Εντατικές προετοιμασίες για την παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη

Εντατικές προετοιμασίες  για την παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη

Εντατικές προετοιμασίες για την παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8025 ΦΟΡΕΣ

Με σκοπό να είναι έτοιμη η νέα δημοτική αρχή να αναλάβει τα ηνία του δήμου την 1η Ιανουαρίου

Βάρος στην προετοιμασία έτσι ώστε η νέα δημοτική αρχή να είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία του δήμου Ρόδου την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, πρόκειται να δώσει τις επόμενες εβδομάδες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.

Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι αφενός να έχει πλήρη εικόνα για την επικρατούσα κατάσταση στον δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και αφετέρου να καθοριστούν οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται από τις επόμενες κιόλας μέρες, να υπάρξουν συναντήσεις με φορείς και συλλόγους, παράλληλα με τα στοιχεία που ζητήθηκαν επισήμως από τον δήμο.

Είναι επίσης πιθανόν, σύντομα να υπάρξει σύσκεψη όλων των στελεχών της παράταξης του νεοεκλεγέντος δημάρχου για ανταλλαγή απόψεων αλλά και για καθορισμό προτεραιοτήτων.

Στις προσθέσεις του κ. Κολιάδη, είναι να αξιοποιήσει και τους 26 εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του με αντικείμενικό στόχο να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα υπάρξουν πολλές συσκέψεις και συναντήσεις, αφού όπως δήλωσαν συνεργάτες του κ. Κολιάδη «η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι έτοιμη άμεσα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν και να δώσει το στίγμα της.

Θα υπάρξουν άμεσα δείγματα γραφής, διαβεβαιώνουν στελέχη του συνδυασμού του κ. Κολιάδη, επισημαίνοντας ότι «οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι μεγάλες και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Βασικό επίσης σημείο της πολιτικής του κ. Αλ. Κολιάδη θα είναι η προσπάθεια ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών, τόσο εντός του δημοτικού συμβουλίου, όσο και στην κοινωνία.

Και στα δύο αυτά ζητήματα, θα δοθεί βάρος από την νέα δημοτική αρχή αλλά αν χρειαστεί θα υπάρξουν και συγκρούσεις για το καλό του νησιού, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Στελέχη πάντως της παράταξης Κολιάδη εκτιμούν, ότι τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα, διότι θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν αρκετές «καυτές πατάτες» με βασικό πρόβλημα τα οικονομικά του δήμου.

Άλλωστε, στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στη μετεκλογική του συνέντευξη ο κ. Κολιάδης επισημαίνοντας τα εξής:

Ανησυχία για τα οικονομικά
Μιλώντας για την παρούσα κατάσταση του δήμου, ο κ. Κολιάδης είπε, ότι ακούει αρκετά έντονα ότι η οικονομική κατάστασή του δεν είναι καλή, ότι μπορεί να είναι και κακή.

Και είπε: «Θέλω να πιστεύω πραγματικά ότι οι υπηρεσιακοί και οι αιρετοί κι αυτή η δημοτική αρχή να φροντίσουν να κάνουν τα απαραίτητα ώστε να παραλάβουμε εμείς, 1η Ιανουαρίου του 2024 έναν δήμο που να μπορεί ν’ αντέξει και να προχωρήσει.

Το λέω αυτό γιατί από σήμερα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου θα παρακολουθούμε με πολύ προσοχή και σεβασμό τα τεκταινόμενα και ακριβώς πως θα κινείται η δημοτική αρχή μέχρι τη λήξη της θητείας.

Και θα τους παρακαλέσω, κυρίως τους υπηρεσιακούς, να φροντίσουν να κρατήσουν οικονομικά το νησί μας όρθιο ώστε όταν εμείς αναλάβουμε, 1η Ιανουαρίου του 2024, να μπορούμε να το διοικήσουμε».

Στο μεσοδιάστημα, αρχής γενομένης από τώρα, έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με τους φορείς και τις δομές του νησιού και φυσικά, τμηματικά, με την παράταξή τους και όλες τις δυνάμεις των πολιτών.

«Είναι υποχρέωση όλων των υπηρεσιών του δήμου να μας ενημερώνουν κι ελπίζω να μην έχουμε... εκπλήξεις», είπε με νόημα ο κ. Κολιάδης, εξηγώντας ότι «τα μηνύματα που λαμβάνει δεν είναι θετικά, και τον προβληματίζουν έντονα». Ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, σχετικά με τη διαχείριση του δήμου, και πιο έντονα τους τελευταίους δύο μήνες.

