Μιχάλης Χατζηιωάννου και Ράνια Ρεμπούλη, ξανά ανάμεσα στους κορυφαίους του Μαραθώνιου της Αθήνας!

Μιχάλης Χατζηιωάννου και Ράνια Ρεμπούλη, ξανά ανάμεσα στους κορυφαίους του Μαραθώνιου της Αθήνας!

Μιχάλης Χατζηιωάννου και Ράνια Ρεμπούλη, ξανά ανάμεσα στους κορυφαίους του Μαραθώνιου της Αθήνας!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1529 ΦΟΡΕΣ

Ο 40ός επετειακός Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, πέρασε στην ιστορία με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, μεταφέροντας, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης.

Τα μετέφεραν στα πλήθη που παρακολούθησαν τον αγώνα, από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο την περασμένη Κυριακή, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλους τους φιλάθλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της τηλεοπτικής εικόνας, οι δεκάδες χιλιάδες δρομείς που πήραν μέρος και στον φετινό αγώνα.

Περισσότεροι από 70.000 έτρεξαν σε 5.000 μ., 10.000 μ., στον παιδικό αγώνα των 1.200 μέτρων και φυσικά στον Μαραθώνιο το διήμερο των φετινών εκδηλώσεων, που συνοδεύτηκαν από μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με κορύφωση το 2ο Authentic Talks στο Ωδείο Αθηνών.

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί της πολυσύχναστης και ταλαιπωρημένης πρωτεύουσας πάγωσαν για 48 ώρες για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, που πρόσθεσε στην Αθήνα χρώμα, ρυθμό και χαμόγελα ικανοποίησης για την ολοκλήρωση μιας τιτάνιας προσπάθειας.

Ο ΣΕΓΑΣ εξασφάλισε και στη διοργάνωση του 2023 τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όσες και όσους φόρεσαν την αθλητική περιβολή τους και τίμησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένος και φέτος ο αγώνας, στη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τη δολοφονία του.

Φαινομενικά, σύμμαχος ήταν και ο γαλάζιος αττικός ουρανός, αλλά οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, δεν ευνόησαν την επίτευξη υψηλών επιδόσεων…

Μολοταύτα, μετά και την επιστροφή των ελίτ αθλητών για πρώτη φορά μετά το 2019, ο Κενιάτης Έντουιν Κίπροπ Κίπτου έκανε ρεκόρ διαδρομής με επίδοση 2:10.34, καταρρίπτοντας αυτήν του συμπατριώτη του Φίλιξ Κιπτσιρτσίρ Καντί, που είχε τερματίσει σε 2:10.37 στη διοργάνωση του 2014.

Ξεχωριστή στιγμή στον 40ό Μαραθώνιο η συμμετοχή του Βραζιλιάνου Βαντερλέι Κορντέιρο Λίμα, ο οποίος είχε κατακτήσει, με περιπετειώδη τρόπο, το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη διαδρομή δεν ήταν το μοναδικό ρεκόρ του ΑΜΑ 2023, αφού καταρρίφθηκε κι αυτό των περισσότερων τερματισάντων, με τον τελικό αριθμό να ξεπερνά τις 17.000.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο οικολογικό αποτύπωμα του φετινού Μαραθώνιου, καθώς, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τσάντες με τον ιματισμό των συμμετεχόντων παράχθηκαν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμο υλικό, καθιστώντας τον εθνικό αγώνα ως έναν από τους πλέον «πράσινους» παγκοσμίους.

Στο καθαρά αγωνιστικό, με τους Μιχάλη Χατζηιωάννου και Ράνια Ρεμπούλη να τερματίζουν ψηλά
Ο Έντουιν Κίπροπ Κίπτου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και συνδύασε τη νίκη του στη διοργάνωση με μία μεγάλη επίδοση.

Ο Κενυάτης αθλητής τερμάτισε σε 2.10.34 και βελτίωσε το 2.10.37 του Φέλιξ Κάντι από το μακρινό πλέον 2014. Πανελληνιονίκης για πρώτη φορά στην καριέρα του ήταν ο Παναγιώτης Καραΐσκος με 2.22.37, που είναι η καλύτερη επίδοση του στην αυθεντική διαδρομή. Μεγάλη «μάχη» έγινε στη δεύτερη θέση, με τους Κιλίμο και Μουχιτίρα να μπαίνουν μαζί και τελικά να τερματίζουν σε 2.12.36.

Από τα πρώτα μέτρα της κούρσας δημιουργήθηκαν δύο γκρουπ δυναμικότητας με τους Κενυάτες μπροστά και μια ομάδα πέντε Ελλήνων να ακολουθούν από πίσω.

Ο Καραΐσκος κατάφερε φέτος αυτό που δεν μπόρεσε τα προηγούμενα χρόνια και κάνοντας σωστή κατανομή των δυνάμεων του, έφτασε στην κορυφή, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική του κατάσταση.

Ο νικητής του 2022 Χαράλαμπος Πιτσώλης τερμάτισε δεύτερος σε 2.23.34 και στην τρίτη θέση ήταν ο Γιώργος Μίνος με 2.23.56.

Όσον αφορά τους Δωδεκανήσιους, ο Μιχάλης Χατζηιωάννου από τη Σύμη που αγωνίστηκε για λογαριασμό του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, πήρε την 9η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και την 18η στο σύνολο με ατομικό ρεκόρ και 2.30.44.

Μετά το τέλος του αγώνα μάλιστα, ο αθλητής από τη Σύμη ανήρτησε την παρακάτω δήλωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Ξέρω ότι αυτή τη φορά έδωσα κάτι παραπάνω απ’ αυτό που είχα να δώσω.

Αυτό είναι ο μαραθώνιος, να μη μπορεί το σώμα, αλλά η ψυχή να σε σπρώχνει προς το τέρμα. Πόνος , υπομονή, επιμονή, συναίσθημα, αγωνία, αγάπη, θάρρος, ψυχή και πάνω απ’ όλα πίστη.

Η αγάπη του κόσμου σε όλη τη διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας ήταν η ανταμοιβή μου. Δεν αλλάζω με τίποτα όλο αυτό το συναίσθημα! Σας ευχαριστώ όλους».

Ο Ροδίτης Θωμάς Μανούσος ως δρομέας του Παναθηναϊκού σημείωσε χρόνο 2.55.52, ενώ ο Μανώλης Τσίκνης από τον Εύδαμο Κω με συμμετοχή επίσης στο Πανελλήνιο, είχε επίδοση 2.59.13.

Οι έξι πρώτοι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος
Καραΐσκος (ΠΓΣ) 2.22.37

Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός) 2.23.34

Μίνος (ΟΣΦΠ) 2.23.56

Μπουρίκας (ΠΑΟ) 2.26.53

Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου) 2.28.05

Μενής (ΑΟ Παλαιού Φαλήρου) 2.29.39

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης ήταν νικητής στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου με 2.23.34, δεύτερος με 224.36 ήταν ο Αλεξάντρου Κορνέτσκι (Ρουμανία) με 2.23.34 και τρίτος ο Τούρκος Γιαβούς Αγκραλί με 2.25.39.

Πολύ καλός αγώνας έγινε και στον μαραθώνιο των γυναικών με τη Σουκαϊνά Ατανάνε (Μαρόκο) να επικρατεί και να κόβει εκείνη το νήμα στον τερματισμό με 2.31.53. Δεύτερη πίσω της ήταν η Καρολίν Τζέπτσιρτσιρ με 2.32.19, που προσπάθησε μέχρι τέλους να διεκδικήσει τη νίκη.

Τρίτη στη γενική κατάταξη και πρώτη Ελληνίδα ήταν η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που στη μεγάλη επιστροφή της στον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξεχώρισε. Την Ελληνίδα περίμεναν στον τερματισμό ο σύζυγος και το παιδί τους για να την αγκαλιάσουν. Η αθλήτρια του Γιάννη Περίφανου πέτυχε 2.43.20 και επέστρεψε δυναμικά στην αγαπημένη της απόσταση.

Δεύτερη με πολύ καλή παρουσία ήταν η ανερχόμενη Σταματία Νούλα με 2.46.53 που κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στη διοργάνωση. Η τριάδα στο αγώνισμα έκλεισε με την Παναγιώτα Βλαχάκη με 2.51.56.

Όσον αφορά τη Ράνια Ρεμπούλη από τη Λέρο που εκπροσώπησε τον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, δεν πέτυχε φέτος μία επίδοση που θα της έδινε μία θέση στο βάθρο, όπως στην περασμένη διοργάνωση, αφού με 2.58.56 τερμάτισε 5η.

Οι έξι πρώτες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) 2.43.20

Νούλα (ΝΓΣ Ηρακλής) 2.46.53

Βλαχάκη (ΓΑΣ Ιλισσός) 2.51.56

Παναγιωτοπούλου (ΓΣ Αμαρουσίου) 2.55.31

Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009) 2.58.56

Πασπάτη (ΓΑΣ Ιλισός) 3.01.38

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Γυναικών
Παράλληλα με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και τον διεθνή αγώνα έγινε και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Μαρινέλα Νίνεβα (Βουλγαρία) με 2.47.42, στη δεύτερη η Άνα Γιουσούποβα (Αζερμπαϊτζάν) με 2.49.54 και στην τρίτη η Ρουμάνα Αντέλα Παουλίνα Ντιμιτρέσκου με 2.54.20.

«Χάλκινη» η Ντενίσα Μπάλλα στο 5άρι
Συνεπείς στο ραντεβού τους με το κορυφαίο γεγονός της πόλης ήταν και φέτος χιλιάδες δρομείς απ’ όλη τη χώρα. Τα 5χλμ. STOIXIMAN ήταν η απόσταση με την οποία άνοιξε ο 40ος Επετειακός Μαραθώνιος Αθήνας, αυτή που χρωμάτισε τους δρόμους από το Σύνταγμα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο.

Ο Νέστορας Κολιός συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις στη σεζόν και αναδείχθηκε νικητής στην απόσταση με 14.48, τίτλο που απέσπασε και το 2022. Στη δεύτερη θέση στο αγώνισμα τερμάτισε ο Γιώργος Κύρτσης με 14.55 και στην τρίτη ο Ορφέας Ιωάννου με 14.55.

Η Μαρία Κάσσου σ’ έναν αγώνα στα μέτρα της, κατάφερε να υπερασπιστεί την περσινή της νίκη τερματίζοντας σε 16.46.

Η αθλήτρια έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό την προετοιμασία της για την επόμενη χρονιά και ακόμη δεν είναι στην επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Μελίσσα Αναστασάκη με 16.55 και το χάλκινο η Ροδίτισσα Ντενίσα Μπάλλα με 17.03.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”

Κλεάνθης Παραδεισίου: «Διαζύγιο» με Κώστα Καλημέρη

Στην 22η Ανάβαση Κύμης «Γιάννης Ηλιόπουλος» ο Ματθαίος Μπουρλίδης