Συνέδριο «Μικρασιατική Καταστροφή και Δωδεκάνησα» στο Πολεμικό Μουσείο

Συνέδριο «Μικρασιατική Καταστροφή  και Δωδεκάνησα» στο Πολεμικό Μουσείο

Συνέδριο «Μικρασιατική Καταστροφή και Δωδεκάνησα» στο Πολεμικό Μουσείο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1255 ΦΟΡΕΣ

Συνέδριο με θέμα «Μικρασιατική Καταστροφή και Δωδεκάνησα» και έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη Μικρά Ασία και τα Δωδεκάνησα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2-4), στις 29 Οκτωβρίου (17:00-20:30), με τη συμμετοχή συλλόγων ανά την Ελλάδα και πολιτιστικών φορέων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, δωδεκανησιακά και μικρασιατικά προσφυγικά σωματεία, θα προβάλουν μέσα από εκτεταμένη ιστορική έρευνα, λαογραφικές αναφορές όπως και βιωματικές εμπειρίες – προφορική ιστορία, ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του Ελληνισμού.

Η πρώτη και κύρια ημέρα του συνεδρίου στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματευθεί τα κυρίως ιστορικά γεγονότα. Σε αυτή θα συμμετέχουν πλήθος καταξιωμένων ομιλητών, ιστορικών ερευνητών, συγγραφέων, ιστορικών επιστημόνων και καθηγητών πανεπιστημίου από πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Το συνέδριο θα συνεχιστεί με μία σειρά από διαδικτυακές ημερίδες εκδηλώσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν και θα πραγματοποιηθούν το 2024.

Παράλληλα με το συνέδριο, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του μουσείου έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από τη Μικρά Ασία αλλά και από τα Δωδεκάνησα, αντικείμενα, ευρήματα αλλά και έγγραφα, βιβλία (ενδεικτική έκθεση) που έχουν γραφτεί για το γεγονός, μικρή έκθεση καλλιτεχνημάτων εμπνευσμένων από τα ιστορικά γεγονότα καθώς και μικρό αφιέρωμα στα Σωματεία Μικρασιατών Δωδεκανήσου.

Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, συνδιοργανώνεται από τις Ομοσπονδίες Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς, Παροικιακών Σωματείων Ρόδου και Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και στηρίζεται από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Στο συνέδριο επίσης συμμετέχουν οι Σύλλογοι Μικρασιατών Λέρου, Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος», Μικρασιατών Ρόδου, η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Νεοκλασικό Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου Μιχάλη Κυρράνη. Ακόμη συμμετέχουν και άλλοι ερευνητές αλλά και καταξιωμένοι ομιλητές.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας