Έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στη Ρόδο

Έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στη Ρόδο

Έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3764 ΦΟΡΕΣ

«Πυρ και μανία» οι κάτοικοι στα χωριά μας - Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Με μαζικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν τους αρμόδιους των ΕΛΤΑ σε κεντρικό επίπεδο οι κάτοικοι των χωριών μας, στην περίπτωση που περάσει το... σχέδιο που προβλέπει απολύσεις συμβασιούχων στη Ρόδο και «λουκέτο» σε πολλά ταχυδρομικά γραφεία στη Ρόδο.

Μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων, συνεδρίασαν χθες εκτάκτως τα τοπικά συμβούλια Καλυθιών και Αρχαγγέλου, τα οποία εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για την απόφαση των ΕΛΤΑ να βάλουν «λουκέτα» στα ταχυδρομικά γραφεία των χωριών τους.

Το θέμα πήρε μάλιστα μεγάλες διαστάσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκατοντάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών, αντέδρασαν κάνοντας λόγο για κλιμάκωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων έτσι ώστε να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις αυτές σε βάρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», τις οποίες επιβεβαίωσαν πλήρως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, αναμένεται να μπει λουκέτο σε ακόμα τρία γραφεία των ΕΛΤΑ στη Ρόδο:

• Στην περιοχή της Λίνδου

• Στον Αρχάγγελο

• Στις Καλυθιές

Σημειώνεται ότι πριν από τρεις μήνες, μπήκε επίσης λουκέτο και στο πρακτορείο των ΕΛΤΑ που λειτουργούσε στη Μαλώνα και το οποίο εξυπηρετούσε εκτός από τη Μαλώνα και τους κατοίκους των χωριών Μάσσαρι και Κάλαθος. Στη θέση του δεν λειτούργησε νέο πρακτορείο μέχρι σήμερα.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, στόχος της διοίκησης είναι να διώξουν όλους τους συμβασιούχους των ΕΛΤΑ αδιαφορώντας έτσι για τις συνέπειες και τα προβλήματα που θα υπάρξουν στην αλληλογραφία και όχι μόνο για περισσότερους από 20.000 κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή.

Ο σχεδιασμός αυτός, που θέλει να εξυπηρετούνται από το ταχυδρομείο των Αφάντου οι κάτοικοι των Καλυθιών, του Αρχαγγέλου, των Μασσάρων, της Μαλώνας και της Καλάθου και οι κάτοικοι της Λίνδου αντίστοιχα από το Γεννάδι, θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων τεράστια ταλαιπωρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η καταγγελία των εργαζομένων
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες ο πρόεδρος και το γενικός γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στη Ρόδο κ.κ. Μιχαηλίδης Χαρίλαος και Ζωγράφος Νικόλαος, επισημαίνουν για το θέμα:

«Καταγγέλλουμε την προηγούμενη διοίκηση των ΕΛΤΑ, όπου μετά την ευκαιρία που της δόθηκε για την αναδιάρθρωση του οργανισμού με τα 280 εκατομμύρια ευρώ από τον ελληνικό λαό, απέτυχε παταγωδώς λόγω της ανικανότητάς της.

Όχι μόνο απέτυχε, αλλά έρχεται σε δεύτερη φάση τώρα η τωρινή διοίκηση και αντί να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα, ρίχνει την οριστική ταφόπλακα με αποφάσεις που παίρνει στο πόδι χωρίς σχεδιασμό και προοπτική για τον οργανισμό.

Αυτές οι αποφάσεις, έχουν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση και την απαξίωση του ταχυδρομικού έργου έχοντας μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε τη διοίκηση για την απόφασή της να κλείσει τα καταστήματα Αρχαγγέλου, Καλυθιών, Λίνδου και Κεφάλου στην Κω, αμέσως μετά τις εκλογές μέσα σ’ ένα βράδυ, χωρίς να ξέρουν καν που βρίσκονται στον χάρτη, τα οικονομικά τους στοιχεία, τον κόσμο που εξυπηρετούν και τη σημασία του ταχυδρομικού έργου.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση των ενεργειών για την επανεξέταση των αποφάσεων αυτών με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες των καταστημάτων που εξυπηρετούν και τα γειτονικά χωριά, σε συνεργασία με το σωματείο μας και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.

Η επιστολή στάλθηκε προς τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, τον γενικό διευθυντή Παραγωγής, τον διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και τον περιφερειακό διευθυντή Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Η Μίκα Ιατρίδη
Την αντίθεσή της στην αναστολή λειτουργίας των ΕΛΤΑ στις Καλυθιές, τη Λίνδο και τον Αρχάγγελο εξέφρασε η Μίκα Ιατρίδη στα αρμόδια υπουργεία και τη διοίκηση των ΕΛΤΑ.

Επικοινωνία με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την κεντρική διοίκηση των ΕΛΤΑ, είχε η Μίκα Ιατρίδη, με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στην αναστολή λειτουργίας των ΕΛΤΑ στις Καλυθιές, τη Λίνδο και τον Αρχάγγελο.

Στις παρεμβάσεις της, η βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι στη νησιωτική Ελλάδα και, γενικά, στις δυσπρόσιτες περιοχές, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αριθμός καταστημάτων, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες εναλλακτικές επιλογές, όπως συμβαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι πρέπει να γίνει και παρέμβαση στη διοίκηση του Υπερταμείου (στο οποίο έχουν μεταφερθεί τα ΕΛΤΑ), ώστε να ληφθούν υπόψη οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη συνέχιση της λειτουργίας των ταχυδρομικών καταστημάτων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Ο Μάνος Κόνσολας
Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των υποκαταστημάτων και δομών των ΕΛΤΑ στον Αρχάγγελο, στις Καλυθιές και στη Λίνδο, εκφράζει με παρέμβασή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο βουλευτής τονίζει ότι η λειτουργία των καταστημάτων, υποκαταστημάτων και πρακτορείων των ΕΛΤΑ έχει διαφορετική βαρύτητα στα αστικά κέντρα σε σύγκριση με τη νησιωτική Ελλάδα και τις δυσπρόσιτες περιοχές.

Υποκαταστήματα και πρακτορεία των ΕΛΤΑ σε χωριά, νησιωτικές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν σημεία στα οποία οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ό,τι αφορά όχι μόνο την αλληλογραφία αλλά και τις συναλλαγές τους.

Αποτελούν, μάλιστα, τα μοναδικά σημεία στα οποία μπορεί να γίνει αυτό, σε αντίθεση με τις αστικές περιοχές που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Κόνσολας, η λύση δεν είναι να αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι αυτών των χωριών στο πλησιέστερο κατάστημα των ΕΛΤΑ.

Στην Περιφέρεια και κυρίως στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι δεν πρέπει να ισχύουν οριζόντια κριτήρια για την αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και ζητά να επανεξεταστεί η όποια πρόθεση ή απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των δομών των ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο, Καλυθιές και Λίνδο.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον Βασίλη Υψηλάντη
Με κοινοβουλευτική ερώτηση ο κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητά τη διατήρηση των γραφείων ΕΛΤΑ σε Λίνδο, Αρχάγγελο και Καλυθιές, επισημαίνοντας ότι,σε περίπτωση κλεισίματός τους δεν εξυπηρετείται η αποτελεσματική λειτουργία των ΕΛΤΑ.

Ως οριζόντιες περικοπές, δεν ανταποκρίνονται και στα δεδομένα της αγοράς για ταχύτερες και αξιόπιστες υπηρεσίες.

Αποτελούν πλήγμα στην τουριστική εικόνα του πρώτου τουριστικού νησιού της χώρας και συνάμα αποδυνάμωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών της Ρόδου.

Το πλήρες κείμενο της ερωτήσεως είναι το ακόλουθο:

Αξιότιμε κ. κ. υπουργέ, Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ροδιακού Τύπου, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2023 αναμένεται να κλείσουν τρία (03) ακόμα γραφεία των ΕΛΤΑ στη Ρόδο και συγκεκριμένα:

Λίνδου, Αρχαγγέλου, Καλυθιών. Πριν επίσης τρεις μήνες τέθηκε εκτός λειτουργίας και το πρακτορείο των ΕΛΤΑ στη Μαλώνα ( Ρόδου ) το οποίο εξυπηρετούσε τις Δημοτικές Κοινότητες Μαλώνας, Μάσσαρι και Καλάθου Ρόδου.

Ειδικά για την απόφαση κλεισίματος των πρακτορείων ΕΛΤΑ της Λίνδου και Καλυθιών αποτελεί ένα μέτρο που πλήττει κυρίως τις τουριστικές αυτές περιοχές, ενώ το γραφείο Αρχαγγέλου θα σταματήσει να εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Τα γεγονότα αυτά, πέραν του ότι δεν εξυπηρετούν την αποτελεσματική λειτουργία των ΕΛΤΑ, ως οριζόντιες περικοπές δεν ανταποκρίνονται και στα δεδομένα της αγοράς για ταχύτερες και αξιόπιστες υπηρεσίες.

Αποτελούν σαφώς πλήγμα στην τουριστική εικόνα του πρώτου τουριστικού προορισμού της χώρας και συνάμα αποδυνάμωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών της Ρόδου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. υπουργός,

Εάν προτίθεται να παρέμβει έτσι ώστε να διατηρηθούν σε λειτουργία τα συγκεκριμένα πρακτορεία - γραφεία ΕΛΤΑ στις περιοχές Αρχαγγέλου, Λίνδου, Καλυθιών – Φαληράκι στη Ρόδο.

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αρχαγγέλου του ΚΚΕ
Τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ «λουνόμαστε» στα χωριά με τους νόμους που ψήφισαν το 2016 και το 2020 και έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνουν τα καταστήματα των ΕΛΤΑ το ένα πίσω από το άλλο σε όλη την Ελλάδα, όπως συμβαίνει από τότε και στη Ρόδο.

Σειρά παίρνουν τώρα απ’ ό,τι φαίνεται τα γραφεία των ΕΛΤΑ στην περιοχή της Λίνδου, στον Αρχάγγελο και στις Καλυθιές, ενώ της Μαλώνας παραμένει κλειστό εδώ και τρεις μήνες.

Σε επανειλημμένες Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, η απάντηση των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών είναι καρμπόν:

«Σε απάντηση της Ερώτησής σας...., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 197 του ν. 4389/2016, το σύνολο των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. έχει μεταβιβαστεί στην εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», η οποία από τον Δεκέμβριο του 2020 κατέχει το 100% των μετοχών.

Κατά συνέπεια, τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή και διοικητική λειτουργία της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Για άλλη μία φορά αποδεικνύονται επιλεκτικά ανίκανοι σε ό,τι αφορά κάθε ανάγκη του κόσμου.

Επιλεκτικά αναρμόδιοι για τις συνέπειες, αφού φροντίζουν πρώτα να τα δώσουν όλα στους ιδιώτες, που κάνουν κουμάντο ανάλογα τα συμφέροντά τους.

Επιτελικά ικανοί να λύνουν προβλήματα όταν αυτά αφορούν τους λίγους και τους ισχυρούς. Για την ταλαιπωρία των κατοίκων των χωριών μας, το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης, τις απολύσεις ούτε καν ιδρώνει το αυτί τους.

Απαιτούμε να μην κλείσει κανένα γραφείο και κατάστημα των ΕΛΤΑ στα χωριά μας.

Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να στελεχωθούν τα καταστήματα με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»