Σε πορεία καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών με αφορμή τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Σε πορεία καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών με αφορμή τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Σε πορεία καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών με αφορμή τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1934 ΦΟΡΕΣ

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 17:30

Από τον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ!

Βρισκόμαστε μισό αιώνα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε μια εποχή όπου οι διεκδικήσεις και τα συνθήματα που ακούγονταν τότε είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. 50 χρόνια αργότερα τιμάμε τους αγωνιστές του τότε, συνεχίζοντας να υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά τους και τις διεκδικήσεις τους. Κατ’ επέκταση δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στα δεκάδες παιδιά που χάνουν καθημερινά την ζωή τους στη Γάζα. Συσπειρωνόμαστε με τα ποτάμια λαού από όλο τον κόσμο, αλλά και από την χώρα μας που διαδηλώνουν υπέρ της ελευθερίας της Παλαιστίνης φωνάζοντας “Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Απεμπλοκή της χώρας από τη σφαγή”!

Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει ότι όταν όλοι μαζί συντονιζόμαστε στον αγώνα για τα δικαιώματα μας και τις αξίες μας κανένας δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο. Εξάλλου αυτό είναι και ένα από τα βασικά συμπεράσματα τις ιστορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου την οποία τιμάμε σε λίγες ημέρες. Έτσι και σήμερα η οργή και η αγανάκτηση για όσα ζούμε μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο οργανωμένο κίνημα διεκδίκησης και αγώνα για να μπουν μπροστά οι σύγχρονες ανάγκες μας, να αντιπαρατεθούμε στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Όταν η ελπίδα φαίνεται να χάνεται και οι σκιές της απόγνωσης φαίνονται μεγάλες, είναι μέσα από τις ενωμένες και οργανωμένες προσπάθειες του λαού που αναδύεται το φως. Αυτός ο συλλογικός αγώνας πρέπει να γίνεται τρόπος ζωής εάν θέλουμε να κερδίζουν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της χώρας μας, η αποστολή πολεμικών υλικών, η αξιοποίηση στρατιωτικών βάσεων και άλλων υποδομών.Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες, γεμάτες με αμέτρητους κινδύνους που απορρέουν από την εκτεταμένη σύγκρουση και τις πολύπλευρες συνέπειες που έχουν ήδη εκδηλωθεί σε διάφορους τομείς. Σε συνεργασία με τη συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ, η εμπλοκή της κυβέρνησης δεν δίνει προτεραιότητα στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των μονοπωλίων για μοίρασμα της λείας.

Δεν βάζουμε τις παρωπίδες που θέλουν ακούγοντάς τα δικά τους fake news. Στεκόμαστε δίπλα στους συνάδελφους μας που εξέφρασαν τη στήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό και τώρα διώκονται για αυτό. Συντασσόμαστε με τους φαντάρους που δηλώνουν κατά της σφαγής στην Γάζα και της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτήν και απειλούνται για αυτό.

Το σύνθημα ψωμί-παιδεία-ελευθερία είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ταυτίζεται με τους δικούς μας αγώνες για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης αλλά και του συστήματος που εξυπηρετεί. Συνάδει με τον αγώνα μας για πτυχία με αξία και δουλειές με δικαιώματα

Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να καταδικαστεί αυτή η πολιτική που θεωρεί τις ανάγκες μας έξοδα. Είναι απαράδεκτο να διατίθεται σημαντικό χρηματικό ποσό για σχέδια του ΝΑΤΟ και επιχειρηματικά εγχειρήματα στα πανεπιστήμια, δωράκια στα κανάλια και τους εφοπλιστές, ενώ το κόστος σπουδών να αυξάνεται συνεχώς. Το Πανεπιστήμιό μας σε καμία περίπτωση δε καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για αξιοπρεπή και δωρεάν σίτιση, οι εστίες φιλοξενούν πολύ λιγότερους από όσους πραγματικά χρειαζόμαστε δωμάτιο και οι συνθήκες διαβίωσης κατά καιρούς αποδεικνύονται ακατάλληλες, όπως έχουμε αποκαλύψει πολλές φορές. Αναλώσιμα απαραίτητα για τα μαθήματα μας είναι πανάκριβα και δε παρέχονται, ορισμένα μαθήματα δε γίνονται λόγω πάγιων ελλείψεων σε καθηγητές. Η ΕΒΕ που αφήνει χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ σε συνδυασμό με την συνεχή υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μας, το κόστος ζωής και σπουδών οδηγεί τα τμήματα μας σε παρακμή συγχωνεύσεις η ακόμα και κλείσιμο με μαθηματική ακρίβεια.

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία!

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στη σφαγή στη Γάζα. Να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς. Καμία εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο. Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα. Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Δώστε λεφτά για υποδομές, εστίες, καθηγητές και όχι για το ΝΑΤΟ.
  • Καμία συνεργασία των Ιδρυμάτων με το ΝΑΤΟ, καμία έρευνα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές! Όχι στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Καλούμε σε πορεία με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17/11/23 και ώρα 17:30 έξω από τις καμάρες του Πανεπιστημίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου