Αυξημένη κατά 10% αναμένεται η κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία

Αυξημένη κατά 10% αναμένεται η κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία

Αυξημένη κατά 10% αναμένεται η κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 984 ΦΟΡΕΣ

Στις περισσότερες αγορές, οι αεροπορικές θέσεις θα κυμανθούν στα φετινά επίπεδα

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κυμανθούν την επόμενη τουριστική περίοδο οι αεροπορικές θέσεις των ευρωπαϊκών αγορών για τη Ρόδο, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία απ’ όπου θα υπάρξει αύξηση τουλάχιστον 10%, ενώ και από τη Γερμανία τα πράγματα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με φέτος.

Αυτά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 τις πύλες της, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό εκθετών κι επισκεπτών απ’ όλη την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο προορισμός μας λαμβάνει αισιόδοξα μηνύματα για το 2024 ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ερχόμενη τουριστική περίοδος θ’ ανοίξει στο νησί μας εκτός απροόπτου γύρω στις 25 Μαρτίου 2024 δηλαδή μία εβδομάδα πριν το καθολικό Πάσχα, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα των διακοπών στο νησί για όσους το εγκατέλειψαν εσπευσμένα τον περασμένο Ιούλιο λόγω της φωτιάς.

Ερωτηθείς από τη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης που βρίσκεται στην Έκθεση, δήλωσε ότι από τη Μεγάλη Βρετανία τα πράγματα είναι πολύ θετικά, κάτι το οποίο ήταν ήδη γνωστό αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε πλήρως.

«Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι αυξημένες και οι προκρατήσεις πάνε πολύ καλά. Απ’ όπου έχουμε λάβει μηνύματα για τη Ρόδο είναι πολύ θετικά. Είμαστε αισιόδοξοι. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και φαίνεται ότι το 2024 θα είναι μία καλή χρονιά», δήλωσε.

Βέβαια, όλοι στην Έκθεση επισημαίνουν ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ επηρεάζει τη συγκεκριμένη αγορά, η οποία είναι παγωμένη αλλά δε θεωρούν ότι κινδυνεύει η σεζόν του 2024. Η Ρόδος ακόμη και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι ένας προορισμός που ξεχωρίζει λόγω της ασφάλειας που παρέχει.

Σε ό,τι αφορά τις last minute κρατήσεις, αυτές θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν πολλές αγορές καθώς και πολλούς τουρίστες όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ρόλο θα παίξει την επόμενη τουριστική περίοδο και η εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή που θα καθορίσει, τόσο το άνοιγμα όσο και την πορεία της σεζόν καθώς η Αίγυπτος με τα θέρετρα που διαθέτει καθώς και λόγω της θέσης της, ευρισκόμενη κοντά στις εμπόλεμες περιοχές είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Ο κ. Ματσίγκος
«Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι Βρετανοί δεν θα κάνουν περικοπές στα ταξίδια. Θα ταξιδέψουν. Ίσως κάνουν περικοπή στις μέρες και προσανατολίζονται στα all inclusive για να ελέγχουν τα έξοδά τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι θα προτιμήσουν, όχι την υψηλή περίοδο, λόγω των καιρικών συνθηκών και λόγω του ότι τότε είναι πιο ακριβά τα πακέτα.

Άρα η αρχή και το τέλος της σεζόν θα πάει καλύτερα.

Άλλη μία έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες κρατήσεις από τη Γερμανία και την Αγγλία θα γίνουν τον Ιανουάριο, αφού λήξουν οι γιορτές κι αφού «κάνουν ταμείο» στα οικονομικά τους οι πολίτες», δήλωσε επίσης στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος που κι εκείνος βρίσκεται στο Λονδίνο, αναφορικά με τις τάσεις που υπάρχουν για ταξίδια στη Μεγάλη Βρετανία, την κυριότερή μας αγορά.

Επίσης, όπως υπογραμμίζει, γενικά οι πωλήσεις μέχρι στιγμής πάνε καλύτερα από πέρυσι και παρότι είναι μικρά τα νούμερα ακόμα, οι τάσεις της αγοράς και η πρόβλεψη των αεροπορικών θέσεων από τους περισσότερους μεγάλους τουρ οπερέιτορ κάνουν λόγο για αύξηση.

Παράλληλα, αναφέρει, ότι τα μηνύματα από τη Γερμανία είναι λίγο καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η γερμανική αγορά θα πάει καλύτερα μέχρι και το τέλος της νέας σεζόν καθώς φέτος είχαμε μία μείωση της τάξης περίπου του 10%.

Μάλιστα σημειώνει, ότι πέρυσι υπήρχε ο φόβος της αύξησης στο κόστος της ενέργειας ενώ και τα πακέτα ήταν αυξημένα με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να προτιμήσουν κοντινούς προορισμούς και να μην κλείσουν διακοπές τέτοια εποχή.

Επειδή όμως τελικά, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη αύξηση στο κόστος της ενέργειας λόγω των καλών καιρικών συνθηκών κι επειδή οι πολίτες πιστεύουν ότι και φέτος η κατάσταση θα είναι ίδια, εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

«Παρά λοιπόν, τη μείωση των αφίξεων από Γερμανία, δεν έχουμε καμία μείωση των αεροπορικών θέσεων. Θα είμαστε στα περσινά επίπεδα από τη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία και την Ιταλία είχαμε μείωση αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτές τις αγορές καθώς κλείνουν διακοπές την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Ματσίγκος ενώ για τον πόλεμο στο Ισραήλ είπε, ότι εύχονται όλοι να μην επεκταθεί χρονικά και τοπικά.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε, ότι η Ρόδος βασίζεται πάντα στην παροχή ποιότητας σε προσιτή τιμή και ότι αυτό που φαίνεται είναι πως ό,τι και να συμβεί ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει. Είναι κάτι πλέον απαραίτητο και αναγκαίο, ίσως για λιγότερες μέρες, αλλά η «δίψα» για ταξίδια θα υπάρχει.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου