν αγοράσει στη Ρόδο. Είναι επισκέπτες που κινούνται συνέχεια στην αγορά αλλά και πάνω στο νησί και, επιλέγουν ξενοδοχεία κυρίως στην πόλη και στο βόρειο τρίγωνο του νησιού μας.

Παλαιότερα, προτιμούσαν τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης αλλά τα τελευταία χρόνια επιλέγουν επίσης και μικρότερα καταλύματα, όσο και κατοικίες που βρίσκονται ακόμα και μέχρι τη νότια Ρόδο, και για τον λόγο αυτό έχουν εξαπλωθεί σε όλο το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν, η πόλη άδειασε, καθώς η απουσία τους έγινε αισθητή απ’ όλους και πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης λένε ότι θα κλείσουν πλέον νωρίτερα.

«Είναι τουρίστες της ταβέρνας και της διασκέδασης»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας, Γιάννης Κλούβας, που έχει πολλούς πελάτες από το Ισραήλ, υπογραμμίζει ότι, είναι τουρίστες της ταβέρνας και της διασκέδασης, αγαπούν την ελληνική μουσική, την οποία ακούνε και στη χώρα τους ενώ πολλά ελληνικά τραγούδια τα έχουν μεταφράσει στη γλώσσα τους.

«Ισραηλινούς τουρίστες είχαμε από παλιά αλλά τα τελευταία 15 χρόνια έρχονται μαζικά στη Ρόδο. Στην αρχή έρχονταν σκόρπια, εγώ τους θυμάμαι από το 1987. Τα τελευταία χρόνια όμως μας επισκέπτονται μαζικά γιατί μετά την Κύπρο είμαστε ο κοντινότερος σε αυτούς προορισμός.

Σε 1 ώρα και 15 λεπτά είναι εδώ. Αν είχαμε ανοιχτά καταστήματα και ξενοδοχεία και τον χειμώνα, θα τους είχαμε πελάτες, όπως η Αθήνα. Συνήθως φεύγουν στο τέλος Οκτωβρίου.

Αυτές τις μέρες θα είχαμε ακόμα τουρισμό αν δεν συνέβαινε αυτό που συνέβη, καθώς έχουν γιορτές αυτό το διάστημα και θα συνέχιζαν να έρχονται. Υπάρχουν πελάτες που ξοδεύουν για ένα τραπέζι με 10 άτομα 1.500 και 1.800 ευρώ, ανοίγουν ακριβές σαμπάνιες και ακριβό ουίσκι. Κανένας άλλος τουρίστας δεν το κάνει…», δηλώνει στη «Ροδιακή».

«Ντρέπονται να διασκεδάσουν»
Ο ίδιος, έχοντας επικοινωνία με αρκετούς πελάτες του στο Ισραήλ, αυτές τις δύσκολες ώρες διαπιστώνει ότι επικρατεί φόβος και αγωνία, και μαθαίνει ότι βρίσκονται στα καταφύγια τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Πολλοί φίλοι τους από τη Ρόδο αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, τους στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και τους καλούν αν θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και να μείνουν μαζί τους για όσο διάστημα επιθυμούν. Το ίδιο κάνουν όμως κι εκείνοι στην πατρίδα τους για τους Έλληνες, αφού είναι φιλόξενος λαός και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για εμάς.

«Δε ξέρουν τι θα γίνει αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι μέσα στον Νοέμβριο οι εχθροπραξίες θα λήξουν. Εδώ έχουμε ακόμα λίγο κόσμο από το Ισραήλ αλλά δε βγαίνουν έξω τη νύχτα, και όσοι βγαίνουν ντρέπονται να διασκεδάσουν την ώρα που στην πατρίδα τους σκοτώνεται κόσμος.

Δύο ζευγάρια μάλιστα, ήρθαν στο κατάστημά μου ,έφαγαν, άκουσαν μουσική αλλά δε διασκέδασαν» λέει ο κ. Κλούβας που κατατάσσει ανεπιφύλακτα τους Ισραηλινούς τουρίστες στην πρώτη θέση αυτών που ξοδεύουν τα πιο πολλά χρήματα στις διακοπές τους.

Μάλιστα, οι περισσότεροι, κάνουν διακοπές ομαδικά κατά οικογένειες και για τη μετακίνησή τους νοικιάζουν βανάκια για αρκετές ημέρες ξοδεύοντας πολλά χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιοκτήτες ενοικίασης αυτοκινήτων από τη Ρόδο επισκέπτονται την τουριστική έκθεση ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ, όχι για να συμμετέχουν αλλά για να συναντήσουν εκεί τους φίλους τους από το Ισραήλ. Τέτοιο είναι το δέσιμο και οι σχέσεις φιλίας μαζί τους…

Η κρουαζιέρα
Λόγω των εξελίξεων στη χώρα, υπήρξαν επιπτώσεις και στην κρουαζιέρα, καθώς πολλές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις προσεγγίσεις τους στο Ισραήλ και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις διατηρώντας συνεχή επικοινωνία με τις ισραηλινές Αρχές.

Τονίζουν ότι προτεραιότητά τους είναι η υγεία, η ασφάλεια και η άνεση των επιβατών και μετά από προσεκτική εξέταση, ακύρωσαν προσωρινά τον κατάπλου στο Ισραήλ.

Όπως ήταν φυσικό, τροποποιήθηκε και το υπόλοιπο πρόγραμμα κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου για τον Οκτώβριο, καθώς ακυρώθηκαν οι προσεγγίσεις για τα πλοία Rhapsody of the seas και Crown Iris.

Αναλυτικά μέχρι και το τέλος του μήνα οι προσεγγίσεις μειώθηκαν και έχουν ως εξής:

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές