«Βαριές» ποινές σε τρεις άνδρες για τη μεταφορά αλλοδαπών στα νησιά μας από τα τουρκικά παράλια

«Βαριές» ποινές σε τρεις άνδρες για τη μεταφορά αλλοδαπών στα νησιά μας από τα τουρκικά παράλια

«Βαριές» ποινές σε τρεις άνδρες για τη μεταφορά αλλοδαπών στα νησιά μας από τα τουρκικά παράλια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1138 ΦΟΡΕΣ

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε τρεις αλλοδαπούς που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε δομημένη εγκληματική οργάνωση που μεταφέρει παράνομους αλλοδαπούς από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Πρόκειται για έναν 30χρονο από το Αφγανιστάν, έναν 21χρονο από το Ιράν και έναν 32χρονο από την Τουρκία, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί σε αλιευτικό σκάφος που έμεινε ακυβέρνητο το καλοκαίρι του 2022 ανοικτά της Καρπάθου.

Στο ίδιο σκάφος βρίσκονταν και 31 αλλοδαποί που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία και μάλιστα όπως είχαν δηλώσει, είχαν πληρώσει στους διακινητές που διαμένοντες στη Τουρκία, χρηματικά πόσα που κυμαίνονταν από 9.000 έως 10.000 δολάρια κατ’ άτομο.

Χθες οι τρεις διακινητές δικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (μετά από διακοπή από τις 9 Νοεμβρίου) και κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της συμμορίας (μετατράπηκε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης), ενώ ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε αυτό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μόνο για τον 21χρονο από το Ιράν.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στον 30χρονο από το Αφγανιστάν συνολική ποινή κάθειρξης 66 έτη και 6 μήνες (εκτιτέα τα 20 χρόνια), στον 21χρονο από το Ιράν συνολική ποινή κάθειρξης 66 έτη και 9 μήνες (εκτιτέα τα 20 χρόνια) και στον 32χρονο Τούρκο συνολική ποινή κάθειρξης 166 έτη και 6 μήνες καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 3.201.000 ευρώ.

Και για τους τρεις καταδικασθέντες οι εφέσεις δεν έχουν αναστέλλουσα δύναμη.
Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Μαρία Μανώλακα, Μύριαμ Νεοφύτου και Αλέξανδρος Γεωργούλης.

Για τους αλλοδαπούς όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 9 το πρωί στις 27 Ιουλίου 2022 οπότε και εντοπίστηκε ακυβέρνητο το αλιευτικό με τους αλλοδαπούς (μεταφερόμενους και διακινητές συνολικά 34 άτομα) νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Συγκεκριμένα όπως είχε ανακοινώσει και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, εντοπίστηκαν τριάντα τέσσερις αλλοδαποί να επιβαίνουν σε Α/Κ σκάφος και περισυνελέγησαν από Φ/Γ πλοίο, σημαίας Λιβερίας.

Ακολούθησε η μετεπιβίβασή τους σε Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και η μεταφορά τους στη Λέρο.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που διεξήχθη από τη Λιμενική Αρχή Λέρου με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), προέκυψε η εμπλοκή (03) διακινητών εκ των (34) αλλοδαπών οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Οι ανωτέρω διακινητές είχαν τη διακυβέρνηση του σκάφους, κατά τη διάρκεια της παράνομης μεταφοράς, κατέχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τις διάφορες ενέργειες-εργασίες πάνω στο σκάφος.

Ειδικότερα οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία καταβάλλοντας, σε διακινητές διαμένοντες στη Τουρκία, χρηματικά πόσα που κυμαίνονταν από 9.000 έως 10.000 δολάρια κατ’ άτομο.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Λέρου, επεξεργάστηκε εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών

Θάνατος 68χρονης λουόμενης στη Ρόδο

Σε φυλάκιση ενός έτους 44χρονος για παρενόχληση ανήλικης

Για οπαδική βία θα δικαστεί 43χρονος

Φυλάκιση 20 ετών σε Τούρκο για τη μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Αθώοι οι δύο αλλοδαποί που ήταν κατηγορούμενοι για απόπειρα εξαπάτησης