Ερωτηθείς για το πώς θα ενεργήσει το επόμενο δίμηνο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είπε, αρχικά, ότι περίμενε την πρόσκληση του δημάρχου για να τον ενημερώσει, ένα τηλεφώνημα συγχαρητηρίων τουλάχιστον, ειδικά με αυτό το αποτέλεσμα.

Να τον δεχθούν στο Δημαρχείο, να έχουν τον χώρο τους εκεί για να ενημερώνονται, και αν δεν γίνει αυτό, θα το ζητήσουν οι ίδιοι. «Η κουβέντα που άκουσα το 2019, «μολύβια κάτω», που ειπώθηκε τότε από τον κ. Καμπουράκη προς τον κ. Χατζηδιάκο (σ.σ. επικεφαλής μείζονος, πρώην δήμαρχος), είναι κάτι που δεν θα ειπωθεί ποτέ από εμάς», είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχουν μολύβια κάτω. Υπάρχει όμως μία υπεύθυνη στάση και μία σοβαρότητα που ζητάμε από όλους τους επόμενους δύο μήνες, αιρετούς, δημοτική αρχή, υπηρεσιακούς, συνεργάτες δημάρχου, να φροντίσουν να κρατήσουν τον δήμο όρθιο για την επόμενη ημέρα.

Αυτό που λέω είναι πάρα πολύ σοβαρό. Για να το λέω, σημαίνει ότι ανησυχώ για πράγματα που ακούω. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μόνο φήμες και ότι πραγματικά θα κάνουν αυτό που πρέπει μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2024».

Σημείωσε, πάντως, ότι δεν αλλάζει κάτι με το να έχουν ένα γραφείο μέσα στο Δημαρχείο και είπε με νόημα: «Το Δημαρχείο έχει πολλές αίθουσες, στεγανές. Κάποιες άλλες όχι.

Το Δημαρχείο πρέπει ν’ αλλάξει τη λειτουργία του. Και να έχουμε ένα γραφείο... δεν αλλάζει κάτι. Το σημαντικό είναι να προστατέψουμε τον δήμο και κυρίως τα οικονομικά του. Έρχονται πάρα πολύ δύσκολοι καιροί».

Σε νέα ερώτηση για τα οικονομικά, είπε: ότι έχουν έναν προβληματισμό πολύ μεγάλο για τα οικονομικά γιατί ξαφνικά είδαν, τους τελευταίους δύο μήνες, εργασίες και εργολάβους να εργάζονται χωρίς συμβάσεις, να κάνουν πράγματα τα οποία δεν ξέρουν με ποιο τρόπο θα πληρωθούν.

Και δήλωσε ακόμη: «Δεν μπορεί η Ρόδος να μπει σε περιπέτεια», και παρέπεμψε μάλιστα, στη δήλωση του μέλους της παράταξης του δημάρχου, «Με Δύναμη για τη Ρόδο» και δημοτικού συμβούλου, κ. Σάββα Διακοσταματίου, θυμίζοντας ότι πριν από έξι μήνες είχε πει «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και ανέφερε, ότι δεν είδε ν’ αλλάζει πολιτική αλλά «ξοδεύουμε πολλά και δεν εισπράττουμε, σε σημείο που ξοδεύουμε αυτά που δεν έχουμε».

«Θα... ξεβολευτούμε όλοι»!
Όπως είπε ο νέος δήμαρχος στην ίδια συνέντευξη, ακούμε για περιβλήματα πάνω από δεκαετία που όμως μας έχουν πάει πίσω, σε σχέση με άλλους προορισμούς και περιοχές της χώρας, και ανέφερε, ως παράδειγμα το νησί της κοντινής Κω που έχει λύσει αυτά τα προβλήματα.

Και είπε: «Θέλει απλά τρόπο να ξεβολευτούμε λίγο όλοι μας για να καταφέρουμε ένα κοινό καλό: να παραδώσουμε μία πόλη και ένα νησί πολύ καλύτερο απ’ αυτό που παραλάβαμε εμείς. Κι αυτό είναι και το χρέος μας απέναντι στην επόμενη γενιά».

Και συνέχισε λέγοντας σε μία αποστροφή του λόγου του: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι δεν έχουμε καμία δέσμευση σε κανέναν παράγοντα αλλά μόνο απέναντι στην κοινωνία, που μας ψήφισε και μας επέλεξε. Δεν έχουμε κανέναν... πάνω από το κεφάλι μας που να πρέπει να υπηρετήσουμε, αλλά μόνο την κοινωνία και τον απλό κόσμο που μας εξέλεξαν. Άρα, αυτό μας ελευθερώνει...».

Χρονίζοντα και νέα προβλήματα
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, έδωσε και μία πρόγευση για το τι σκέφτεται αναφορικά με διάφορα προβλήματα που απασχολούν το νησί και τ’ ακούμε χρόνια.

Επιγραμματικά, αναφέρθηκε στα παρακάτω:
- Πολύ έντονα τους προβληματίζει το θέμα με τη φύση στο νησί μας, πέρα από τη ζημιά με τη φωτιά φέτος το καλοκαίρι, για το τι έρχεται και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε όλοι μαζί, συντονισμένα. «Σε έναν –ενάμιση μήνα φυσιολογικά θα δίνουμε μάχες γιατί αυτό είναι μία πραγματικότητα», είπε.

-Δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι θα είναι δίπλα στα τοπικά συμβούλια, ότι θα τους δώσουν την αρμοδιότητα που πρέπει να έχουν, όπως και την οικονομική αυτονομία για τα καθημερινά, αλλά και στις γειτονιές της πόλης που μπορεί να είναι δίπλα μας αλλά νιώθουν ότι είναι πολύ «μακριά» από το κέντρο, εννοώντας το Δημαρχείο.

Στο πλαίσιο αυτό, σκέφτονται πολύ σοβαρά να ενεργοποιήσουν άτυπα τα συνοικιακά συμβούλια ώστε να επιλύονται πιο σύντομα τα προβλήματά τους.

Μιλώντας, πάντως, για το ότι η πόλη αντιμετωπίζει χρονίζοντα προβλήματα που την κάνουν απρόσιτη για κατοίκους και επισκέπτες και δύσκολη στην κυκλοφορία και την καθημερινότητα, ο νέος δήμαρχος καταρχάς σχολίασε ότι, αυτός είναι και ένας λόγος που εδώ και αρκετά χρόνια καμία δημοτική αρχή δεν εξελέγη για δεύτερη θητεία στον δήμο της Ρόδου.

Μίλησε για μία πόλη, ειδικά στο κέντρο, απάνθρωπη για ΑμεΑ, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά κ.λπ., καθώς έχουμε μείνει πίσω σε αρκετά πράγματα και πρέπει να δώσουμε λύσεις. «Δεν θα χρειαστούμε περίοδο χάριτος και θα το καταλάβετε από την πρώτη ημέρα με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς πάντως, εάν αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει για τα οχήματα το κέντρο της πόλης, ο νέος δήμαρχος είπε, ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει αυτή τη στιγμή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρξουν μέτρα σίγουρα», και ανέφερε ότι έχουν μελέτες που μελετούν με τη βοήθεια τεχνοκρατών, όπως και για το χωροταξικό, και δεν θα κάνουν κάτι μόνο χάριν εντυπωσιασμού, αλλά με σκοπό αυτό να μείνει.

-Για τις συμβάσεις των «Πηγών Καλλιθέας» και της καθαριότητας, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «θα εξεταστούν και θα επανεξεταστούν, «πάντα προς όφελος του δήμου και των Ροδιτών», και όχι μόνο αυτές οι δύο, αλλά όλες.

-Σχετικά με την κατάργηση Νομικών Προσώπων του δήμου με το νέο σχέδιο νόμου, είπε ότι πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά πώς θα γίνει, εφόσον ισχύσει, αφού μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είναι σε διαβούλευση. «Δεν θα είναι εύκολη περίοδος», σημείωσε, όχι τόσο για τον ΔΟΠΑΡ αλλά κυρίως για τη «ΡΟΔΑ».

-Τέλος, για τη Μεσαιωνική Πόλη, υποστήριξε, ότι γνωρίζει καλά τα προβλήματά της, που είναι πολλά. Σημείωσε πως θα τα εξετάσουν όλα, και ειδικά σε αυτήν θα δώσουν πολύ μεγάλη έμφαση. Δεν παρέλειψε, πάντως, ν’ αναφέρει ότι αυτή τη θητεία έγινε προσπάθεια από τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων κ. Στέφανο Δράκο, η οποία για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζει ανακόπηκε.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας