2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου: Το κτήριο αποπερατώθηκε αλλά...

2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου: Το κτήριο αποπερατώθηκε αλλά...

2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου: Το κτήριο αποπερατώθηκε αλλά...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7603 ΦΟΡΕΣ

Ένα σημαντικό έργο πνοής για την Παιδεία στην ευρύτερη περιοχή του Αρχαγγέλου, όπως είναι το υπερσύγχρονο κτήριο για το 2ο Δημοτικό στη Λειβάδα είναι καθ’ όλα έτοιμο, αλλά υπάρχει το πρόβλημα της μετακίνησης των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου Νικόλας Διμέλης, στη «Ροδιακή», μετά από συνάντηση μαζί του, η περιφέρεια έχει αποκλειστικά την αρμοδιότητα για να ξεπεραστεί κάθε σκόπελος και να υπάρχει ασφάλεια, ώστε να μην κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή σ’ αυτή τη διαδρομή των 3.850μ.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, στο σημείο της στροφής από τη Ρόδου-Λίνδου προς τη Λειβάδα έχει προγραμματιστεί η κατασκευή κόμβου για το 2026 (!), ενώ τα παιδιά θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στο νέο κτήριο και να απολαμβάνουν τις ανέσεις του.

Εκτός αυτού, με τη μετεγκατάσταση θα υπάρξει και αποσυμφόρηση, όσον αφορά την κυκλοφορία, στο κέντρο του Αρχαγγέλου, κάτι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, το να κατευθυνθεί οποιοσδήποτε από Αρχάγγελο προς Λειβάδα είναι το... εύκολο σκέλος.

Το θέμα παρουσιάζεται κατά την έξοδο από τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού οι οδηγοί επί της Ρόδου-Λίνδου με μεγάλη ταχύτητα, δεν έχουν την απαραίτητη ορατότητα και μπορεί εύκολα να γίνει ατύχημα.

Μία λύση ανάγκης είναι τα αυτοκίνητα να κατευθύνονται μέχρι το Χαράκι κι από ‘κει να στρίβουν στον κόμβο αριστερά προς Αρχάγγελο. Αυτό, όμως, λίγοι θα το τηρήσουν, είναι βέβαιο...

Οι απαραίτητες κινήσεις του Νικόλα Διμέλη
Ο Νικόλας Διμέλης με παρέμβασή του εγγράφως από τις 6 του περασμένου Σεπτέμβρη προς το Τμήμα Μελετών Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της περιφέρειας με κοινοποίηση στο Τμήμα Συγκοινωνιών Κυκλοφορίας και Αδειών Μεταφορών, ζήτησε να τοποθετηθεί η ενδεδειγμένη σήμανση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αναφέροντας τα παρακάτω, χωρίς να λάβει απάντηση εγγράφως:

«Σας ενημερώνουμε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει το νέο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Λειβάδα της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου. Στην ευρύτερη περιοχή υφίστανται, εκτός του νέου σχολείου, κι εγκαταστάσεις του δήμου Ρόδου (Παιδότοπος, γήπεδα 9χ9, 5χ5, γήπεδο μπάσκετ), τις οποίες επισκέπτεται καθημερινά πλήθος πολιτών.

Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε άμεσα σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή συμβολή της υφιστάμενης ασφαλτοστρωμένης οδού που οδηγεί σ’ όλες τις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις με την Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου, ώστε κατά την είσοδο και έξοδο, από και προς την Εθνική Οδό, η διέλευση των οχημάτων να γίνεται με ασφάλεια».

Ουσιαστικά και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου, όλα τα παραπάνω κρίνονται επιβεβλημένα, γιατί το να γίνει κόμβος άμεσα είναι ακατόρθωτο, ενώ θα πρέπει να ενταχθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου στη λίστα εκείνων των σχολείων που στηρίζει η περιφέρεια.

Έτσι, θα γίνει ένας διαγωνισμός προκειμένου να ναυλωθούν τέσσερα λεωφορεία για την ασφαλή μετακίνηση 217 μαθητών και μαθητριών.

Εδώ ν’ αναφέρουμε πως το 2026, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα είναι έτοιμα στην περιοχή γυμνάσιο και λύκειο με κλειστό γυμναστήριο, οπότε μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει τι έχει να γίνει με τη μετακίνηση τόσων μαθητών και πώς η περιοχή θ’ αλλάξει όψη προς το καλύτερο, αν υπάρχει η ασφαλής μετακίνηση.

Η σύσκεψη για να δρομολογηθεί το θέμα
Εκτός αυτού, στα μέσα του περασμένου Ιουνίου έγινε διευρυμένη σύσκεψη στο γραφείο του αντιδημάρχου Παιδείας, Στράτου Καρίκη, παρουσία των προϊσταμένων Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, Χαράλαμπου Ψαρά και Γιάννη Παπαδομαρκάκη, του πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου Νικόλα Διμέλη και του Χρήστου Ευστρατίου ως αντιπεριφερειάρχη. Όλοι εκεί, λοιπόν, συμφώνησαν να κάνουν ό,τι πρέπει, ο καθένας με την αρμοδιότητά του, πάνω στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο δήμος Ρόδου να ασφαλτοστρώσει τον δρόμο, η περιφέρεια να ναυλώσει τα λεωφορεία, η Διεύθυνση Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης να συνεννοηθεί με τη διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Μίκα Αργυρού για την προμήθεια θρανίων και καρεκλών και να παρθεί μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ν’ αναφέρει τη μεταστέγαση.

Όλα έγιναν εκτός απ’ όσα αφορούσαν κομμάτι της αρμοδιότητας της περιφέρειας...

Το έργο για ένα σχολείο πρότυπο από το 2015 έως και σήμερα...
Το κτήριο του 2ου Δημοτικού Αρχαγγέλου είναι μία... παλιά ιστορία και συγκεκριμένα ξεκινά από το φθινόπωρο 2015, όταν παρουσία του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του, ενώ στη συνέχεια, ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του ότι κήρυξε πτώχευση ο εργολάβος.

Από το 2019 και μετά έγιναν από τον Νικόλα Διμέλη οι απαραίτητες ενέργειες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς την ολοκλήρωσή του.

Στη συνέχεια άλλαξε εργολάβος, εκταμιεύθηκε εκ νέου ένα ποσό της τάξεως των 3.400.000 ευρώ και δόθηκε χρονικός ορίζοντας αποπεράτωσης 275 μέρες. Όντως πέρασε ενάμιση μήνα η προθεσμία, ενώ ο δήμος ασφαλτόστρωσε τον δρόμο έμπροσθεν του σχολείου και σε συνεργασία με τους επιβλέποντες των κτηριακών εγκαταστάσεων έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στον εργολάβο, ώστε το έργο να παραδοθεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το σχολείο διαθέτει, πέραν των απαραιτήτων χώρων για τάξεις και γραφεία, δύο ασανσέρ, δύο αμφιθέατρα, εσωτερικά κι εξωτερικά, αίθουσα εκδηλώσεων, χώρο εστίασης, θέρμανση και κλιματισμό, WiFi, σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης και χώρο συγκέντρωσης μαθητών-μαθητριών κι εκπαιδευτικών με ασφάλεια σε περίπτωση κινδύνου.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας