Τι αναφέρει η απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου

Τι αναφέρει η απόφαση για  τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου

Τι αναφέρει η απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1126 ΦΟΡΕΣ

Στα επίπεδα που ισχύουν φέτος, θα διατηρηθούν και την επόμενη χρονιά τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου Ρόδου, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε χτες η Οικονομική Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της.

Ειδικότερα τα μέλη της Επιτροπής πήραν την απόφαση να παραμείνουν οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών στο ύψος που είχαν καθοριστεί το 2020 με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ισχύουν ήδη από 1/1/2021. Παράλληλα εγκρίθηκαν εκ νέου τα ειδικά καθεστώτα χρεώσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σημειώνεται ότι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ενοποιήθηκαν σε ενιαίο ανταποδοτικό τέλος. Το τέλος αυτό επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και κάθε άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες στους πολίτες δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και κάθε άλλης, παγίως παρεχόμενης από τους δήμους, υπηρεσίας, που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές.

Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού υπολογίζεται επί της επιφάνειας του εκάστοτε ακινήτου και προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων αυτής επί του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους, ο οποίος ορίζεται, ανά κατηγορία χρήσεως των ακινήτων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία παρέχει ακριβή, επίκαιρη και πλήρη αιτιολογία του καθορισμού των συντελεστών του τέλους.

Οι συντελεστές του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους διακρίνονται σε γενικούς και ειδικούς συντελεστές. Οι γενικοί συντελεστές είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους, τρεις κατ’ ελάχιστον και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση κάθε ακινήτου ως εξής:

Πρώτος Συντελεστής: Ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για Κατοικία.

Δεύτερος Συντελεστής: Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

- Τρίτος Συντελεστής: Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας. Στην Απόφαση που πήρε η Επιτροπή αναφέρονται τα εξής: «ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ Εγκρίνει τη διατήρηση των συντελεστών στο ύψος που είχαν καθοριστεί με την 303/2020 (ΑΔΑ: ΩΚΗ1Ω1Ρ-Γ7Ο) Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ισχύουν ήδη από 1/1/2021. Ομοίως εγκρίνονται εκ νέου τα ειδικά καθεστώτα χρεώσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για τη ΔΕΗ ισχύουν ΜΟΝΟΝ 3 κατηγορίες Συντελεστών:

• Πρώτος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία.

• Δεύτερος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

• Τρίτος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας. Επί των προβλεπόμενων Συντελεστών Οικιακής Χρήσης κατά περιοχή προβλέπονται τα ακόλουθα για τις αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες για την κύρια κατοικία τους:

- Πλήρης απαλλαγή στα ανταποδοτικά τέλη για την κύρια κατοικία για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€. - Πλήρης απαλλαγή στα ανταποδοτικά τέλη για την κύρια κατοικία για Απόρους όπως οριοθετούνται και λαμβάνουν Πιστοποιητικό Οικονομικής Αδυναμίας.

- Μείωση 50% στα ανταποδοτικά τέλη κύριας κατοικίας για Πολύτεκνους και Τρίτεκνους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€. - Μείωση 50% στα ανταποδοτικά τέλη κύριας κατοικίας με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 6.000€ έως 12.000€. Οι ανωτέρω μειώσεις καθώς και οποιαδήποτε μελλοντική ειδική πρόβλεψη γίνονται με πλασματικό εμβαδόν από την υπηρεσία».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς