Γ. Πάππου: Το καρτέλ των 10 ΑΦΜ στη χώρα μας για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας στα σούπερ μάρκετ

Γ. Πάππου: Το καρτέλ των 10 ΑΦΜ στη χώρα μας για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας στα σούπερ μάρκετ

Γ. Πάππου: Το καρτέλ των 10 ΑΦΜ στη χώρα μας για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας στα σούπερ μάρκετ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1784 ΦΟΡΕΣ

Πρόστιμο συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, για φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τις “Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ” και την “COLGATE PALMOLIVE”

«Πράγματι επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα σε εταιρείες που προμηθεύουν τις αγορές. Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι ένα μέρος του παζλ αυτού του προβλήματος», σχολίασε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου. Επισήμανε, ότι είναι γνωστό σε όλους, ότι τα προϊόντα πωλούνται 3 φορές πάνω αναγκάζοντας τον καταναλωτή να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι κατά 94% το λιανεμπόριο ελέγχεται από δέκα ΑΦΜ μεγάλες αλυσίδες τροφίμων του συνολικού τζίρου που γίνεται στην Ελλάδα. Είναι ο ορισμός του καρτέλ. Είτε είναι ελληνικών συμφερόντων είτε πολυεθνικές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάππου τόνισε ότι έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη από πέρυσι το θέμα στον υφυπουργό κ. Παπαθανάση, ενώ έδωσε και παραδείγματα με τις εκπτώσεις από τις μεγάλες αλυσίδες που οι μεγάλες κερδοφορίες τους ξεπερνάνε το 300%.

«Δεν είναι επαρκής ο έλεγχος. Να καλέσει το υπουργείο τη βιομηχανία για να φανεί κι αυτό το οποίο είναι αθέμιτο. Είναι εξωφρενικές οι κερδοφορίες των μεγάλων αλυσίδων. Χρειάζεται η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Δε γίνεται να πωλούνται ελληνικά προϊόντα πιο φθηνά σε γειτονικές μας χώρες», σημείωσε ο κ. Πάππου, προσθέτοντας ότι «αν οι τιμές ήταν φθηνότερες δε θα χρειαζόταν να δώσει η κυβέρνηση την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε ευπαθείς ομάδες πριν από τα Χριστούγεννα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έδωσε και παραδείγματα με τις εκπτώσεις από τις μεγάλες αλυσίδες. «Ένα μόνο ΑΦΜ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις. Να καλέσει το υπουργείο τη βιομηχανία για να φανεί και αυτό το οποίο είναι αθέμιτο. Δεν μπορεί να κάνεις έκπτωση 70% στις μεγάλες αλυσίδες και 20% στις μικρές.

Βλέπουμε είδη υγιεινής π.χ. σαμπουάν και αφρόλουτρα που στην Ιταλία κοστίζουν 3 ευρώ, εδώ να πωλούνται 9 και 10 ευρώ. Αν οι τιμές ήταν φθηνότερες δε θα χρειαζόταν να δώσει η κυβέρνηση την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε ευπαθείς ομάδες πριν από τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10