Αντιδρά ο Μάνος Κόνσολας σε ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των δομών των ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο, Καλυθιές και Λίνδο

Αντιδρά ο Μάνος Κόνσολας σε ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των δομών των ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο, Καλυθιές και Λίνδο

Αντιδρά ο Μάνος Κόνσολας σε ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των δομών των ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο, Καλυθιές και Λίνδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1856 ΦΟΡΕΣ

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των υποκαταστημάτων και δομών των ΕΛΤΑ στον Αρχάγγελο, στις Καλυθιές και στη Λίνδο, εκφράζει με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι η λειτουργία των καταστημάτων, υποκαταστημάτων και πρακτορείων των ΕΛΤΑ έχει διαφορετική βαρύτητα στα αστικά κέντρα σε σύγκριση με τη νησιωτική Ελλάδα και τις δυσπρόσιτες περιοχές.

Υποκαταστήματα και πρακτορεία των ΕΛΤΑ σε χωριά, νησιωτικές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν σημεία στα οποία οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ότι αφορά όχι μόνο την αλληλογραφία αλλά και τις συναλλαγές τους.

Αποτελούν, μάλιστα, τα μοναδικά σημεία στα οποία μπορεί να γίνει αυτό, σε αντίθεση με τις αστικές περιοχές που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Κόνσολας, η λύση δεν είναι να αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι αυτών των χωριών στο πλησιέστερο κατάστημα των ΕΛΤΑ.

Στην Περιφέρεια και κυρίως στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι δεν πρέπει να ισχύουν οριζόντια κριτήρια για την αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και ζητά να επανεξεταστεί η όποια πρόθεση ή απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των δομών των ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο, Καλυθιές και Λίνδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από την αναστολή λειτουργίας δομών των ΕΛΤΑ σε νησιωτικές, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές»

Κύριε Υπουργέ,

Η λειτουργία των καταστημάτων, υποκαταστημάτων και πρακτορείων των ΕΛΤΑ έχει διαφορετική βαρύτητα στα αστικά κέντρα σε σύγκριση με τη νησιωτική Ελλάδα και τις δυσπρόσιτες περιοχές.

Υποκαταστήματα και πρακτορεία των ΕΛΤΑ σε χωριά, νησιωτικές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν σημεία στα οποία οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ό, τι αφορά όχι μόνο στην αλληλογραφία αλλά και τις συναλλαγές τους.

Αποτελούν, μάλιστα, τα μοναδικά σημεία στα οποία μπορεί να γίνει αυτό, σε αντίθεση με τις αστικές περιοχές που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται η πρόθεση των ΕΛΤΑ για τη μείωση των δομών και του προσωπικού τους.

Με τη διαφορά ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η συγκεκριμένη παράμετρος και επιλέγεται μια οριζόντια αντιμετώπιση, είτε πρόκειται για αστικές περιοχές είτε πρόκειται για νησιωτικές και δυσπρόσιτες.

Στη Ρόδο πριν από τρεις μήνες έκλεισε το πρακτορείο των ΕΛΤΑ στη Μαλώνα, που εξυπηρετούσε και τους κατοίκους των χωριών της ευρύτερης περιοχής.

Ήδη εικάζεται ότι το επόμενο διάστημα θα ανασταλεί η λειτουργία δομών των ΕΛΤΑ σε άλλες τρεις περιοχές της Ρόδου και συγκεκριμένα, στη Λίνδο, στον Αρχάγγελο και στις Καλυθιές.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών των χωριών σε αυτές τις περιοχές.

Η λύση δεν είναι να αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι αυτών των χωριών στο πλησιέστερο κατάστημα των ΕΛΤΑ. Όπως επισημάνθηκε και πριν, δεν πρόκειται για μια αστική περιοχή που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και η μετακίνηση είναι πιο εύκολη.

Στην Περιφέρεια και κυρίως στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες.

Καθίσταται σαφές όσο και ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να ισχύουν οριζόντια κριτήρια για την αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να επανεξεταστεί οποιαδήποτε πρόθεση ή απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των δομών των ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο, Καλυθιές και Λίνδο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Υπάρχει πρόθεση για την αναστολή λειτουργίας των δομών των ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο, Λίνδο και Καλυθιές.

2. Προτίθεται η διοίκηση των ΕΛΤΑ να θέσει διαφορετικά κριτήρια ως προς την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, για τις δομές που λειτουργούν σε νησιωτικές, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες αυτών των περιοχών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»