Το Γυμνάσιο Παραδεισίου σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Το Γυμνάσιο Παραδεισίου σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Το Γυμνάσιο Παραδεισίου σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2612 ΦΟΡΕΣ

Αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Παραδεισίου, αποτελούμενη σπό τις μαθήτριες της Γ’ τάξης, Ιγνατάκη Μαρία-Αικατερίνη, Παππά Αναστασία, Στεργαλλά Φωτεινή και τη συνοδεία της Φιλολόγου κ. Τσάκωνα Μαρίας, πήραν μέρος στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Το μαθητικό συνέδριο οργανώθηκε στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΚΠΑ – ΕΛΙΔΕΚ: «Ξένος-Άλλος-Διαφορετικός: Ταυτότητα και Ετερότητα στη Λογοτεχνία». Οι μαθήτριες παρουσίασαν το εκπαιδευτικό σενάριο που υλοποιήθηκε στο μάθημα της Λογοτεχνίας την προηγούμενη σχολική χρονιά με τίτλο «Α…όπως Άλλος, Π…όπως Πρόσφυγας».

Συγκεκριμένα, λόγω της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και εξαιτίας των συνεχών ροών προσφύγων που παρατηρούνται τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι μαθήτριες ασχολήθηκαν με μια συστάδα κειμένων (πεζών, ποιημάτων αλλά και γλυπτών) σχετικών με την προσφυγιά -ένα πρόβλημα διαχρονικό και συνάμα, δυστυχώς, τόσο επίκαιρο- καθώς και με τις δυσκολίες, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που συνδέονται με την έννοια αυτή.

Παρουσίασαν τα φύλλα εργασίας που επεξεργάστηκαν, διατύπωσαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για το θέμα της προσφυγιάς και τέλος παρουσίασαν την ψηφιακή αφήγηση που είχαν δημιουργήσει.

Παράλληλα, παρακολούθησαν τις υπόλοιπες εισηγήσεις των άλλων ομάδων από διάφορα σχολεία της χώρας αποκτώντας ενσυναίσθηση για το ευαίσθητο θέμα της ετερότητας με όποια μορφή και αν αυτό παρουσιάζεται στη λογοτεχνία.

Τέλος, οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στο χώρο της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ και επισκέφθηκαν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, όπου ξεναγήθηκαν τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική με τίτλο: «Από τη Μεγάλη… στη σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)», σχετικά με τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή.

 

Η Διεύθυνση του σχολείου συγχαίρει τις μαθήτριες Μαρία-Αικατερίνη, Αναστασία και Φωτεινή για την εξαιρετική τους δουλειά και εκφράζει τις ευχαριστίες της :

1) Στα μέλη του ΕΚΠΑ-ΕΛΙΔΕΚ που υλοποίησαν το ερευνητικό πρόγραμμα «Ξένος–Άλλος-Διαφορετικός: Ταυτότητα και Ετερότητα στη Λογοτεχνία» και που διοργάνωσαν αυτό το πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
2) Στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα την κ. Καλαούζη Κωνσταντίνα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Δωδεκανήσου, για την πολύτιμη αρωγή της στο έργο μας.
3) Στους φιλολόγους κ. Γιαννακό Άγγελο και κ. Τσάκωνα Μαρία για τη στήριξη και την καθοδήγησή τους.

Τέλος, τα έργα όλων των παιδιών του Γυμνασίου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημοσιεύτηκαν με τη μορφή e-book (σελίδες 84-87) και μπορείτε να τα απολαύσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://heyzine.com/flip-book/a4f4a552b4.html


Το μαθητικό συνέδριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/@user-ir4uf4gl6c

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου