Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δ.σ. εκφράζουν οι εργαζόμενοι της «ΡΟΔΑ»

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δ.σ. εκφράζουν οι εργαζόμενοι της «ΡΟΔΑ»

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δ.σ. εκφράζουν οι εργαζόμενοι της «ΡΟΔΑ»

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 958 ΦΟΡΕΣ

Στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και της απόφασης που πήρε, κατά πλειοψηφία, για τη μεταφορά της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» στον δήμο (λόγω της εφαρμογής του νέου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών), εκπρόσωποι της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στην Επιχείρηση, παραχώρησαν, χθες το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου, στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου.


Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μανόλης Κοντουδάκης, απάντησε στα όσα είπε στην επίμαχη συνεδρίαση ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, αφήνοντας να διαφανεί η δυσαρέσκειά τους και προσάπτοντάς του προκατάληψη απέναντι στην Επιχείρηση και τους εργαζομένους.

Αρχικά, ο κ. Κοντουδάκης δεν έκρυψε την ικανοποίηση των εργαζομένων για την απόφαση του δ.σ., τονίζοντας ότι με την απόφαση της η νυν δημοτική αρχή και το δ.σ. σεβάστηκαν την επιθυμία τους κι αυτό που ζήτησαν από την πρώτη στιγμή και αποφάσισαν τη μεταφορά τους από την 1η Ιανουαρίου στον δήμο της Ρόδου ως δημοτικοί υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, όπως λέει το νομοσχέδιο. Επίσης, σημείωσε με νόημα ότι υπάρχουν... πολλές παρεξηγήσεις και παρερμηνείες των όσων λένε τον τελευταίο καιρό.

Ευχαρίστησε λοιπόν το δ.σ. για την απόφασή του, όπως και τους υπόλοιπους συμβούλους γι’ αυτό που ψήφισαν και είπε ότι πήγαν στη συνεδρίαση μόνο για να τοποθετηθούν και θα ήταν σεβαστή όποια απόφαση και να έπαιρνε το συμβούλιο. Είπε, στη συνέχεια, ότι αναγκάστηκαν να κάνουν δύο γενικές συνελεύσεις για το ίδιο θέμα, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν το ίδιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» να συμφωνεί με το νομοσχέδιο... για πρώτη φορά στην ιστορία, κάτι που εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους!

Στη συνέχεια, όμως, ανέφερε ότι δέχθηκαν αμφισβήτηση αφού τους ρώτησαν γιατί φοβούνται τώρα για τις θέσεις τους και όχι χρόνια πριν, καθώς και λέγοντάς τους ότι υπάρχουν κάποιοι... «πατερούληδες» που τους ξεγέλασαν για να πάρουν την απόφαση που πήραν. Και είπε ο κ. Κοντουδάκης επ’ αυτού: «Δεν ξέρω αν υπάρχουν “πατερούληδες”, δεν ξέρω ποιους εννοούν “πατερούληδες”... Αυτός που το ανέφερε αυτό είναι ο νέος δήμαρχος της Ρόδου, ο κ. Κολιάδης, για να μην κρυβόμαστε. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ», εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν ανάγκη από “πατερούληδες”». Αυτό που σκέφτονται κι αυτό που αποφασίζουν. Αυτό κάνουνε κι αυτό ζητάνε. Δεν ζητήσαμε από κανέναν ελεημοσύνη. Δεν ζητήσαμε από κανέναν να μας λυπηθεί και να κάνει αυτό που θέλαμε. Ζητήσαμε απλά να σεβαστούν αυτό που ήθελε η πλειοψηφία της γ.σ. Τώρα, αν πιστεύει κάποιος ότι υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μας ξεγέλασαν, μας είπαν ψέματα για να διαλέξουμε τον δήμο, εξαίρεση ή οτιδήποτε, μας συγχωρείτε αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο... Αυτό υποβιβάζει εμάς. Ποτέ δεν έχουμε κάνει κάτι που να μας έχει ζητήσει κάποιος για συμφέρον του. Πάντα ενεργούμε για το συμφέρον των εργαζομένων της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» και για το συμφέρον της Επιχείρησης».


Είπε, ακόμη, ότι δυστυχώς για τους ίδιους ως εργαζόμενους, αυτή τη φορά έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο πράγματα που αγαπούν πάρα πολύ: της οικογένειάς τους και της Επιχείρησης κι αυτό έκαναν, «όχι ελαφρά τη καρδία αλλά με πόνο ψυχής», όπως είπε και συμπλήρωσε ότι είναι οι τελευταίοι που θα ήθελαν να κλείσει η Επιχείρηση, να ιδιωτικοποιηθεί κ.λπ., όπως, όμως, και να μείνουν οι συνάδελφοί τους χωρίς δουλειά αφού εδώ και είκοσι χρόνια έχουν “χύσει αίμα” για τη “ΡΟΔΑ”.

«Είμαστε ένα πρότυπο Επιχείρησης σε όλη την Ελλάδα και όλοι οι εργαζόμενοι αισθανόμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό», είπε ακόμη ο πρόεδρος κι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά τους όταν ακούν ότι ιδιωτικοποιείται η Επιχείρηση εξαιτίας της απόφασης που πήραν αλλά κι όταν τους προσάπτουν ότι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι, επειδή απλά έτσι ήθελαν οι εργαζόμενοι και το μόνο που τους νοιάζει είναι οι θέσεις εργασίας τους και όχι το επιβατηγό κοινό, το νησί κ.λπ. Στο σημείο αυτό, δεν παρέλειψε να πει ότι πάντα ήταν εκεί όποτε τους χρειάστηκε το νησί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ενώ στήριζαν τις νέες ιδέες.

Στη συνέχεια, θέλησε να απαντήσει σε απορία που εκφράστηκε στη συνεδρίαση του δ.σ. για ποιον λόγο κινδυνεύουν τώρα οι θέσεις τους, αναφερόμενος πάλι σε ερώτημα που έθεσε ο κ. Κολιάδης - «έχω πλήρη επίγνωση του τι λέω, έχω πλήρη ευθύνη γι’ αυτά που λέω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντουδάκης. Είπε, λοιπόν, ότι δεν γνωρίζει γιατί έχει αυτή την απορία αφού η ανησυχία τους για τις θέσεις εργασίας τους υφίσταται εδώ και είκοσι χρόνια μιας κι έχουν ζήσει πράγματα που δεν τα περίμενε κανένας (σ.σ. περικοπές μισθών λόγω μνημονίων κ.λπ.).

Θύμισε, ακόμη, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και είκοσι χρόνια είναι η έλλειψη προσωπικού, η απαξίωση μίας δημοτικής επιχείρησης-πρότυπο γιατί όταν φώναζαν ότι σε μερικά χρόνια θα υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία αυτής της Επιχείρησης, δεν τους έδινε κανένας σημασία. «Μόνοι μας τα λέγαμε, μόνοι μας τ’ ακούγαμε», είπε αναφέροντας ότι προσπάθειες έγιναν αλλά ευθύνεται η κεντρική διοίκηση αφού από 187 εργαζόμενους έχουν φθάσει να είναι 45!

Είπε, επίσης, ότι ποτέ δεν παραπλάνησαν κανέναν και υπενθύμισε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης γενικής συνέλευσης ήταν 45-0 και της δεύτερης 38-1. Μάλιστα, ανέφερε, ότι πήγαν σε δεύτερη επειδή σε μία συνάντηση που είχαν με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, τους είπε τι σκοπεύει να κάνει όταν αναλάβει. Όπως εξήγησε, αυτό είναι σεβαστό και οι ίδιοι είναι για κάθε δήμαρχο εκεί να βοηθήσουν. Ειπώθηκε, ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Κοντουδάκη, ότι ο νυν δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, στο δ.σ. πήρε την απόφαση να ιδιωτικοποιήσει τη «ΡΟΔΑ» και ανέφερε ότι αυτοί που τα λένε αυτά είναι άνθρωποι που έχουν άγνοια.

Αφού όπως είπε, η ιδιωτικοποίηση έχει ξεκινήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον, αναφέροντας ως παράδειγμα τους εξωτερικούς συνεργάτες στα μηχανουργεία της επιχείρησης, αφού έχουν μείνει 2 μηχανικοί για σαράντα λεωφορεία, όπως και τη συμφωνία με επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα εισιτήρια και παίρνει ποσοστό. Διεμήνυσε, ακόμη, ότι οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης δεν θα πάρουν μέρος σε καμία κόντρα.

Σχετικά μ’ αυτό που ειπώθηκε για «ταφόπλακα» της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ», απάντησε ότι την «ταφόπλακα» αυτή την έβαλαν όλοι τους τα τελευταία τουλάχιστον 25 με 30 χρόνια αφού το πρόβλημα αυτό υπάρχει και όλοι είναι ενημερωμένοι επομένως κανένας δεν μπορεί να πει «δεν ήξερα».

Για το, ότι «καταστράφηκε η «ΡΟΔΑ» γιατί πάει στον δήμο» ή το «έκλεισε η ιστορική Επιχείρηση», όπως είπε, μπορεί να κλείσει και να γίνει διεύθυνση συγκοινωνίας. Αναρωτήθηκε όμως γιατί δεν μπορεί να δουλέψει με αυτή τη μορφή στον δήμο και να έχουμε συνέχεια αυτή την «καραμέλα». Αυτό που θέλουν είναι από τις αρχές του χρόνου να καθίσουν κάτω μαζί με τους υπευθύνους του δήμου και να δουν πώς θα δουλέψει η Επιχείρηση και να είναι λειτουργική.

Απάντηση έδωσε, ακόμη, στον κ. Κολιάδη και για το «να διαλέξουν πώς θέλουν να πεθάνουν», λέγοντας ότι δεν θέλουν να πεθάνουν και δεν πρόκειται, γιατί δεν έχουν παραδώσει ποτέ «τα όπλα τους». Είπε, ακόμη, ότι δεν γνωρίζουν και δεν είναι δική τους δουλειά να απαντήσουν αν η «ΡΟΔΑ» θα εξακολουθήσει να έχει το συγκοινωνιακό έργο όπως πριν και ότι αυτό «τώρα το θυμήθηκαν. Τόσα χρόνια πού ήταν όλοι αυτοί... που τρέχαμε οι εργαζόμενοι μόνοι μας;». Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Παρασκευάς είπε ότι δεν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Κολιάδης και ότι θα εξακολουθήσει να έχει τις γραμμές μετά τη μεταφορά της στον δήμο.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανησυχία τους, είπε ότι αυτό που εξηγούσαν είναι ότι μία Κοινωφελής Επιχείρηση όταν διαλυθεί θα μεταφερθεί στον δήμο εφόσον αυτός αναλάβει το έργο της ωστόσο κάθε μέρα βγαίνουν καινούργιοι νόμοι. Επίσης, ανέφεραν πολλά παραδείγματα στο παρελθόν, που άλλαξαν πολλά μέσα σε μία νύχτα, λέγοντας ως παράδειγμα τη δημοτική Αστυνομία, οπότε αυτό τους δημιουργεί ανασφάλεια.

Τέλος, σχετικά με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, είπε ότι τους έκανε εντύπωση ότι ήταν πάρα πολύ ενημερωμένος όταν τους επισκέφθηκε μόλις ανακηρύχθηκε ότι, αφιέρωσε τρεις ώρες μαζί τους και ότι ενημερώθηκε για το τι είπαν στη γ.σ. αλλά διαστρεβλωμένα ενώ διέψευσε ότι καταφέρθηκε εναντίον του. Επιπλέον, τόνισε ότι απλά μετέφερε στο Σώμα ό,τι του είχε πει. Είπε, ακόμη, ότι από την ημέρα που εξελέγη ο κ. Κολιάδης διαπιστώνει προκατάληψη απέναντι στο Σωματείο, τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ» ή ακόμα και στον ίδιο αφού δεν γίνεται να λέει κάτι ο ίδιος και συνέχεια να παρεξηγείται.

Καταγγελία
Τέλος, ο κ. Κοντουδάκης απάντησε σχετικά με καταγγελία που έγινε στην ΕΡΤ Ρόδου σύμφωνα με την οποία συμβασιούχος της Επιχείρησης έχει παρακρατήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και είπε ότι το γνωρίζουν, ότι δεν θυμάται το ποσό αλλά είναι αρκετά-κάποιες χιλιάδες ευρώ, όπως λένε. Είπε, λοιπόν, ότι ισχύει αλλά λόγω των τελευταίων εξελίξεων υπήρξε καθυστέρηση για να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες-σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες απουσιάζουν ο διευθυντής, ο πρόεδρος, το τμήμα προσωπικού και ο λογιστής της Επιχείρησης σε σεμινάριο για τη μεταφορά της στον δήμο και όταν επιστρέψουν θα υπάρξουν εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»