Κ. Μητσοτάκης για ν/σ ΥΠΕΣ: Οι διοικήσεις στο Δημόσιο παύουν να είναι προσωπική επιλογή του υπουργού

Κ. Μητσοτάκης για ν/σ ΥΠΕΣ: Οι διοικήσεις στο Δημόσιο παύουν να είναι προσωπική επιλογή του υπουργού

Κ. Μητσοτάκης για ν/σ ΥΠΕΣ: Οι διοικήσεις στο Δημόσιο παύουν να είναι προσωπική επιλογή του υπουργού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4435 ΦΟΡΕΣ

Για «καίρια μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Τις «σημαντικές πτυχές» του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο, που αναδεικνούν – όπως είπε – τη βούληση της κυβέρνησης να βελτιώσει την απόδοση της κρατικής μηχανής, αλλά και να προσελκύσει στελέχη που αποθαρρύνονταν από παλιές πρακτικές, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής

 

Τομή στη σχέση των κυβερνήσεων με τον κρατικό μηχανισμό»

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του ν/σ στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η πρωτοβουλία συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό, καθώς τον στεγανοποιεί από κομματικές παρεμβάσεις.

«Με τις νέες ρυθμίσεις οι διοικητές εκατοντάδων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου παύουν να είναι αποκλειστική επιλογή του υπουργού όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό. Στο εξής η ιεραρχία του διοικητικού κορμού της χώρας δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τις ικανότητες και την εμπειρία των υποψηφίων, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες του τομέα στον οποίο καλούνται να υπηρετήσουν» τόνισε.

Όπως σημείωσε, η κατεύθυνση αυτή, «δρομολογήθηκε και πάλι με δικό μας νόμο την προηγούμενη τετραετία» που έκανε «τα πρώτα βήματα για να αποδεσμεύσει το Δημόσιο από την εκάστοτε κυβέρνηση».

«Σήμερα βελτιώνουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο και κάνουμε μία καίρια μεταρρύθμιση στον συνολικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και ξεπερνώντας πλέον προβλήματα εφαρμογής τα οποία είχαμε εντοπίσει στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, ολοκληρώνουμε αυτή τη σημαντική παρέμβαση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης περνάει στο ΑΣΕΠ

Εστιάζοντας στις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός είπε πως «από τη μία θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και από την άλλη εισάγουμε διαδικασίες που απευλθερώνουν δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης ώστε το έργο της να γίνει πιο παραγωγικό».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης των σχεδόν 600 επικεφαλής των δημοσίων φορέων περνάει πια στο ΑΣΕΠ «και μάλιστα αυτή τη σφραγίδα αξιοκρατίας συνοδεύουν ουσιαστικά εχέγγυα για να μπορούμε ταυτόχρονα να έχουμε και γρήγορα αποτελέσματα», όπως είπε.

Ειδικά για τα νοσοκομεία, όπως είπε, θα γίνεται συνολική προκήρυξη. Οι αξιολογήσεις μπορούν να προχωρούν ταυτόχρονα από διαφορετικές επιτροπές και όλα τα στάδια ελέγχου θα έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προθεσμίες. «Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων; Πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενό τους και εύλογη εμπειρία για κάποιο διάστημα σε θέσεις ευθύνης» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες να επιλέγονται π.χ. διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

«Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Έχει έρθει η ώρα, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους» πρόσθεσε.

Τεστ δεξιοτήτων και συνέντευξη

Έκανε επίσης ειδική μνεία στα δομημένα τεστ δεξιοτήτων ώστε «να δούμε κατά πόσο μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκρίνονται». «Κι επειδή άκουσα έντονη κριτική να πω ότι όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια τέτοια διαδικασία» διαβεβαίωσε.

Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και γι’ αυτό υπάρχει ο θεσμός της συνέντευξης όπου θα μετέχουν οι 7 από τους 15 επικρατέστερους. «Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on off κριτήρια και σε αυτά θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία. Από εκεί και πέρα ένα διπλό σύστημα μοριοδότησης από τον ΑΣΕΠ με τα τεστ δεξιοτήτων και τη συνέντευξη», σημείωσε.

Πριμ παραγωγικότητας

Ανέφερε ακόμη ότι οι νέοι διοικητές των οργανισμών του δημοσίου θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και να προσδιορίζουν στόχους και με βάση αυτά θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και θα μπορούν να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας ή να απομακρύνονται σε όσα αποτυγχάνουν σε όσα ανέλαβαν να κάνουν.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI

 

  •  



Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου