Ζητείται η ίδρυση ΕΠΑΛ στη Νότια Ρόδο

Ζητείται η ίδρυση ΕΠΑΛ στη Νότια Ρόδο

Ζητείται η ίδρυση ΕΠΑΛ στη Νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1066 ΦΟΡΕΣ

Ερώτηση προς τον κος υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την Ίδρυση Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Νότιας Ρόδου κατέθεσε ο βουλευτής της «Νίκης» κος Γ. Αποστολάκης.

Ανέφερε σχετικά τα εξής:
«Κατά την πρόσφατη περιοδεία μας στα καμένα της Ρόδου, γίναμε αποδέκτες πολλών παραπόνων από τους κατοίκους της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της ευρύτερης περιοχής ως προς την πρόσβασή τους στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και ειδικότερα σε Επαγγελματικό Λύκειο.

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μαθητών και ενηλίκων ανθρώπων επιλέγει την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθόσον η φοίτηση σε ΕΠΑΛ προσφέρει πολλές προοπτικές απασχόλησης σε θέσεις με σημαντική ζήτηση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η ίδρυση και λειτουργία ΕΠΑΛ στην περιοχή με ειδικότητες, όπως τουρισμό – ξενοδοχειακά, τεχνικοί, αγροτική παραγωγή κ.ά. είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης σε έκταση ενότητας του νησιού, διότι θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο για κατάρτιση και επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους νέους αλλά και σε παλαιότερους αποφοίτους Γυμνασίου, οι οποίοι αναζητούν νέες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στον τόπο όπου γεννήθηκαν και κατοικούν.

Η Δημοτική Ενότητα Νοτίου Ρόδου δεν διαθέτει ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς αλλά και ελληνόπουλα να αναγκάζονται είτε να διανύουν καθημερινά μία απόσταση 40 χιλιομέτρων μέχρι το πλησιέστερο ΕΠΑΛ στον Αρχάγγελο Ρόδου είτε να μετακινούνται – μετακομίζουν στο κέντρο της Ρόδου, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εν έτει 2023, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν και να εξειδικευτούν σε ΕΠΑΛ και να ταλαιπωρούνται επί τρία ολόκληρα χρόνια έως το πέρας των σπουδών τους λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης και της παραλυτικής αδράνειας της Πολιτείας να εξεύρει μία προσήκουσα λύση.

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουν οχλήσει επανειλημμένως τόσο τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου όσο και το υπουργείο σας, ζητώντας να ιδρυθεί ΕΠΑΛ στην τοπική κοινότητα Γενναδίου με ειδικότητες συναφείς με τον οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα της περιοχής στην οποία αργότερα θα απορροφηθούν, πλην όμως οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν επιδεικτικά.

Μάλιστα οι κοινοτάρχες προτείνουν να ιδρυθεί Εσπερινό ΕΠΑΛ στις ήδη υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις του Γενικού Λυκείου Γενναδίου, με σκοπό να δίδεται δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων και στους εργαζόμενους ενήλικες κυρίως μαθητές, οι οποίοι αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους για να εργαστούν, καθώς και σ’ εκείνους που επιθυμούν να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρωινό πρόγραμμα του ημερήσιου ΕΠΑΛ. ΕΠΕΙΔΗ το νέο σχολείο μπορεί να στεγαστεί στην υπάρχουσα κτηριακή υποδομή του ΓΕΛ Γενναδίου, άμεσα και χωρίς να απαιτείται επιπλέον δαπάνη για κτηριακή ή υλικοτεχνική υποδομή.

ΕΠΕΙΔΗ είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει το Εσπερινό ΕΠΑΛ, ούτως ώστε να μην ερημοποιηθούν οι τοπικές κοινότητες και να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους χωρίς να στερούνται το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.

ΕΠΕΙΔΗ είναι πάγιο το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση ΕΠΑΛ, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικότητες σχετικές με τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τους συναφείς κλάδους, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στους αποφοίτους του να απορροφηθούν άμεσα στην τοπική αγορά εργασίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Προτίθεσθε να αποδεχθείτε το ανωτέρω δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου και να δρομολογήσετε την ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στις υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις του Γενικού Λυκείου της τοπικής κοινότητας Γενναδίου, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία και να αποτραπεί η ταλαιπωρία μαθητών και γονέων στην περιοχή; Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Ο ερωτών βουλευτής Γεώργιος Αποστολάκης».

Διαβάστε ακόμη

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου