Σε φυλάκιση 19 μηνών καταδικάστηκαν οι δύο πρωταίτιοι των επεισοδίων

Σε φυλάκιση 19 μηνών καταδικάστηκαν οι δύο πρωταίτιοι των επεισοδίων

Σε φυλάκιση 19 μηνών καταδικάστηκαν οι δύο πρωταίτιοι των επεισοδίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2830 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή φυλάκισης 19 μηνών με τριετή αναστολή, επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου στον 41χρονο και στον 53χρονο από τη Συρία που συνελήφθησαν και κατηγορούνται ως οι υποκινητές των επεισοδίων που σημειώθηκαν προχθές το πρωί στο λιμάνι της Ρόδου με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο απόπλους πλοίου για τον Πειραιά.

Σε βάρος των δύο Σύριων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά συναυτουργία, διέγερση σε ανυπακοή κατά συναυτουργία, παράνομη είσοδο στη χώρα και απείθεια.

Χθες, το δικαστήριο έκρινε ένοχους, όπως κατηγορούνται, τον 41χρονο και τον 53χρονο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για την παρακώλυση της συγκοινωνίας, φυλάκιση 8 μηνών για τη διέγερση σε ανυπακοή, φυλάκιση 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ για την παράνομη είσοδο και φυλάκιση 4 μηνών για την απείθεια, δηλαδή συνολική ποινή φυλάκισης 19 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ με τριετή αναστολή έκαστος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως κατά τις απολογίες τους χθες, ενώπιον του δικαστηρίου, και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν αυτοί οι «παρακινητές» αλλά δύο άλλα άτομα που συνήθως στις ομάδες των παράνομων αλλοδαπών κάνουν τους «μεταφραστές».

Τόσο ο 41χρονος όσο και ο 53χρονος είπαν πως το προηγούμενο βράδυ (Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023) οι «μεταφραστές» αυτοί πήγαν και τους συνάντησαν και είπαν σε όλους τους παράνομους αλλοδαπούς που βρίσκονταν εκεί, την επόμενη ημέρα το πρωί περίπου στις 8.30 -9:00 να μεταβούν στο λιμάνι της Ακαντιάς. Να μην κάνουν φασαρία αλλά να παραμείνουν στην είσοδο του καραβιού έτσι ώστε ο καπετάνιος να τους επιτρέψει να μπουν μέσα.

Μάλιστα τους είπαν επίσης – σύμφωνα με τις απολογίες των Σύριων- ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα τους βοηθήσει».

Οι δύο Σύριοι πρόσθεσαν επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο καράβι, δεν έκαναν κάτι παράνομο αλλά και πως στις οδηγίες που τους είχαν δώσει οι «μεταφραστές» οι οποίοι και τελικά έφυγαν με το πλοίο, ήταν να μην σηκώνουν τα τηλέφωνά τους και να μην τραβούν βίντεο.

Οι ισχυρισμοί αυτοί των δύο Σύριων, δεν έπεισαν το δικαστήριο που τους έκρινε ένοχους και τους επέβαλε την παραπάνω ποινή.

Το περιστατικό και οι συλλήψεις 349 ατόμων
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το περιστατικό σημειώθηκε προχθές (Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023) το πρωί στο λιμάνι της Ακαντιάς, όπου μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, ο οποίος είχε συγκεντρωθεί στον καταπέλτη του Ε/Γ-Ο/Γ “BLUE STAR CHIOS” Ν.Π. 10883 με σκοπό να εισέλθει επί του πλοίου, παρεμπόδισε την ομαλή φόρτωση και επιβίβασή του, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση απόπλου του.

Το εν λόγω πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο για τους λιμένες Πηγάδια Καρπάθου – Κάσου – Σητείας – Ηρακλείου – Θήρας και τελικό λιμένα Πειραιά.

Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., προέβησαν σε μέτρα τάξης και ασφαλείας, με γνώμονα την κοινωνική ειρήνευση, με αποτέλεσμα το συγκεντρωμένο πλήθος να αποχωρήσει και να συνεχιστεί η ομαλή επιβίβαση των επιβατών.

Το πλοίο απέπλευσε την 15:20 αντί της προγραμματισμένης ώρας (11:00) με 535 επιβάτες και 84 Ι.Χ. Επί του πλοίου επιβιβάστηκαν σαράντα (40) αλλοδαποί, προκειμένου να μεταχθούν σε ΚΥΤ.

Στο μεταξύ, προχθές το απόγευμα οι Λιμενικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών, ηλικίας 31 και 53 ετών, ως «υπεύθυνους» για την καθυστέρηση του απόπλου του επιβατηγού πλοίου Blue Star Chios.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα δύο άτομα συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 169 Π.Κ. (Απείθεια) και του 292 του Π.Κ.(Παρακώλυση συγκοινωνιών), ως επικεφαλής της ομάδας των ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πλοίο παρεμποδίζοντας έτσι τον απόπλου του.

Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν στο λιμάνι της Ακαντιάς μεσημβρινές ώρες προχθές, σαράντα (40) αλλοδαπούς (28 άντρες, 06 γυναίκες, 3 αγόρια και 3 κορίτσια), οι οποίοι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και πρωινές ώρες προχθές, προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων στο λιμάνι της Ακαντιάς προέβη στη σύλληψη τριακοσίων εννέα (309) ατόμων, αναφορικά με την καθυστέρηση απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στη Ρόδο.

Οι ανωτέρω συνελήφθησαν καθώς στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ πρόκειται να μεταφερθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών