Εκκίνηση σήμερα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και οι Δωδεκανήσιοι είναι παρόντες!

Εκκίνηση σήμερα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και οι Δωδεκανήσιοι είναι παρόντες!

Εκκίνηση σήμερα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και οι Δωδεκανήσιοι είναι παρόντες!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1258 ΦΟΡΕΣ

Η αντίστροφη μέτρηση σταματά και σήμερα στις 9.00 δίδεται η εκκίνηση στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ο φετινός επετειακός αγώνας μάλιστα, συνδυάζεται με δύο σημαντικές εξελίξεις. Έχουμε την επιστροφή των ελίτ ξένων δρομέων με δυνατά ονόματα από την παραδοσιακή δύναμη των δρόμων, την Κένυα και τη διεξαγωγή παράλληλα του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μαραθωνίου.

Στη γραμμή της εκκίνησης σήμερα θα σταθούν μεταξύ άλλων ο Edwin Kiprop Kiptoo που έχει την καλύτερη επίδοση από τους συμμετέχοντες. Ο Κενυάτης δρομέας έχει ατομικό ρεκόρ 2:06.52 από τον περσινό μαραθώνιο στο Αμβούργο, όπου είχε καταλάβει την 7η θέση. Φέτος ήταν 3ος στον μαραθώνιο στο Μεξικό.


Ο Rhonzas Lokitam Kilimo, με ατομικό ρεκόρ 2:08.08 από τον φετινό μαραθώνιο στο Αμβούργο, όπου είχε καταλάβει την 5η θέση. Ο 27χρονος Κενυάτης έχει πολλές επιτυχίες κυρίως, στον ημιμαραθώνιο, όπου ήταν 2ος το 2023 στη Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό και 1ος το 2022 και νικητής την ίδια χρονιά στη Ντάκα.

Ακόμη οι Κενυάτες Bernard Kipsang Chumba (2:10.33) 5ος φέτος στον μαραθώνιο του Μαρακές και 3ος το 2022 στο μαραθώνιο του Σάο Πάολο, o Henry Tukor Kichana που ειδικεύεται στα 5.000μ. (14.35.90) και θα δοκιμάσει στον μαραθώνιο, ο Rugut Kipchumba (2:32.21) που επιστρέφει μετά το 2021 που είχε τρέξει τον μοναδικό μαραθώνιο στην Τανζανία. Τέλος, μετέχουν δύο ακόμη αθλητές από την Αφρική, ο Felicien Muhitira από τη Ρουάντα με 2:10.58 ατομική επίδοση που είχε σημειώσει το 2019 στη Ρώμη, την ίδια χρονιά που είχε τρέξει στον μαραθώνιο της Αθήνας και είχε πάρει τη 2η θέση και ο Simon Rugut Kipngetich από την Ουγκάντα (2:14.08). Φυσικά στην εκκίνηση θα βρίσκεται και ο Βραζιλιάνος Βάντερλεϊ ντε Λίμα, που στα 54 του επιστρέφει 19 χρόνια μετά τη «δραματική» κούρσα του και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, διεξάγεται και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου, με δύο δυνατούς δρομείς, με καλές επιδόσεις να διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο. Πρόκειται για τον Τούρκο Yavus Agrali (2:10.41, 2020 Σεβίλλη), ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του το 2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, όπου είχε καταλάβει την 51η θέση. Το «παρών» θα δώσει και ο ο Ρουμάνος Ilie- Alexandru Corneschi (2:13.39), ο οποίος ήταν νικητής πέρυσι στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και είχε μετάσχει την ίδια χρονιά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο (38ος 2:18.59).

Από τους βασικούς αντιπάλους τους θα είναι και οι Έλληνες πρωταθλητές, Χαράλαμπος Πιτσώλης και Κώστας Σταμούλης, που είναι και τα φαβορί και για την εγχώρια «κόντρα» για τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο πρώτος, που έχει ρεκόρ 2:21.23, είναι ο περσινός νικητής και ο δεύτερος έχει ρεκόρ 2:25.37 και έχει δείξει τη φετινή σεζόν ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Πιτσώλης θέλει τη δεύτερη νίκη του στην 5η του φορά που τρέχει στην αυθεντική διαδρομή και ο Σταμούλης θα προσπαθήσει για την πρώτη του νίκη, έχοντας κατακτήσει πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών έχουν δηλώσει συμμετοχή 79 δρομείς. Εκτός από τους Πιτσώλη και Σταμούλη, ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του πρωταθλητή στον Ημιμαραθώνιο και έμπειρου δρομέα, Παναγιώτη Καραΐσκου, του Λάμπρου Μαλτέζου, του Γιάννη Ζερβάκη, του Γιώργου Τάσση, ενώ θα τρέξουν και δύο παλιοί πρωταθλητές ο Χριστόφορος Μερούσης και ο Μιχάλης Παρμάκης.

*Από τα Δωδεκάνησα θα έχει παρουσία ο Συμιακός Μιχάλης Χατζηιωάννου (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009) που θα προσπαθήσει για μια επίδοση κάτω από τις 2 ώρες και 30 λεπτά. Παρόντες επίσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα είναι ο Μανώλης Τσίκνης (Εύδαμος Κω) και ο Θωμάς Μανούσος (Παναθηναϊκός), ενώ φαβορί για να μπει στα μετάλλια στις Γυναίκες παραμένει η Ράνια Ρεμπούλη από τη Λέρο, που αγωνίζεται με τα χρώματα του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009.

Σήμερα επίσης, διεξάγονται τα 5χλμ. με τη συμμετοχή του περσινού νικητή, Νέστορα Κολιού, αλλά και του Γιώργου Σταμούλη, ικανού δρομέα που ήταν 5ος το 2022.

Η διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών
Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.


Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μία κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό.

Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

Το σημερινό πρόγραμμα:
08.15: 5χλμ STOIXIMAN
Συμπεριλαμβάνεται: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 5χλμ EOA Κωφών)
09.00: Διεθνής Αυθεντικός Μαραθώνιος, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ και Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ
09.15: Αγώνες Δρόμου Παιδιών σε δήμους κατά μήκος της Αθήνα – Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας (Ύψος Βουλής)
10.15: Αγώνας Δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS (SOH) 1200μ
10.30: Αγώνας Δρόμου Παιδιών 1200μ

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”

Κλεάνθης Παραδεισίου: «Διαζύγιο» με Κώστα Καλημέρη

Στην 22η Ανάβαση Κύμης «Γιάννης Ηλιόπουλος» ο Ματθαίος Μπουρλίδης