Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις από το παρελθόν

Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις από το παρελθόν

Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις από το παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 860 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Αντώνης Βενέτης

 

Παρελαύνουν στις δημοσιευόμενες «ειδήσεις» του παρελθόντος, που αναφέρονται όλες στο έτος 1899, και έχουν αλιευθεί από την αθηναϊκή εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» του Βλ. Γαβριηλίδη.

Η πρώτη Ελληνίδα σοσιαλίστρια στον Πύργο Ηλείας. Οι υποψήφιοι για τον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξανδρείας, μεταξύ των οποίων ο περιώνυμος Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο μεγαλοπρεπής, αλλά και ο μετέπειτα Άγιος Νεκτάριος (Κεφαλάς), ηπειρωτικής καταγωγής.

Ένας διακεκριμένος Έλληνας της διασποράς πεθαίνει νέος στην ηλικία. Ως και ένας διάσημος οφθαλμολόγος στην εποχή του στη Γαλλία, Κεφαλλήν την καταγωγή.

Στη Ν. Αφρική μαίνεται ο πόλεμος των Μπόερς, των πρώτων λευκών αποίκων της χώρας και της πανίσχυρης Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ένας Γαλαξειδιώτης, αφιχθείς από την Ν. Αφρική, δίνει συνέντευξη στην «Ακρόπολη» και εγκωμιάζει τους Μπόερς.

Ίσως έτσι εξηγείται γιατί ο συγχωριανός μου, από το Χωριό Λειά της Μουργκάνας, ο Τζων Κώστας, μια οδυσσειακή φυσιογνωμία της εποχής του (+1932), τάσσεται, εθελοντικά, με την πλευρά των Μπόερς.

Τέλος ένας Έλληνας της διασποράς, από το Σικάγο της Αμερικής, επανέρχεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Κοσμά Κυνουρίας.

Οι ειδήσεις
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 27.8.1899 – Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ… των εν Πύργω σοσιαλιστών προΐστατο ο Ανδρέας Θεοδωρίδης, ο οποίος ήτο μεν εργατικώτατος νέος, αλλά και ιδεών αναρχικών. Προς τούτον η Φωτεινή Δροσοπούλου ησθάνθη όλην την αφοσίωσιν των αδελφών πνευμάτων και η αφοσίωσις αύτη ως εκ της διαφοράς του φύλου δεν ήργησε να μετατραπή εις έρωτα ειλικρινή και σοβαρόν. Από αυτόν εζήτησε την ανακούφισιν των δεινών της, αλλά δυστυχώς και εδώ δεν ηδυνήθη να την απολαύση.

Εκείνος, ενώ επέστρεφεν εκ του συμβολαιογραφείου, ένθα μετέγραψε την περιουσίαν της, προτιθέμενος την αυτήν εσπέραν να τελέση τους γάμους του, μετέβη και εγένετο ήρως του προχθεσινού δράματος, εν μέση αγορά επιχειρήσας να φονεύση τους δανειστάς του αδελφούς Δημοπούλου και είτα να αυτοκτονήση. Τα θύματα και ο φονεύς διέφυγον τον θάνατον και ο τελευταίος μάλιστα και την δικαιοσύνην. Διότι νοσηλευόμανος εν τη οικία του απέδρα νύκτωρ μετά της εκλεκτής του και ετέλεσε την επομένην τους γάμους του.

Ήδη παραμένει άγνωστος η ερωτική φωλέα την οποίαν έπηξεν ο πρόεδρος του πρώτου εν Ελλάδι σοσιαλιστικού συλλόγου μετά της πρώτης εν Ελλάδι σοσιαλιστρίας.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 25.8.1899 – Περί τα τέσσερα ονόματα φαίνεται θα στραφή η υποψηφιότητα εις τον πατριαρχικόν θρόνον Αλεξανδρείας.
Α’ Τον πρώην Οικουμενικόν Πατριάρχην Ιωακείμ Γ΄

Β’ Τον Επίσκοπον Λιβύης Γερμανόν, τελειόφοιτον της Νομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου.

Γ’ Τον διευθυντήν της Ριζαρείου Σχολής Επίσκοπον Πενταπόλεως Νεκτάριον Κεφαλά, Κληρικόν ανήκοντα εις τον θρόνον της Αλεξανδρείας.

Δ’ Τον αρχιεπίσκοπον Κεφαλληνίας Γεράσιμον Δώριζαν. Εκ των τεσσάρων υποφηφιοτήτων αι βαρύνουσαι είναι δύο: η του περικλεούς πρωθιεράρχου Ιωακείμ Γ’ και του αρχιεπισκόπου της ελληνικής εκκλησίας Γερασίμου Δώριζα.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 25.8.1899 – Διακεκριμένος Έλλην, τιμών το ελληνικόν όνομα εν τω εξωτερικώ ο Νικόλαος Μπότασης, υιός του εν Νέα Υόρκη γενικού προξένου της Ελλάδος κ. Μπόταση, απεβίωσε προ ολίγων ημερών εις Βίσσεμπουργκ της Ελβετίας. Ο μακαρίτης εγεννήθη εις την Νέαν Ορλεάνην της Αμερικής, ήτο δε ηλικίας τριάκοντα τριών ετών. […] Προ δύο μόλις ετών είχεν νυμφευθή εν Αλεξανδρεία την δεσποινίδα Ταμπακοπούλου, θυγατέρα του γνωστού εν Αιγύπτω πλουσίου βαμβακεμπόρου Ταμπακοπούλου.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 15.9.1899 – Εν Μασσαλία τηλεγραφικώς εγνώσθη χθες η λυπηρά είδησις του θανάτου του διαπρεπούς έλληνος οφθαλμολόγου Σταύρου Μεταξά. […] Ο Σταύρος Μεταξάς εκ Κεφαλληνίας έλκων την καταγωγήν… εν Μασσαλία εξασκήσας το επάγγελμά του εφείλκυσε την αγάπην και εκτίμησιν του γαλλικού λαού.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 8.10.1899 - ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΗΛΘΕΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΝΣΒΑΑΛ
Προ δέκα ετών ακριβώς ο εκ Γαλαξειδίου νέος Νίκολ Σιδερόπουλος, παραιτήσας του Γυμνασίου τα θρανία, ανεχώρησε διά την Νότιον Αφρικήν, όπου παρέμεινε επί μίαν ολόκληρον δεκαετίαν ο κ. Σιδερόπουλος… ήνοιξεν ίδιον ξενοδοχείον, το οποίον αφήκεν εσχάτως υπό την διεύθυνσιν του αδελφού του διά να επισκεφθή ο ίδιος την Ελλάδα, […]

Ο κ. Σιδερόπουλος είχε κατοικήσει εις το Βήκονσφηλδ, το οποίον είναι προάστειον του Κίμπερλυ, το οποίον χωρίζεται από την Πραιτωρίαν, την πρωτεύουσαν του Τρανσβάαλ διά της Δημοκρατίας του Οράγγη. […] Εις το Κίμπερλυ υπάρχουν τρεις το όλον Έλληνες. Εις το Βήκονσφηλδ 15 όλοι εκ Γαλαξειδίου, εις την Πραιτωρίαν δύο μόνον και εις Γιοχάνεσμπουργκ 400. […]

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 9.10.1899 – ...δεν ενθυμούμαι έλεγεν ο κ. Σιδερόπουλος καθ’ όλον το μακρόν διάστημα της δεκαετίας μου πλησίον των Μπόερς, ούτε έναν φόνον, ούτε ένα μαχαίρωμα, ούτε ένα επεισόδιον…

Οι Έλληνες της Αφρικής τώρα με την έναρξιν του πολέμου με ποιους ετάχθησαν;

Οι Έλληνες εκεί καθώς σας είπα, δεν είναι παρά μια φούχτα. [...] Εκείνο μόνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι υπό τους Μπόερς εύρον μεγάλην προστασίαν. Οι τελευταίοι τους συνέτρεξαν όσον ήτο δυνατόν, τους εφιλοξένησαν, τους επροστάτευσαν, συνεδέθησαν μαζί των. Εάν συμπαθούν πολύ τους Μπόερς είναι φυσικόν. [...]

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 12.10.1899 – Αφίκετο εκ Σικάγου της Αμερικής ο αυτόθι εμπορευόμενος προ πολλών ετών ο κ. Δημήτριος Γεωργ. Βουρνάζος… απέρχεται εις την ιδιαιτέραν αυτού πατρίδα Κοσμά της Κυνουρίας.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους