Αύριο η δίκη για τη δολοφονία του 43χρονου από την Κρητηνία

Αύριο η δίκη για τη δολοφονία του 43χρονου από την Κρητηνία

Αύριο η δίκη για τη δολοφονία του 43χρονου από την Κρητηνία

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2718 ΦΟΡΕΣ

Η υπόθεση δολοφονίας του 43χρονου από την Κρητηνία που δολοφονήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, από 50χρονο σε ερημική περιοχή στον Έμπωνα της Ρόδου, θ' αναβιώσει αύριο, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω.

Στο εδώλιο θα βρεθεί ο 50χρονος για να δικαστεί για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομης κατοχής όπλων και πυρομαχικών, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, κατηγορίες για τις οποίες ήδη έχει κριθεί ένοχος και έχει καταδικαστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο στην ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης!

Συγκεκριμένα, στις 3 Φεβρουαρίου 2021 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση, ομόφωνα απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς για μειωμένο καταλογισμό αλλά και διάπραξης του αδικήματος σε βρασμό ψυχής, ενώ δεν αναγνώρισε κάποιο ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο.

Έτσι, ο 50χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών (για οπλοφορία, οπλοχρησία και παράνομη οπλοκατοχή) ενώ του επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 900 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του 50χρονου όπως κατηγορείται, πρόταση που τελικά και «υιοθετήθηκε» από το δικαστήριο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου κ. Φώτης Χατζηδιάκος είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στην ιατροδικαστική βεβαίωση που είχε προσκομίσει σύμφωνα με την οποία ο 50χρονος είναι τοξικομανής, αλλά και στη βεβαίωση της κλινικής του Κορυδαλλού όπου και αναφερόταν ότι πάσχει ο πελάτης του από σοβαρή ψυχική πάθηση.

Ο κ. Χατζηδιάκος είχε επισημάνει επίσης το γεγονός ότι ο 50χρονος είχε συνεργαστεί πλήρως με τις Αστυνομικές Αρχές στις οποίες και είχε υποδείξει τα όπλα του εγκλήματος, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο 50χρονος άσκησε έφεση κι έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό αύριο, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου. Σημειώνεται πως την υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό της χήρας του 43χρονου είχαν οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Ιωάννης Ιωαννίδης.

Το ραντεβού και η «εκτέλεση»
Για την υπόθεση αυτή, όλα φέρονται να ξεκίνησαν περίπου στις 5.15 το απόγευμα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 2019, όταν ο 43χρονος που βρισκόταν στο σπίτι του στην Κρητηνία, είπε στη σύζυγό του ότι θα πάει μέχρι τον Έμπωνα όπου έχει ένα ραντεβού και θα επιστρέψει σύντομα.

Πράγματι ο 43χρονος επιχειρηματίας μπήκε στο αυτοκίνητό του και ξεκίνησε για το διπλανό χωριό.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Έμπωνα – Σιαννών σ’ έναν αγροτικό δρόμο. Εκεί τον περίμενε ο 50χρονος έχοντας μαζί του και μία κυνηγετική καραμπίνα. Μ’ αυτήν πυροβόλησε τρεις- τέσσερις φορές τον 43χρονο στην κοιλιακή χώρα, στον λαιμό, στο κεφάλι και στα πλευρά, από κοντινή απόσταση!

Στη συνέχεια, ο δράστης πήρε την κυνηγετική καραμπίνα με την οποία έκοψε το νήμα της ζωής του 43χρονου και αφού την έβαλε μέσα σε μία σακούλα που χρησιμοποιούν για τα λιπάσματα, την πέταξε σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από το σημείο του εγκλήματος, στον δρόμο προς Αρταμίτη και Άγιο Ισίδωρο.

Ακολούθως ο 50χρονος πήρε και τα δύο κινητά τηλέφωνα του θύματος και τα πέταξε σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου σε δασική περιοχή, κι επέστρεψε σπίτι του!

Καθώς οι ώρες περνούσαν και ο 43χρονος δεν επέστρεφε, η σύζυγός του δήλωσε το απόγευμα στις 7 Νοεμβρίου 2019, την εξαφάνισή του στην Αστυνομία. Η ίδια ενημέρωσε τους αστυνομικούς και για το ραντεβού που θα είχε ο σύζυγός της με τον 50χρονο στον Έμπωνα προκειμένου «να διευθετήσουν οικονομικές διαφορές που είχαν σε εκκρεμότητα», όπως είπε.

Άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ιαλυσού σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου άρχισαν να κάνουν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό τον εντοπισμό του 43χρονου. Μάλιστα είχε γίνει σχετική ενημέρωση για κινητοποίηση και στα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου.

Αργά το βράδυ, οι αστυνομικοί παρουσία δικαστικού λειτουργού έκαναν έρευνα στο σπίτι του 50χρονου όπου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• 2 κυνηγετικά όπλα, χωρίς αδεία κατοχής,

• πτυσσόμενη ράβδος (γκλοπ),

• 2 αστεράκια (τύπου νίτζα),

• τσεκούρι με ξύλινη λαβή μήκους 41 εκατοστά,

• ξύλινη χειρολαβή με ενσωματωμένη σ’ αυτή μεταλλική λάμα μήκους 20 εκατοστά,

• 43 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου διαφόρων διαμετρημάτων.

Ο 50χρονος προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, «έσπασε» και ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του!

Ο 50χρονος περίγραψε με λεπτομέρειες την πράξη του, υποδεικνύοντας το σημείο της ανθρωποκτονίας στους αστυνομικούς, ενώ υπέδειξε και τον χώρο όπου είχε πετάξει το όπλο του εγκλήματος και τα κινητά τηλέφωνα του θύματος τα οποία και εντοπίστηκαν.

Σε ό,τι αφορά τον 43χρονο βρέθηκε καθισμένος στη θέση του οδηγού μέσα στο όχημά του με τραύματα σε αρκετά σημεία του σώματός του.

Στο σημείο κλήθηκε και μετέβη Ιατροδικαστής και πραγματοποιήθηκε αυτοψία, εξερεύνηση και επιστημονική διερεύνηση του χώρου από Αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και κλιμάκιο του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου.

Το χρέος των 450 ευρώ
Ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκε η χήρα του 43χρονου για να δώσει κατάθεση αναφορικά με τη δολοφονία του συζύγου της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 44χρονη επανέλαβε στην ανακρίτρια Ρόδου αυτά που είχε δηλώσει και προανακριτικά, ότι δηλαδή ο σύζυγός της με τον 50χρονο είχαν εμπορικές δοσοληψίες καθώς αρκετές φορές προμήθευε τον δράστη με λιαστές ντομάτες και σταφύλια. Από αυτές τις συναλλαγές είχε δημιουργηθεί ένα χρέος ύψους 450 ευρώ του θύματος προς τον 50χρονο.

Η 44χρονη είχε πει πως ο σύζυγός της έπασχε από σοβαρή ασθένεια και προκειμένου να μην πονάει έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Από αυτά τα ναρκωτικά ορισμένες φορές «κερνούσε» και τον 50χρονο.

Την ημέρα του τραγικού συμβάντος, η σύζυγος είπε πως ο άνδρας της την ενημέρωσε ότι είχε ραντεβού με τον 50χρονο για να του δώσει τα χρήματα που του χρωστούσε. Έκτοτε δεν τον ξαναείδε. Καθώς περνούσε η ώρα και ο 43χρονος δεν εμφανιζόταν, άρχισε – όπως είπε – να τον καλεί στα κινητά του τηλέφωνα αλλά κι αυτά έδειχναν απενεργοποιημένα.

Η 44χρονη φέρεται να κατέθεσε επίσης ότι είχε ακούσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο 50χρονος διέδιδε στο χωριό ότι κινούνταν με την καραμπίνα του γιατί ήθελε να σκοτώσει τον 43χρονο, ενώ και μία άλλη φορά που θύμα και θύτης είχαν τηλεφωνική συνομιλία την οποία άκουσε η χήρα, ο άνδρας της είπε απευθυνόμενος προς τον δράστη: «Και τι θα με σκοτώσεις για 400 ευρώ»;

«Δεν μου έδινε ναρκωτικά»
Μετανιωμένος για ό,τι είχε συμβεί εμφανίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί ο 50χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος απέδωσε το τραγικό συμβάν στην αδυναμία – όπως είπε σύμφωνα με πληροφορίες- να συγκρατήσει τον εαυτό του εξαιτίας της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά.

«Πραγματικά λυπάμαι και μετανιώνω για την πράξη μου», είχε πει ο 50χρονος ο οποίος αποδέχτηκε για ακόμη μία φορά (το είχε κάνει και προανακριτικά) τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά συνέβησαν, τονίζοντας ωστόσο την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν εξαιτίας της στέρησης από τις ναρκωτικές ουσίες.

Ο 50χρονος είχε εξιστορήσει με κάθε λεπτομέρεια στην ανακρίτρια Ρόδου τα όσα είχαν συμβεί πριν το μοιραίο ραντεβού της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 2019 στην ερημική τοποθεσία στον Έμπωνα. Είχε μιλήσει για την έντονη λογομαχία που είχε με το θύμα εξαιτίας του ότι δεν του έδινε τα ναρκωτικά που ζητούσε και η οποία στάθηκε η αφορμή για να βρει τραγικό θάνατο ο 43χρονος.

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε και για τις ενέργειες που έκανε μετά τη δολοφονία, την εξαφάνιση του όπλου του εγκλήματος, του γιλέκου και των ρούχων του, αλλά και των κινητών τηλεφώνων του θύματος.

Ο 50χρονος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να απάντησε, πως το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να πάρει την ηρωίνη που τόσο απεγνωσμένα ζητούσε και μέσα σε ελάχιστα λεπτά συνήλθε και τότε αντιλαμβανόμενος τι είχε συμβεί προσπάθησε να εξαφανίσει οτιδήποτε θεωρούσε ότι θα τον ενοχοποιούσε.

Αυτό όμως αρχικά, διότι όπως τόνισε ο 50χρονος στη συνέχεια και με την προσαγωγή του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου άμεσα ομολόγησε την πράξη του και υπέδειξε τα πάντα στους αστυνομικούς.

Σε ό,τι αφορά αυτή του την ψυχολογική κατάσταση, ο 50χρονος είχε παραδεχτεί πως δεν είναι καθόλου καλή, εξαιτίας της για πολλά χρόνια εξάρτησής του από τα ναρκωτικά, και επικαλέστηκε προς επιβεβαίωση αυτού, την κατάθεση της συζύγου του θύματος, σύμφωνα με την οποία «δεν ήταν καλά στα μυαλά του» σε βαθμό που μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «επικίνδυνος».

Επίσης, αναφορικά με το κυνηγετικό όπλο, με το οποίο πήγε στο ραντεβού, είχε επαναλάβει ο 50χρονος, ότι είναι κοινό μυστικό και όλοι το γνωρίζουν στο χωριό πως το όπλο του το έχει συνεχώς μαζί του.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε προσθέσει, πως επειδή σε κάθε συνάντηση που είχε με τον 43χρονο το είχε μαζί του, εκείνος δεν παραξενεύτηκε στο μοιραίο ραντεβού για το όπλο και γι’ αυτό τον έβαλε στο αυτοκίνητό του για να πάνε σε παραπέρα σημείο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο 50χρονος ο οποίος στην απολογία του, από σεβασμό για την πράξη που έχει τελέσει δεν ανέφερε κάτι για τη μη προφυλάκισή του, πήρε τον δρόμο για τις φυλακές.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών