Για διακεκριμένες κλοπές θα δικαστούν δύο αλλοδαποί

Για διακεκριμένες κλοπές θα δικαστούν δύο αλλοδαποί

Για διακεκριμένες κλοπές θα δικαστούν δύο αλλοδαποί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1023 ΦΟΡΕΣ

Δύο αλλοδαποί από την Αλγερία και τη Λιβύη θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, κατηγορούμενοι για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές τις οποίες φέρονται να είχαν διαπράξει σε Ρόδο και Αθήνα το καλοκαίρι του 2018.

Πρόκειται για τις εφέσεις που έχουν ασκήσει οι δύο αλλοδαποί ηλικίας 26 και 29 ετών, κατά της απόφασης που έλαβε το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτόδικο δικαστήριο), πριν από τρία χρόνια και με την οποία καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ έκαστος, με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται κι ένας 30χρονος από την Αλγερία, στον οποίο επιβλήθηκε η ίδια ποινή από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 30χρονος από την Αλγερία, ο 29χρονος από τη Λιβύη και ο 26χρονος επίσης από Λιβύη, φέρονται ότι στις 28 Απριλίου 2018 αφαίρεσαν από ημεδαπή ένα κινητό τηλέφωνο.

Στη συνέχεια, στη Ρόδο, στις 23 Ιουνίου αφαίρεσαν από σπίτι αλλοδαπού ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και από τη σύζυγό του ένα κινητό τηλέφωνο.

Στις 18 Ιουνίου 2018 στην Παλιά Πόλη της Ρόδου αφαίρεσαν από σταθμευμένο φορτηγό ένα τσαντάκι που περιείχε ένα κινητό τηλέφωνο και τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Στις 25 Ιουνίου στην πλατεία Κύπρου αφαίρεσαν από άλλο σταθμευμένο στη περιοχή όχημα, διάφορα προσωπικά έγγραφα (δελτίο ταυτότητας, δίπλωμα, διαβατήριο, πιστωτικές κάρτες κ.ά.)

Επίσης, στην κατοχή των δραστών σε έρευνα που έγινε στον χώρο όπου διέμεναν στις 28 Ιουνίου 2018 βρέθηκαν διάφορες πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια, τσάντες, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές και άλλα.

Κατά την ίδια έρευνα εντοπίστηκαν και 19 πλαστές ταυτότητες Ιταλίας, διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα που δεν ανήκαν στους ιδίους, πλαστά δελτία αιτούντος ασύλου κ.ά.

Τον Μάιο του 2019 η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο και έκρινε ένοχους τους τρεις αλλοδαπούς για τις κλοπές και επέβαλε για την πράξη αυτή ποινή κάθειρξης 7 ετών στον καθένα, ενώ ένοχους τους έκρινε και για σύσταση συμμορίας (μετέτρεψε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης) και τους καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών έκαστος.

Επίσης με την ίδια απόφαση καταδικάστηκαν και για παράνομη κατοχή γνήσιου διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Δηλαδή κατά συγχώνευση το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ, στον καθένα.

Ωστόσο ο ένας εξ αυτών προσέφυγε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής που του έχει επιβληθεί, και να αφεθεί ελεύθερος έως την εκδίκαση της έφεσής του.

Το δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2019 έκανε δεκτή την αίτηση κι έτσι ο αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ακολούθως τον Ιανουάριο του 2020, οι άλλοι δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι προσέφυγαν στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας κι αυτοί να αφεθούν ελεύθεροι έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο (αναστολή εκτέλεσης απόφασης).

Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις των δύο αλλοδαπών, αλλά αποφάσισε οι εφέσεις τους -ως προς την ποινή που τους έχει επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο- να έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Έτσι, οι δύο αλλοδαποί άσκησαν εφέσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στις 13 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες